Individuell pensjonssparing:

2021 siste året med 8 800 kroner i utsatt skatt

Regjeringen Støre har kuttet maksimalt innskudd i individuell pensjonssparing fra 40 000 til 15 000 kroner i året.

PENSJONSEKSPERT: - Jeg syns det er synd at IPS-ordningen begrenses til 15 000 kroner i året, sier pensjonsekspert i DNB Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det betyt at 2021 blir det siste året med 8 800 kroner i utsatt skatt, med mindre en framtidig regjering reverserer kuttet. 

Egner seg kun til pensjonssparing

Individuell pensjonssparing (IPS) egner seg kun til pensjonssparing fordi pengene blir helt låst til den personen som innskuddene står på helt fram til pensjonsalderen.

- Du får 22 prosent utsatt skatt i dag, men pengene blir låst til du går av med pensjon. I tillegg må pengene betales ut over minst 10 år og helt fram til og med til du fyller 80 år.

Revheim har lagt merke til at det er det skapes usikkerhet blant kundene når politikerne endrer ordningene på en uforutsigbar måte.

- Det er noen unntak fra uttaksbegrensningene. Du kan blant annet ta ut 20 prosent av 1G, ca. 21 000 kroner, hvert år, forteller han.

Det betyr at dersom du har et moderat innskudd i ordningen vil utbetalingstiden kunne bli kortere. Anta at du har 63 000 kroner på IPS, da kan hele beløpet bli utbetalt over tre år etter at du går av med pensjon.

Redusert utsatt skattefordel fra 2022?

Med det nye innskuddstaket på 15 000 kroner reduseres den utsatte skattefordelen til 3 300 kroner per år fra 2022.

Revheim minner om fradraget du får i alminnelig inntekt i IPS-ordningen kun er en utsatt skatt.

- Husk at du må betale skatt på hele beløpet når utbetalingen starter. Fordelen ligger i avkastningen som du får på den utsatte skatten, sier Revheim.

Slår et slag for likestillingen

Revheim syns det er synd at IPS-ordningen blir rammet av kutt. Han peker på at det er den eneste spareordningen som er personlig og holdes utenfor både ved skilsmisse og personlig konkurs.

- La oss si at du ønsker å redusere stillingen slik at du får 100 000 kroner lavere lønnsinntekt i året*. Det mange glemmer er at det i tillegg blir spart minst 20 000 kroner for deg til pensjonen din, sier Revheim.

Han peker på at spesielt mange kvinner tar ulønnet permisjon i småbarnsperioden.

- Det er ikke rettferdig at den ene parten tar får hele regningen for redusert pensjon, dette bør i det minste diskuteres. I slike tilfeller er IPS en måte som sikrer at riktig person får riktig pensjon, sier Revheim. 

Økt skatt for aksjer, uforandret for IPS

Revheim fraråder å kun se på skatt før du investerer. Derimot så er det viktig å være klar over egenskapene med de ulike ordningene før du bestemmer deg.

- Det viser seg at det blir en del skatteendringer over tid, så du bør ikke investere utelukkende basert på hva du kan spare i skatt, sier Revheim.

Hvis du investerer gjennom en aksjesparekonto, kan du utsette gevinst- og utbytteskatten helt til du tar ut pengene fra kontoen. Regjeringen Støre øker maksimalbeskatningen av aksjegevinst og -utbytte til 35,2 prosent.  

- Slik reglene er nå betaler 22 prosent av hele uttaket fra IPS, sier Revheim.

Han minner deg om at du dermed betaler tilbake den skatten du får fradrag for i dag. Hele fordelen ligger i at du kan avkastning på den utsatte skattefordelen.

Merk: Innenfor IPS slipper du formuesskatt, men du får heller ikke skjermingsfradrag slik du får i aksjesparekonto.

* Antar lønn under 7,1 G.

 

Fakta om IPS - individuell pensjonssparing
  • Du kan spare et valgfritt beløp inntil 40.000 kroner i året i 2021, 15 000 fra 2022
  • Du kan sette inn enkeltbeløp når du selv vil eller etablerer en månedlig spareavtale med fast trekk. Du kan også ta pauser i sparingen eller slutte å spare når det passer deg
  • Du får fradrag for innskuddet ditt i alminnelig inntekt for det året du sparer. Hvis du setter inn maksbeløpet vil du kunne redusere skatten din med 8.800 kroner etter gjeldende skattesats for 2021 (22 prosent)
  • Pengene du har spart i IPS er unntatt fra formuesskatt
  • Du betaler ingen skatt på løpende avkastning/verdiøkning mens pengene står på IPS-kontoen
  • Utbetalinger fra IPS beskattes som alminnelig inntekt (22 prosent med gjeldende sats for 2021). Dette gjelder også innskuddet som det tidligere er gitt fradrag for
  • Pengene er låst til pensjon og kan ikke tas ut før du er 62 år (unntak ved uførhet)
  • Utbetalingstiden er minimum 10 år, og utbetalingene skal vare til du er minst 80 år
  • IPS inngår ikke i felleseie ved skilsmisse
  • Hvis du dør vil beholdningen benyttes til barnepensjon eller etterlattepensjon til ektefelle/samboer
  • Du får ikke skjermingsfradrag ved sparing i aksjefond innenfor IPS-løsningen. Aksjeinntekter beskattes imidlertid kun med satsene for alminnelig inntekt og ikke med forhøyet sats som ved sparing utenfor IPS
  • Du betaler ingenting for din IPS i DNB. Du betaler kun for årlig forvaltning av de enkelte fondene du velger å ha i din IPS. Enkelte av fondene kan ha tilleggsgebyrer, du finner oversikt over kostnadene for fondene her

Kilder: Skatteetaten, Skattebetalerforeningen og DNB

Frister for å få IPS-innskudd før nyttår er de samme som for fond

Merk: Historisk avkastning på sparing i aksjefond er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.