Fond og sparing:
Månedssparingen faller for både kvinner og menn i aldersgruppen 40 til 54 år. Hvorfor?
Når vi ser på månedssparingen i fond i DNBs statistikk, så ser vi at månedssparingen i fond for alle aldersgrupper øker jevnt fram til vi blir 40 år. Deretter faller den litt tilbake og holder seg lavere de neste 15 årene før fondssparingen tikker oppover igjen.
– Vi ser at forbruket når en topp i samme aldersgruppe, det er omtrent ti år etter det er normalt å få sitt første barn, sier Behnaz Ganji.
– Det er litt overraskende egentlig, siden det naturlig å tenke seg at vi sparer mindre tidlig i etableringsfasen, sier Ganji videre.
Hun er spareekspert i DNB og var tidligere autorisert finansiell rådgiver i DNB. 40-årene og begynnelsen på 50-årene er også den perioden hvor den høyeste andelen skilsmisser inntreffer og i starten på 50-årene gifter mange av oss seg på nytt.
– Ulike studier på lykke viser også til at denne perioden er vanskelig for mange mennesker, kanskje vi forsøker å unne oss noen goder, spør Ganji.
En viktig årsak kan være at mange går gjennom en ny «etableringsfase» etter brudd med tidligere partner. Det innskrenker handlingsrommet i økonomien vår mye når vi går fra én bolig og to inntekter, til å bo i hver vår bolig.
– Det er også mulig vi tenker at «nå er barna større, jeg har vært flink i mange år, nå er det vår tur», sier hun.
Tradisjonelt, spesielt i amerikanske skildringer, så begynner livet med lite kapital og mye av karrieren foran seg. Etter hvert får man mer kapital og kortere tid til pensjonisttilværelsen.
– Tallene viser at beløpene i hver spareavtale faller når vi når 40, men det er også færre spareavtaler i disse aldersgruppene, sier Ganji.
Hun påpeker at vi ikke vet nøyaktig årsak til at sparebeløpene faller i denne aldersgruppen, det er mest sannsynlig en sammensatte årsaker.
– Samtidig er dette en viktig periode for å sjekke om du får en pensjon som du er fornøyd med. Det er svært vanskelig å spare til pensjonen din når det bare er noen få år igjen til du går av, sier Ganji.
Hun forteller at det kan være smart å forsøke å opprettholde spareavtalene dine dersom du har mulighet til det.
– Et alternativ kan være å redusere de månedlige sparebeløpene i en periode. Det er verdt å være oppmerksom på at når vi legger til oss nye vaner, så kan det være vanskelig å snu dem, avslutter hun.
Varige endringer i livet ditt, slik som skilsmisse, gjør at det er lurt å ta en ny gjennomgang av økonomien, og ta hensyn til ny livssituasjon når du planlegger for dine mål og ønsker.
– Dette handler til syvende og sist om å legge en plan som står i stil med din økonomi, dine drømmer og som det er mulig for deg å stå i så lenge som mulig, avslutter Ganji.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.