Dagens morgenrapport:

Industrivekst i Norge og USA

Men svakt i Europa.

VEKST: Konjunkturbarometeret for norsk industri viste oppgang i samlet produksjon i første kvartal i år. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. apr 2025
Artikkelen er flere år gammel

Konjunkturbarometeret for norsk industri viste oppgang i samlet produksjon i første kvartal i år som mer enn reverserte nedgangen i fjerde kvartal i fjor. Ifølge Statistisk sentralbyrå er den generelle bedømmelsen av utsiktene for andre kvartal positiv for produsenter av investeringsvarer, mens majoriteten av produsenter av innsatsvarer forventer negativ utvikling. Produsentene av investeringsvarer omtales ofte som leverandørindustri og oppgangen kan i stor grad knyttes til de høye olje- og gassinvesteringene. Produsentene av innsatsvarer er typisk tradisjonell eksportrettet industri.

En høy og økende andel av industriprodusenter som leverer til hjemmemarkedet rapporterte om høyere priser. Blant eksportørene er det også en høy andel som rapporterte om økte priser, men andelen avtok litt fra fjerde kvartal. Begge grupper har en høy andel som venter økte priser i andre kvartal, dog litt lavere enn i forrige undersøkelse. Det tyder på at de høye marginene i industrien vedvarer. 

Foreløpige tall for PMI i eurosonen tyder på at industriaktiviteten i april avtar i omtrent samme takt som i mars. I alle fall ble PMI for industrien 48,7 i april, mot 48,6 i mars. Det var imidlertid ventet et fall til 47,4, ifølge Bloomberg. I både Tyskland og Frankrike svekket industri-PM-en seg fra mars. For tjenestesektoren falt PMI til 49,7, fra 51,0 i mars, noe som var litt svakere enn ventet. Også i Storbritannia var det en svak utvikling i aktiviteten i april, med en samlet indeks på 48,2, ned fra 51,5, og en industriindeks på lave 44,0. Svekkelsen av europeisk industri fortsatte dermed i april og øvrig aktivitet ser ikke ut til å kompensere fullt ut. Dette styrker utsiktene for ytterligere europeiske rentekutt. 

I USA viste de foreløpige PMI-indeksene en oppgang i industriaktiviteten i april, og noe sterkere enn i mars. Også i tjenestesektoren var det oppgang i aktiviteten i april, men noe lavere vekst enn i mars. 

Ifølge Feds Beige Book var det imidlertid lite endring i aktiviteten siden forrige rapport. Aprilrapporten ble avsluttet 14. april, etter at både økninger og delvis reverseringer i tollsatser var blitt annonsert. Usikkerhet rundt handel preget rapporten og svekket rapporterte utsikter. 

Tross de blandede signalene fra Beige Book og PMI, steg amerikanske aksjer på ny i går, med S&P 500 opp 1,7 prosent. Signaler om lavere tollsatser mot Kina for å dempe handelskonflikten og presidentens avvisning av forsøk på å avsette sentralbanksjefen bidro nok positivt for markedene. I Asia var det en blandet utvikling i dag tidlig, og futures på S&P 500 pekte mot en liten nedgang når handelen i USA starter i ettermiddag. 10-års amerikansk statsrente er lite endret, dollaren har styrket seg med 0,5 prosent mot dollar, og norske kroner har svekket seg med 0,8 prosent mot euro, alt sammenlignet med nivåene fra i går morges.

I dag starter forhandlingene i staten og kommunene. Forhandlingsfristen er 30. april ved midnatt. Dersom det blir brudd i forhandlingene, starter mekling 6. mai med meklingsfrist 27. mai ved midnatt. En eventuell streik vil starte 28. mai. I varehandelen ble partene raskt enige, med både oppstart og avslutning av forhandlingene i går.