Egen pensjonskonto:

Sjekk dette før du flytter pensjonen din

– Vi har sett at kunder flytter fra en billig ordning hos oss til en som er svært dyr hos en konkurrent, sier Stian Revheim.

MINUTT: – Det tar deg ett minutt å sjekke hvilket budsjett har for å ta over forvaltningen for å komme likt eller bedre ut, sier Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 08. jul 2024
Artikkelen er flere år gammel

Etter innføringen av egen pensjonskonto har du fått flere valgmuligheter, og det har generelt sett blitt enklere ved at pensjonen samles hos én leverandør.

– Du har også muligheten til å ta over forvaltningen selv, men før du gjør dette bør du undersøke hvilke betingelser som gjelder der du er i dag, sier Stian Revheim.

Revheim er spare- og pensjonsekspert hos DNB. Han sier det er noen vanlige misforståelser rundt hvordan egen pensjonskonto fungerer.

– De færreste klarer å svare på hvilken kompensasjon de får dersom de velger å flytte pensjonssparingen sin. Det er skremmende, sier Revheim.

Nesten 90 prosent av de spurte valgte «Vet ikke».  

Dette betaler arbeidsgiver og dette betaler du

– Din nåværende arbeidsgiver betaler alle kostnadene for innskudd som denne arbeidsgiveren har gjort. Har du kun hatt en arbeidsgiver, så har du ikke ansvaret for noen kostnader, sier Revheim.

Riktignok er det vanlig å bytte arbeidsgiver. Tidligere fikk du da et såkalt «pensjonskapitalbevis», det får du også i dag dersom du går over til en virksomhet som ikke har innskuddspensjon. I dag samles pensjonen din automatisk hos ny arbeidsgiver, eller der du har valgt å ha pensjonen din, med mindre du har aktivt reservert deg mot dette.

– Du tar over kostnadene med forvaltningen av kapital som er opparbeidet hos dine ex-arbeidsgivere, sier Revheim.

Han legger til at du får samme kostnad som bedriften din har, og det gir noen rammer som du bør være klar over.

Ikke gi fra deg avkastningen

Hvis du jobber blant de store arbeidsgiverne i Norge, så er det slik i pensjonsmarkedet som alle andre markeder. Går du inn i en butikk for å kjøpe en bil, så får du én pris. Representerer du Norges største bilutleier, så får du mest sannsynlig en annen pris per bil.

– Vi har sett at noen av våre kunder har flyttet fra svært gunstige bedriftsavtaler til ekstremt dyre private avtaler. Enkelte kunder vi har snakket med har gått fra avtaler med kostnader på 0,2 prosent til avtaler på 2 prosent. Altså en tidobling av kostnaden!

– For å si det på en annen måte gir du altså fra deg 1,8 prosent av avkastningen din hvert år fram til du blir pensjonist, gitt samme avkastning før kostnader, sier Revheim.

Han illustrerer med et eksempel:

«Jorunn» er 37 år og starter i ny jobb. Hun meldes inn i deres pensjonsavtale og det spares 2.500 kroner i måneden til hennes pensjon. Pengene plasseres i en pensjonsprofil med 100 prosent aksjer og med en kostnad på 0,2 prosent. Hun tar med seg 400.000 i pensjonskapital fra tidligere arbeidsgivere inn på sin nye pensjonskonto.

Pensjon

100 % aksjer
Forventet brutto avkastning: 5,75 %

I arbeidsgiverens pensjonsordning.


Med selvvalgt med lav kostnad 0,2 %

Med selvvalgt med høy kostnad 2 %

Hva skjer med kostnadene?

Arbeidsgiver dekker kostnadene på beløpet de sparer, mens Jorunn dekker kostnadene for tidligere oppspart, men får bedriften sin pris

Jorunn dekker alle kostnadene, men får tilbake den kostnaden hun ville hatt hos bedriften på den delen de sparer.

Jorunn dekker alle kostnadene, med får dekket kostnaden hun ville hatt hos bedriften på den delen de sparer.

Nye innskudd
2.500,- i md.

2.340.634,- (Netto avkastning 5,75 %)

2.340.634,- (Netto avkastning 5,75 %)

1.704.264,- (Netto avkastning 3,95 %)

Oppspartkapital
400.000,-

2.140.283,- (Nettoavkastning 5,55 %)

2.140.283,- (Netto avkastning 5,55 %)

1.206.989,-  (Netto avkastning 3,75 %)

Total pensjon ved 67 år

4.480.917,-

4.480.917,-

2.911.253,-

Kompensasjon

Velger du å ta pensjonen ut av arbeidsgivers pensjonsordning, får du en kostnadskompensasjon fra arbeidsgiver. Denne kan du enkelt finne hos oss ved å logge inn i Spare (eller nettbank). I Spare trykk på «Meg», «Pensjon», «Pensjonskonto» og «Kontoinformasjon». Nettbanken har tilsvarende «Pensjon og forsikring», «Min pensjon», «Pensjonskonto» og «Kontoinformasjon».

– Det tar deg ett minutt å sjekke, da har du et budsjett på hva du kan bruke på å ta over forvaltningen selv for å komme likt eller bedre ut, sier Revheim.

Det billigste fondet i DNBs selvvalgte pensjon er et indeksfond som koster 0,2 prosent i året, hvis du ønsker en indeksnær pensjonsprofil koster dette 0,4 prosent i året. Se hele prislisten for DNBs Pensjonskonto Flex.

– Kostnadene er bare én side av saken, det viktigste er om du ønsker å ta over alt ansvaret selv. De mest ivrige sparerne tar over ansvaret fordi de har spesifikke ønsker som kun skreddersøm kan løse, sier Revheim. 

Ingen skam å snu!

Hvis du allerede har flyttet til en egenvalgt leverandør, men du merker at det ikke var det mest gunstige valget allikevel?  

– Du kan når som helst bytte tilbake til bedriftens ordning, med bedriftens priser, sier Revheim.

Det gjør du ved å klikke her og logge inn for å bestille flytting tilbake. Du står fritt til å flytte ved ønske eller behov. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.