DNB Markets morgenrapport 24. november:

Hvorfor er ikke kronen sterkere?

Som den oljesensitive valutaen kronen er, har den styrket seg i takt med oppgangen i petroleumsprisene.

OLJESENSITIV: Som den oljesensitive valutaen kronen er, har den styrket seg i takt med oppgangen i petroleumsprisene. Foto: NTB scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 24. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

Store petroleumsrelaterte kronekjøp gjennom tredje kvartal. De siste månedene har vi sett en solid oppgang i prisen på både olje og gass. Som den oljesensitive valutaen kronen er, har den styrket seg i takt med oppgangen i petroleumsprisene. Vi kan gjøre noen bak-på-konvolutten-beregninger av hvor store de daglige kronekjøpene var gjennom tredje kvartal. Vi kan a) anta at oljeskatten som ble betalt i oktober (54 milliarder) ble jevnlig vekslet til kroner, eller b) vi kan anta at økningen i eksportinntekter fra olje og gass fra første halvår til 3. kvartal er ren profitt som skal skattlegges med 78 prosent. Legger vi til Norges Bank’s daglige kronekjøp på 1,7 milliarder kroner per dag i perioden, havner vi på daglige kronekjøp rundt 3 milliarder kroner per dag. Med så store kronekjøp, er det nesten så man lurer på hvorfor kronen ikke styrket seg mer i den perioden.

Kommersielle kunders kronesalg har mer enn veid opp for oljeselskapenes kronekjøp. Det er vanlig at kommersielle kunder blir støtdempere i valutamarkedet. Om kronen svekker seg, vil det være mer attraktivt for eksportørene å selge sine eksportinntekter og kjøpe kroner. På samme vis gir en sterkere krone importørene mulighet til å kjøpe billigere valuta. I Norges Bank sin statistikk for valutahandel med kroner finner vi at kundegruppen som inkluderer både kommersielle- og oljeselskaper har solgt mer kroner enn de har kjøpt så lang i år, og i noe større grad gjennom de siste månedene. Faktisk har de nettosolgt så mye som en tredjedel av hva Norges Bank har kjøpt gjennom sine daglige kronekjøp. Såpass store kronesalg er noe overraskende i lys av at flaskehalser på tilbudssiden har økt leveranseproblemene i mange sektorer, men har altså vært viktig for å forklare hvorfor kronen ikke er sterkere.

Medvinden avtar for kronen. Vi har lenge ment at den doble medvinden for kronen fra utsikter til rentehevinger og oljeprisoppgang ville avta. Nå har oljeprisen nådd en topp i denne omgang, og vi tror oljeprisen skal enda mer ned utover i neste år. Dessuten er ikke Norges Bank alene om å heve renten lenger, og rentehevingene er godt innbakt i kronekursen allerede. Da tror vi det er rimelig at denne særegne medvinden for kronen vil løye.

Lagertrekk uten ønsket effekt enn så lenge. Det har lenge vært spekulert i om USA og andre store oljekonsumerende land ville frigi noe av sine strategiske oljelagre for å dempe prisoppgangen på energi etter at presset på OPEC+ om å øke produksjonen så langt har vært resultatløst. I går ble det annonsert at USA, Kina, India, Japan, Sør-Korea og Storbritannia alle trekker på sine reserver. Biden var offensiv i sin tale til nasjonen, og lovet at pumpeprisen på bensin skulle ned. Selv om USA vil trekke 50 millioner fat fra sine lagre, kan man stille spørsmål ved hvor stor den reelle endringen er. Dels fordi om lag en tredjedel av økningen er en fremskynding av tidligere vedtatte lagertrekk, mens de resterende fatene er avtalt tilbakeført til lagrene når prisen kommer ned igjen. Så langt har dessuten effekten på oljeprisen vært en annen enn planlagt. Oljeprisen har nemlig steget med drøyt 4 prosent til 82 dollar fatet, hvilket trolig skyldes at markedet hadde forberedt seg på et større lagertrekk.

Tyrkiske lire mot nye bunnoteringer. Det politiske presset på sentralbanken er en av flere ingredienser i en langvarig svekkelse av valutaen. Til tross for inflasjon oppunder 20 prosent, har sentralbanken kuttet renten gjentatte ganger denne høsten. Gårsdagens svekkelse kom etter at president Erdogan forsvarte rentekuttene, som flere ganger har kommet på hans oppfordring. Liren har svekket seg 40 prosent så langt i år, og bare i går var svekkelsen på over 12 prosent.

Sentralbanken i New Zealand hevet styringsrenten. Samtidig varsler man at renten skal høyere enn normalrenten for å virke innstrammende. Likevel, markedsrentene falt og new zealand-dollaren svekket seg i etterkant, trolig fordi sentralbanken ikke ser for seg et raskere tempo enn knappe åtte hevinger innen utgangen av 2023.

Blandet markedsutvikling i går. Høyere oljepris var med å trekke kronen sterkere på bred basis, mens europeiske aksjemarkeder trakk nedover på ytterligere restriksjoner. Norske renter trakk oppover i takt med utenlandske renter, men markedet virker tilbakeholdne med å prise mer enn 25 basispunkter i kvartalet fra Norges Bank.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Mens høyere renter og stigende oljepris igjen sendte energi- og banksektorene opp i det amerikanske aksjemarkedet i går bidro spesielt renteutviklingen samtidig til å sende teknologisektoren i motsatt retning. En bedre innkjøpssjefsindeks enn ventet ble i tillegg til en viss grad balansert ut av enkelte skuffende selskapsoppdateringer fra blant annet detaljhandelssektoren. Dow endte opp 0.6 %, S&P500 steg 0.2 % og Nasdaq var ned 0.5 %. Antall aksjer omsatt på de tre hovedindeksene lå på 102-113% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Mens VIX-indeksen steg med 1.1 % til 19.4 punkter var avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner opp med 4 basispunkter til 1.63 %. Renten på tiåringen ligger i morgentimene i dag på 1.64 %, ned 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.  

I et gjenåpnet japansk marked trekker Nikkei kort før stengetid i dag ned med 1.6 %. Utviklingen ser ut til å være drevet av fortsatte bekymringer for inflasjonsutsiktene i USA og i tillegg forsterket av gårsdagens nedgang i teknologisektoren. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.4 %. Vi får i løpet av dagen et omfattende batteri med nøkkeltall både fra Europa og USA. Fra Europa kommer oppdateringer av den franske bedriftstilliten og av den tyske forventningsindikatoren. Med fridag i USA i morgen er i tillegg fremleggelsen av flere viktige amerikanske nøkkeltall fremskyndet. Det innebærer at vi allerede i løpet av ettermiddagen i dag får de ukentlige arbeidsmarkedstallene, oppdaterte tall for BNP-veksten og kjerneprisindeksen i Q3, oktobertall for ordreinngangen i industrien og utviklingen i husholdningenes økonomi, samt en ny forbrukertillitsmåling for november. Senere i kveld kommer også offentliggjøringen av referatet fra forrige rentemøte i Fed.       
      
I oljemarkedet ser ikke aktørene ut til å være imponert av verken tidsplan, mengde eller kvalitet på de oljeproduktene flere større etterspørselsland har planlagt å stille til disposisjon fra sine strategiske reserver. Usikkerheten er nå også rettet mot hvordan OPEC vil svare på disse planene. OPEC avholder sitt neste møte mot slutten av neste uke. I mellomtiden så vi i går også at de amerikanske råoljebeholdningene ble indikert å være opp med 2.3 mill. fat forrige uke. De offisielle lagertallene legges fram rett etter stengetid i det norske markedet i ettermiddag og her var det i utgangspunktet ventet et trekk i de samme beholdningene på 1.5 mill. fat. Før det norske markedet åpner i morgen tidlig er det også ventet at vi vil ha fått de ukentlige tall for riggaktiviteten i USA. WTI-prisen var i går opp USD 1.81 pr. fat til USD 78.51pr fat og har i morgentimene i dag kommet opp på USD 78.85 pr. fat. Brent ligger samtidig på USD 82.58 pr. fat, og er dermed opp USD 1.39 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.        

Fristen for å tegne seg i emisjonen i Edda Wind utløper i dag kl. 12.00. Edda Wind eier og drifter fartøyer som er spesialdesignet til serviceoperasjoner for konstruksjon og drift av havvindturbiner. DNB Markets bistår selskapet i forbindelse med gjennomføringen av emisjonen, samt med rådgiving i forbindelse med børsnoteringen. Mer informasjon om emisjonen finner du her.