Dagens morgenrapport:

Ikke noe hast med å få renten nedover i USA

Sterk utvikling i amerikansk økonomi bremser behovet for rentekutt.

USA: Sterk utvikling i amerikansk økonomi bremser behovet for rentekutt. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

Referat fra Fed-møtet i september viste noe uenighet om stort kutt. Alle var enige om at renten skulle senkes. Det var ifølge referatet også et stort flertall som ønsket å senke renten med 50 basispunkter. Det var likevel noen som ville ha ønsket et mindre kutt (på 25bp). samt noen flere som sa de ville kunne støttet en slik beslutning. Flere ga også uttrykk for at et lite kutt ville være i tråd med en gradvis normalisering av renten, Referatet viser dermed at det var mer uenighet om størrelsen på kuttet enn det som kom fram da kun én representant (Bowman) tok dissens på beslutningen.     

Sterk utvikling i amerikansk økonomi bremser behovet for rentekutt. Atlanta Feds GDPNow indikator viser at veksten i tredje kvartal ligger an til å havne over 3 prosent. Konsumveksten ligger an til å havne på 3,3 prosent, og det er kun boliginvesteringene som viser klare tegn til nedgang. Sammen med de sterke arbeidsmarkedstallene for september (som kom sist fredag), gir dette inntrykk av at det ikke er noe hast med å få renten nedover. Siden inflasjonen nærmer seg målet, gir dette Fed likevel en mulighet til å senke renten slik at den sterke utviklingen i økonomien kan fortsette. Markedet priser nå inn rundt 80 prosent sannsynlighet for nye 25bp. 7. november.

Aksjemarkedet i Asia fikk en ny opptur i natt. Hang Seng har steget 4,1 prosent, mens Shanghai er opp 3,0 prosent. Oppgangen kom etter et betydelig fall i Shanghai i går. Det var også oppgang på de vestlige børsene i går. I USA steg S&P500 0,7 prosent, og det var like sterk oppgang for den europeiske Stoxx600. I USA steg aksjemarkedene til tross for en ny oppgang i tiårsrenten på 5 basispunkter. Renten ligger nå på 4,06 prosent og den har dermed steget 45bp. siden bunnen midt i september. Den norske kronen svekket seg markert tirsdag ettermiddag og EURNOK trakk videre opp i går og ble på det høyeste handlet rundt 11,85. Kursen har deretter falt 7–8 øre igjen. Oljeprisen (Brent) var mandag opp i 81 dollar fatet, men har nå kommet noe ned igjen og handles rundt 77 dollar fatet.   

Norsk KPI slippes nå kl. 08:00. Vi venter en betydelig oppgang i samlet inflasjon, fra 2,6 % å/å i august til 3,5 % å/å i september. Det er strømprisene som er ventet å bidra til denne oppgangen. Etter et betydelig fall (på 16 prosent) i september i fjor, har strømprisene steget kraftig (med anslagsvis 21 prosent) i september i år. Kjerneinflasjonen ventes derimot å holde seg ganske stabil. Vårt anslag innebærer en liten oppgang, fra 3,2 prosent å/å i august til 3,3 prosent å/å i september. Dette er helt i tråd med Norges Banks anslag. Om noe pekte gårsdagens produsentpriser (PPI) noe oppover for samlet inflasjon, men det er ofte stor volatilitet i PPI-tallene.

Senere i dag kommer amerikansk inflasjon. Det ventes at prisene kun har steget med 0,1 prosent fra august til september, mens kjerneinflasjonen ventes å ha økt med 0,2 prosent. Det er fortsatt husleiene som trekker inflasjonen opp, mens energiprisene (bensinprisen) demper samlet inflasjon. Dersom dette blir utfallet, vil kjerneinflasjonen vise en årsvekst på 3,2 prosent, det samme som i november. Her er det viktig å påpeke at PCE-inflasjonen (Feds prefererte inflasjonstall) ligger betydelig lavere, på 2,7 prosent i august. Utfall som ventet for KPI tilsier at Fed kan fortsette å redusere renten, mest sannsynlig med 25bp. på neste møte i november.