Dagens morgenrapport:

Inflasjonen er stabilisert i Norge

Konsumprisene steg med 2,3 % fra januar i fjor til januar i år. Justert for avgifter og energipriser var prisveksten på 2,8 %.

INFLASJON: Konsumprisene steg med 2,3 % fra januar i fjor til januar i år. Justert for avgifter og energipriser var prisveksten på 2,8 %. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. feb 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det var et par tideler mer enn Norges Bank anslo i sin rapport fra desember. Gjennom mesteparten av fjoråret undervurderte Norges Bank nedgangen i kjerneinflasjonen, men de siste månedene har vi sett anslagene er vært både høyere og lavere. En mulig grunn til det er at inflasjonen nå har flatet ut, slik ulike beregninger av underliggende inflasjon tyder på. 

Kjerneinflasjonen i USA var 3,2 prosent i desember, men det kommer januar-tall i morgen. I Storbritannia var kjerneinflasjonen også 3,2 prosent i desember. I eurosonen viste foreløpige januartall en inflasjonstakt på 2,7 prosent, det samme som i Sverige. Kjerneinflasjonen måles på litt ulike måter. I USA, Storbritannia og eurosonen holdes for eksempel prisene på mat utenom. Norsk kjerneinflasjon utenom mat falt til 2,5 prosent å/å i januar, fra 2,6 prosent i desember, og Norge har dermed plassert seg i den nedre delen av feltet. 

På den annen side er den norske inflasjonen trukket ned av administrerte priser, slike som maksimalpris i barnehager. Justert for endringer i administrative priser og matvarer, var kjerneinflasjonen anslagsvis 2,8 prosent i januar – altså helt i tråd med veksten i KPI-JAE.

Lønnsveksten i fjor var klart høyere enn Norges Bank anslo i desember, ifølge tall som Statistisk sentralbyrå la fram torsdag i forrige uke. Gårsdagens tall viste også en kjerneinflasjon litt høyere enn ventet, og produsentprisindeksen viste en markert prisvekst for industrien. Det sistnevnte kan trekke i retning av relativt høye lønnskrav ved vårens oppgjør. Vi tror denne utviklingen ikke er til hinder for at Norges Bank senker renten i mars, men at Norges Bank vil bli mer varsom med å signalisere mange rentekutt fremover. 

I tredje kvartal steg fastlands-BNP med 0,5 prosent fra kvartalet før. I dag kommer det tall for fjerde kvartal og dermed hele 2024. Vi anslår at fastlands-BNP steg med 0,1 prosent k/k i fjerde kvartal, trukket ned blant annet av aktiviteten innenfor fiske kom ned fra et høyt nivå i tredje kvartal. 
I går innførte USA 25 prosent toll på all import av stål og aluminium med virkning fra 4. mars. Dette vil påvirke norsk eksport til USA. I 2023 eksporterte Norge jern, stål og andre metaller for 5,5 milliarder kroner til USA, tilsvarende 5,3 prosent av Norges samlede eksport av disse varene. 

Det så ikke ut til at de amerikanske aksjemarkedene lot seg skremme av denne tollen. I alle fall steg S&P 500 med 0,7 prosent i går. Også i Europa var det oppgang i går, med Stoxx 600 opp 0,6 prosent. I Asia i dag er bildet mer blandet; svakt ned i Kina, men relativt flatt i Japan. Dollaren er 0,1 prosent sterkere mot euro siden i går morges, mens både norske og svenske kroner har styrket seg med 0,5 prosent mot euro. I dag vil nok markedene se fram mot Powells høring for Senatets bankkomité. Dette er en regulær høring, men Powell vil nok bli utfordret på hvordan sentralbanken vurderer effekter av økte tollsatser, men også politikken for å styrke amerikansk økonomi for øvrig.