Fond og sparing:

Hvor ser DNB Teknologi-forvalterne muligheter?

– Vi syns NVIDIA-aksjen har for stor nedsiderisiko i forhold til optimismen innebygget i forventningene, sier Marius Wennersten.

FUNDAMENTALT: – Vi unngår selskaper hvor vi mener prisingen har mistet bakkekontakten med fundamentale verdier, sier Marius Wennersten. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

To av forvalterne i aksjefondet DNB Teknologi, Marius Wennersten og Erling Haugan Kise, var nylig i DNB-studio (video nedenfor) for å snakke om utsiktene for teknologisektoren. De første ti månedene i 2024 steg fondets referanseindeks med 36,6 prosent. 

– Vi setter sammen porteføljen med et langsiktig perspektiv. Vi gjør i utgangspunktet ikke endringer basert på enkelthendelser, sier Wennersten og sikter til at Donald Trump starter sin andre presidentperiode i 2025.

Han peker på at DNB Teknologi har selskaper som både kan dra nytte av det påtroppende president Trump har delt av tanker rundt reguleringer, men også selskaper som kan bli negativt påvirket. På den andre siden kan Trump-administrasjonen medføre mer usikkerhet, noe som aksjemarkedene ikke liker. 

 Flere selskaper forvalterne ikke klarer å regne hjem

– Vi er forsiktige med å ta unødvendig risiko og unngår selskaper hvor prisingen har mistet bakkekontakten med fundamentale verdier, sier Wennersten.

I sendingen ovenfor lister forvalterne opp selskaper som Palantir, Tesla og Microstrategy og hvorfor disse selskapene ikke er med i fondets portefølje nå.

– Det er gode grunner til å tro at det blir enklere for Tesla å teste og rulle ut selvkjørende biler med en Trump-administrasjon, det er jo en viktig del av investeringscaset der, sier Kise.

– Vi setter sammen porteføljen med selskaper vi tror har god inntjeningsvekst og hvor prisingen ikke løsriver seg fra det fundamentale, nettopp for å unngå fare for å investere i bobler, sier Wennersten.

DNB Teknologi A sine resultater siste 10 år. Fondet totalkostnad er 1,15 pst. p.a. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Foto: DNB Asset Management

Inntjeningsvekst grunnen til avkastningen

Han peker på at hovedgrunnen til at teknologiaksjene har gjort det bedre enn det brede markedet på 10, 20 og 40 års historikk, er at disse selskapene har hatt en overlegen inntjeningsvekst.

– De siste 20 årene har inntjeningsveksten i teknologisektoren vært 13 prosent per år, mens det brede markedet har hatt 6 prosent. Derfor har tek-selskapene gitt en totalavkastning på 12 prosent per år, mens det brede markedet har hatt 6 prosent årlig i samme periode, sier Wennersten.

Kunstig intelligens er også et område hvor innovasjonen har skutt fart og hvor regulering kan påvirke utsiktene framover. 

Fortsatt produktivitetsvekst drevet av teknologisk utvikling

– Vi syns NVIDIA-aksjen har for stor nedsiderisiko i forhold til optimismen bygget inn i forventningene, så vi foretrekker andre selskaper, sier Wennersten.

Forvalterne snakker i sendingen om at teknologisk utvikling vil være en viktig forutsetning for at produktivitetsveksten skal fortsette.

– Vi mener selskaper som Microsoft, Amazon og Alphabet er godt posisjonert for framtiden. De har også flere bein å stå på og er alle tre viktige skyleverandører som kan dra nytte av kunstig intelligens framover, sier Wennersten.

– Vi tror ikke at selskaper, slik som oss i DNB, kommer til å ha mange KI-systemer fra NVIDIA i kjelleren. Dette kommer fra de store datasentrene, istemmer Kise. 

Svært kraftkrevende

Datasentrene som fôrer oss med kunstig intelligens krever også betydelig mer strøm enn tradisjonelle datasentre.

– Mange av datasentrene må grave ned nye strømkabler, fordi brikkene som brukes til kunstig intelligens bruker vesentlig mer strøm enn tradisjonelle datasentre. Opp imot to til tre ganger så mye, sier Kise.

Det økte strømforbruket har gjort at flere av teknologiselskapene har sett mot kjernekraft, slik som små og modulære reaktorer eller tradisjonelle kjernekraftverk. Kise forteller at USA har hatt lav og stabil vekst i strømforbruket på 1,6 prosent i året.

– Kunstig intelligens er forventet til å akselerere denne veksten til 2,6 prosent årlig. På kort sikt vil nok gasskraft dekke inn den økte etterspørselen, utfordringen ligger kapasiteten i strømnettet, sier Kise.

I 2023 kjørte amerikanske gasskraftverk på omtrent 40 prosent av kapasiteten.

– Vi tror markedet klarer å legge til ny kraft innen behovet melder seg i framtiden, avslutter Kise. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.