DNB Markets morgenrapport 2. mai:

Inflasjonsfrykt, rentehopp og børsfall

Renteoppgang og inflasjonsfrykt er hovedårsaken bak børsfallet i USA i det siste, og vi fikk mer av begge deler på fredag.

INFLASJON: Noen familier i USA sliter med å betale for mat, og bekymrer seg for hvor skyhøy inflasjon har blitt. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 02. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

Børsen i USA falt kraftig på fredag, etter store svingninger gjennom hele uka. Børsene i Asia har falt i dag tidlig, men såkalte futures på hovedindeksene i USA antyder at børsen der vil stige igjen i dag. Store svingninger og en generelt negativ tendens, som har vært temaet i aksjemarkedet i hele år, fortsetter med andre ord. April var derimot en spesielt dårlig måned; siden 30. mars har de amerikanske hovedindeksene S&P500 og Nasdaq falt med henholdsvis 10,2 % og 15 %.

Europeiske børser har klart seg betydelig bedre, hovedindeksen Stoxx600 har falt med bare 2 % i samme periode. Akkurat nå er det med andre ord tydelig at det er høyere renter og inflasjon som skaper størst bekymring, ikke svakere vekstutsikter, krig og mulig energirasjonering. I USA er det de store teknologiselskapene som har stått for de største børsfallene, og som har trukket med seg markedet for øvrig. Disse selskapene, hvis høye prising støttes av høy forventet fremtidig inntjening, er spesielt sårbare for høyere renter. En grunn til at europeiske aksjer ikke har gjort det like sterkt som amerikanske det siste tiåret er nettopp fraværet av slike selskaper, men nå er det altså fraværet av disse som gjør at europeiske aksjer klarer seg etter forholdene bra.   

Renteoppgang og inflasjonsfrykt er med andre ord hovedårsaken bak børsfallet i USA i det siste, og vi fikk mer av begge deler på fredag. Det kommer to typer inflasjonstall i USA, KPI og PCE, og på fredag fikk vi sistnevnte, som egentlig er tallene sentralbanken (Fed) er mest opptatt av. Disse viste at kjerneinflasjonen falt fra 5,3 % år/år til 5,2 % i mars, og at månedstakten var kommet ned til 0,3 %, som ventet. Sånn sett var tallene betryggende, men de ble fullstendig overskygget av den såkalte «sysselsettingskostnadsindeksen» for første kvartal som ble publisert samtidig. Denne viste at sysselsettingskostnadene hadde steget med 1,4 % kv/kv, det høyeste siden indeksen ble innført i 2004.

At inflasjonen kommer litt ned er ventet fremover, men det er ikke spesielt betryggende dersom man får indikasjoner på at lønnspresset er tiltakende, ettersom det vil føre til vedvarende inflasjonspress. Det er særlig dette, altså en spiral av økende priser og økt lønn, som sentralbanken er redd for. Det er derfor ikke overraskende at fredagens tall gjorde at markedene priset inn enda større sjanser for aggressive rentehevinger fra Fed den nærmeste tiden. Renta på 2-års statsobligasjoner i USA steg med 12 basispunkter (0,12 prosentpoeng) til 2,73 % i skrivende stund, og tilsvarende 10-årsrente steg med 10 basispunkter, til 2,94 % i skrivende stund.

Mens høyt press i økonomien er fokuset i USA er det motsatte tilfellet i Kina. Der har spredningen av omikronviruset og mindre effektive vaksiner tvunget myndighetene til å stenge ned deler av landet, noe som bremser den økonomiske aktiviteten betydelig. En kunne kanskje tenke seg at med sterk vekst i USA og svak vekst i Kina ble totalen ikke så verst, men det er dessverre heller sånn at det er en spesielt dårlig kombinasjon. For markedene er det Fed i USA som er viktig, og når de strammer til for å temme inflasjonen hjelper det lite at pengepolitikken i Kina er mindre innstrammende. Kraftig pengepolitisk innstramming i USA kombinert med svakere vekst i Kina er altså en dårlig kombinasjon for verdensøkonomien, og dermed markedene, og det er sånn sett ikke så rart at ting har gått fra vondt til verre i finansmarkedene i april.

Nettopp det, altså dårligere risikovilje i finansmarkedene, kombinert med høye og stigende renter i USA relativt til i resten av verden, er forklaringen på at den amerikanske dollaren har styrket seg kraftig i det siste. Siden 30. mars har dollaren styrket seg med 5,5 % mot euroen og med hele 9 % mot norske kroner. På fredag tok imidlertid dollaren en liten pust i bakken, og svekket seg litt mot euro og med nesten en hel prosent mot norske kroner. Hvorfor krona styrket seg så mye på fredag er ikke helt åpenbart; den fikk riktignok støtte av oppgangen på de europeiske børsene, men oljeprisen falt og amerikanske aksjer falt som nevnt kraftig i løpet av dagen. Fremover tror vi at Feds innstramming kombinert med svakere globale vekstutsikter vil gjøre at stemningen i markedet forblir litt laber, og at det vil gjøre at krona svekker seg ytterligere.

Viktigst på kalenderen denne uka blir rentemøtet i Fed på onsdag, der markedet priser inn, og vi venter, at styringsrenta blir hevet med 50 basispunkter, til 0,75%-1,00%.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

I likhet med de øvrige større teknologirelaterte selskapene som har bidratt til mye av oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet de siste årene maktet heller ikke Amazon denne gang å innfri forventningene ved rapporteringen av Q1-tallene. Aksjen falt fredag med 14 % og kombinert med negative nyheter fra Apple, samt lavere oljepris, høyere renter og redusert risikovilje foran denne ukens nøkkeltall og rentemøte sendte dette S&P500 ned med 3.6 %. Dow stengte fredag ned 2.8 %, mens Nasdaq sluttet ned 4.2 %. VIX-indeksen steg samtidig med 11.4 % til 33.4 punkter. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene økte til 104-140% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner har kommet noe ned igjen og ligger før åpning i dag på 2.94 %. Det er imidlertid fortsatt 6 basispunkter høyere enn ved stengetid i det norske markedet før helgen.

Flere av de asiatiske markedene vil være stengt store deler av denne uken. På tross av dette har vi i løpet av helgen fått oppdaterte kinesiske innkjøpssjefsindekser som viser en klart større svekkelse av aktivitetsnivået gjennom april enn ventet. I Japan er imidlertid reaksjonene så langt dempede og Nikkei-indeksen ligger kort før stengetid ned 0.1 %. I tillegg til at de kinesiske nøkkeltallene vil kunne påvirke europeiske og amerikanske markeder ved åpning i dag kommer det i løpet av dagen tilsvarende oppdateringer både fra Eurosonen og USA. Fra USA får vi etter hvert, kl. 16.00 norsk tid, også ISM indeksen for industrien. Videre vil interessen denne uken fortsatt være rettet mot selskapsrapporteringene og utviklingen i forbindelse med krigen i Ukraina. Onsdag er det ventet at den amerikanske sentralbanken vil benytte sitt rentemøte til å oppjustere rentene, og fra onsdag til fredag får vi i tillegg de månedlige og ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstallene.

I oljemarkedet ser oppmerksomheten i morgentimene i dag i første rekke ut til å være rettet mot implikasjonene av både pandemitiltakene i Kina og EUs planer om å stanse importen fra Russland innen utgangen av året. WTI-prisen i USA var fredag ned med USD 0.96 pr. fat til USD 104.53 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet ned på USD 103.23 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 106.06 pr. fat og er med det ned USD 3.39 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet på fredag.

Tomra leverte for Q1 en EBITA på NOK 237 mill. og kom dermed inn rundt 8 % lavere enn både våre forventninger og konsensus på forhånd lå inne med. Virksomheten i Collection var i kvartalet preget av kostnadsinflasjon, samt med utfordringer i forsyningskjedene og med logistikken. En bedre utvikling innen Recycling & Mining enn ventet kunne imidlertid kompensere for noen av disse utfordringene innen Collection. Ordreinngangen innenfor Recycling & Mining lå i kvartalet i tillegg på et rekordnivå. Samlet sett har vi etter Q1-rapporten i Tomra tatt estimert EPS ned 4-3% for 2022–2023. Vi gjentar en salgsanbefaling og har tatt kursmålet ned fra NOK 320 til NOK 310 pr. aksje. Kursen var fredag ned rundt 7 % og endte på NOK 372.80 pr. aksje.

Rana Gruber presenterer sine Q1-tall onsdag 12. mai. I denne forbindelse venter vi en omsetning på NOK 514 mill. og en EPS på NOK 3 for kvartalet. Jernmalmprisene steg i løpet av kvartalet og selskapet fikk også prissikret en stor del av fremtidige leveranser på attraktive nivåer. På mer sikt er imidlertid jernmalmmarkedet fortsatt volatilt, hvilket innebærer nedsiderisiko for aksjen ved fallende priser. Når det gjelder 2022 har vi løftet estimert EPS med 6 % til NOK 15.02. Kursmålet er tatt opp fra NOK 70 til NOK 75 pr. aksje og vi gjentar en kjøpsanbefaling. Kursen stengte fredag på NOK 59.20 pr. aksje.