Aksjer og aksjefond:

Hvordan får jeg fradrag for tap på aksjesparekonto?

– Det er ikke alltid slik at det går sånn vi ønsker. Dette må til for å få fradrag for tap på aksjer i ASK, sier Behnaz Ganji.

AVVIKLES: For å få fradrag for tap på aksjer investert gjennom aksjesparekonto, må hele kontoen avvikles, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. nov 2024
Artikkelen er flere år gammel

Aksjesparekonto er en kontoform som gjør at du kan investere, kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å måtte skattlegge løpende for hver eneste transaksjon. Hvis du kjøper og selger aksjer og aksjefond utenfor en aksjehandelskonto og investeringskonto, er hver salgstransaksjon en skattbar hendelse. Du får fradrag for tap og må betale skatt av gevinst etter FIFO-metoden. Det betyr at det verdipapiret du kjøpte først er det du selger først.

– Aksjesparekonto har derimot en annen konstruksjon, du skattlegges for kontoen som helhet, sier Behnaz Ganji.

Les også: Kjapp guide til aksjesparekonto

Utsetter skattleggingen så lenge som mulig

Ganji er spareekspert i DNB, og sier følgende: 

– Det er jo det du ønsker dersom alt går som det skal: du utsetter skattleggingen så lenge som mulig.

Hun legger til:

– En av ulempene med aksjesparekonto er at du får ikke fradrag for tap på enkeltinvesteringer, du får kun fradrag for tap dersom summen av alle investeringene dine på ASK har tapt seg i verdi. Du må da også selge alt av verdipapirer på aksjesparekontoen og avslutter aksjesparekontoen for å få tapsfradrag, svarer Ganji.

Les også: Ofte stilte spørsmål om aksjesparekonto

Dersom du har en aksje med gevinst på 100 kroner og en med tap på 200 kroner, har du sammenlagt en tap på 100. Avvikler du aksjesparekontoen, får du da skattefradrag for tapet på 100 kroner.

Direktesendt kundewebinar: Spør dine spørsmål direkte til Behnaz!

Opprett flere aksjesparekonti

Husk at du kan opprette en ny aksjesparekonto og starte ny sparing i denne. Du kan opprette flere aksjesparekontoer til øremerkede sparemål, eller ønsker. Det er viktig at du gjennomfører reelle transaksjoner og er ute av aksjene og fondene i en periode når aksjesparekontoen avvikles.

– En måte å gjøre det på er å ha en aksjesparekonto til langsiktige investeringer, og en annen som du bruker til å være aktiv og ta de investeringene som du tenker har større risiko eller potensial for tap, sier Ganji.

Det er mulig å slå sammen aksjesparekontoer senere dersom behovene dine endrer seg. 

Kan jeg føre over taperaksjene til en annen aksjesparekonto?

– Du kan splitte en aksjesparekonto, og du kan flytte over enkeltinvesteringer, men skatt ses på som en samlet investering. Det betyr at dersom du har 200 i gevinst i en aksje og 100 i tap i en annen, så vil du føre over en total gevinst på 50 dersom du splitter aksjesparekontoen i to, sier Ganji.

Det betyr at selv om du fører over utelukkende aksjer eller aksjefond du har tapt penger på, så tar du med deg en andel av både gevinster, tap og skjermingsfradrag. Du flytter med andre ord ikke bare tapene, men deler alt forholdsmessig. 

For skjermingsfradrag overfører du altså halve det opparbeidede skjermingsfradraget dersom du splitter aksjesparekontoen i to like deler. 

Går glipp av skjermingsfradrag

– Husk at dersom du avvikler en aksjesparekonto med tap, så går du også glipp av opparbeidet skjermingsfradrag, sier Ganji.

Hun påpeker at du må være i skatteposisjon, altså at du har inntekter over personfradraget, for å få fradrag i årets skattemelding. Dersom du har lav inntekt, eller at tapene er større enn inntektene dine, kan du få fremførbart underskudd til neste skatteoppgjør.

Lav inntekt kan også gjøre at du får hele, eller deler, av aksjeskatten redusert som følge av personfradraget. Husk at dersom du er gift, så lignes dere felles, noe som betyr at både kapitalinntekter og -fradrag kan flyttes mellom dere. Se Skatteetaten for mer informasjon.

Les også: Slik virker skjermingsfradrag

Endret 27.11.24. La til detaljer om splitting av aksjesparekonto.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.