Aksjer og renter
Høye renter er generelt negativt for aksjer og obligasjoner. Muligheter for gode investeringer finnes likevel. Vi gir deg tipsene.
Sentralbanker over hele verden jobber nå med å dempe inflasjonen gjennom hyppige renteøkninger. Et høyt rentenivå stagger imidlertid ikke bare prisstigningen, økte gjeldskostnader demper også investeringslyst og dermed inntjening hos selskapene.
Trym Smedsrud på aksjebordet i DNB følger både aksje- og rentemarkedet tett. Vi stiller han følgende spørsmål: Hva kan det være smart å investere i når rentene øker?
Smedsrud forteller at mange profesjonelle investorer snakket om “Tina” da rentene sank og til slutt ble kjørt i null i flere land under pandemien.
Tina står for “There Is No Alternative” og viste til at når investorene ikke kunne forvente å tjene noe på renteplasseringer, så «MÅTTE» de nesten plassere pengene i aksjemarkedet i stedet. Noe som økte aktiviteten på børsen.
– Tina ble fort en forklaring på at aksjebørsene opplevde et oppsving under pandemien, sier Smedsrud.
Inflasjon:
Et annet ord for generell prisstigning i et land. I Norge måles inflasjonen ved hjelp av konsumprisindeksen, som viser prisutviklingen på varer og tjenester etterspurt av de private husholdningene.
Verdiaksjer:
Aksjer i selskap som er priset lavere enn gjennomsnittet relativ til dagens inntjening eller bokførte verdier.
Vekstaksjer:
Aksjer i selskap som prises høyt ut fra investorenes forventninger om framtidig omsetning og inntjening.
Risikopremie:
Den ekstra avkastningen en investor forventes å oppnå ved å ta risiko sammenlignet med en risikofri investering.
Tina ble en forklaring på hvorfor børsene steg under pandemien
Nå er det motsatte tilfelle: Bankrentene øker, og renteavkastningen på kortsiktige rentepapirer stiger i takt med renteøkningene. Det finnes med andre ord flere alternativer til aksjer nå. Spesielt obligasjoner og rentepapirer med kort løpetid ser mer attraktive ut.
Så hva bør du investere i nå, gitt et mye høyere rentenivå?
Smedsrud bekrefter at renteplasseringer ser mer attraktive ut enn på lenge. Rentefond og ETF-er (børsnoterte fond) som investerer i rentepapirer med kort løpetid tjener penger på stadig økende renter.
Samtidig finnes det også aksjer som historisk sett gjør det bedre enn andre når rentene stiger, sier han.
– Bankaksjer et nærliggende eksempel, sier han. Banksektoren oppnår økt inntjening når rentemarginene er høyere. Det er nemlig en direkte kobling mellom økt styringsrente og det vi kaller “NII”, Net Interest Income, hos utlånsbanker.
Samtidig betyr ikke dette nødvendigvis at du skal kaste deg over bankaksjer, sier han.
– Høyere inntekter hos bankene er for det første gjerne allerede priset inn. Dessuten har bankene nå en økt risiko for mislighold på sine utlån grunnet høyere renter.
Du må forstå hvorfor rentene øker
Aksjeeksperten sier at hvis du vil forsøke å finne aksjer som typisk gjør det bra når rentenivået øker, så må du forstå hvorfor rentene øker.
Gjennom det siste året har vi sett at inflasjonen har vært ute av kontroll. Prisene har økt på nær sagt alt.
– Det er sannsynligvis hovedårsaken for renteøkningene, sier Smedsrud. Spørsmålet blir da, hvem tjener på høyere inflasjon? fortsetter han.
Smedsrud forteller at råvaresektoren gjerne gjør det godt i et marked med stigende priser.
– Olje og kobber er to eksempler på to råvarer som kan gjøre det godt i et sånt marked, sier han.
– Ikke bare er de interessante grunnet økt inflasjon. Disse råvarene spiller også en viktig rolle i det grønne skiftet. Det grønne skiftet indikerer at etterspørselen etter disse råvarene kan komme til å øke i forhold til investeringsnivået vi ser i dag.
Gull er en annen råvare flere store investorer benytter som et investeringsalternativ i tider med høy inflasjon, sier han.
Det siste halvåret har vi sett flere investorer som inkluderer gull i sin portefølje.
– Men, husk at du ved investering i gull må regne inn kostnaden for oppbevaring. I perioder hvor inflasjonen er høyere enn rentene, er det greit å sitte på gull.
Du må kunne snu deg raskt rundt når situasjonen endrer seg
Men, når det snur og rentenivået er høyere enn inflasjonen, vil oppbevaringen av gull gi deg en økt kostnad, forklarer han. I tillegg er gull priset i dollar så det er også en valutaeksponering som må vurderes.
Poenget er at du må forstå hvordan de ulike markedene og verdipapirene påvirkes av inflasjonen, og du må kunne snu deg raskt rundt når markedsbildet endrer seg.
Smedsrud sier at du som ønsker å investere i aksjer bør ha en klar formening om hvilke faktorer du tror vil være med å drive et marked eller et selskap opp.
For eksempel vil såkalte vekstaksjer ofte gjøre det godt i tider med lave renter og i perioder lav vekst i økonomien.
– Høyere renter er derfor mer negativt for vekstaksjer enn verdiaksjer, sier han.
Vi ser derfor også at investeringer generelt skyves over på verdiaksjer når renter stiger og når veksten i økonomien blir sterkere.
Posisjonene du tar bør alltid basere seg på hva du tror om utviklingen fremover, sier Smedsrud.
– Prises aksjene du er interessert i ut fra et håp om fremtidig inntjening, eller ut fra en god nåverdi?
Drevne investorer posisjonerer seg alltid i aksjemarkedet i forkant av en utvikling de tror på, forklarer Smedsrud. Har de på tro stigende renter og inflasjon, trekkes investeringene gjerne mot råvarer og rentepapirer. Motsatt, i perioder med fallende renter stiger risikoviljen i aksjemarkedet.
Posisjonen du tar bør basere seg på hva du tror på framover
Vi kan nesten si at aksjemarkedet er ledende for hvordan økonomien kommer til å utvikle seg fremover, sier han.
Smedsrud legger ellers til at du alltid må huske at vekstaksjer, alltid vil være mer risikofylte enn aksjer som er priset ut fra nåværende lønnsomhet. Likeledes vil mulighetene for avkastning være tett koblet opp mot risikoen du tar. Risikopremien er potensielt høyere jo høyere risiko, avslutter han.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om personlige investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.