Aksjetips for 2021:
Disse aksjene og sektorene tror fondsforvalter i DNB er spennende i år.
Mange har fått øynene opp for aksjemarkedet og Levi Try (23) i @dnbung er blant dem.
For et par år siden begynte han å lese seg opp på aksjer og investerer små summer i ulike selskaper for å lære.
Nå lurer han på hvilke aksjer man bør velge i 2021 og har oppsøkt fondsforvalter i DNB, Hans-Marius Lee Ludvigsen, for å få tips.
- Hvilke aksjer tror du på fremover? spør Levi når de to møtes utenfor DNB sitt hovedkontor i Bjørvika, Oslo.
- Vi har fortsatt veldig troen på at Kahoot vil fortsette å gå bra. Jeg tror de kommer til å ta en ekstremt sterk posisjon i digital læring globalt. Også vil jeg trekke frem videospillselskapet Embracer. Videospill er en megatrend og selskapet har blitt en stor spiller internasjonalt. Jeg har også veldig troen på Talenom i Finland. Selskapet er et regnskapsselskap som satser på digitalisering og effektivisering, og stjeler markedsandeler raskt både i Finland og Sverige, sier Ludvigsen.
Videre spør Levi fondsforvalteren om han kan anbefale noen sektorer han tror blir interessante å følge med på det kommende året:
- Jeg tror selskaper innenfor teknologi, kommunikasjon og helse vil gjøre det bra de neste 5-10 årene. Der finner du ofte selskaper som har veldig stort vekstpotensiale, og det er positivt, sier han.
- Mange har fått med seg hva som skjedde med Gamestop-aksjen. Hva tenker du om å shorte aksjer som hobbyinvestor? spør Levi.
Ludvigsen mener det er risikabelt å shorte aksjer.
- Man må være klar over et par ting om man velger å shorte, som er å vedde på at aksjen faller. Det er jo det motsatte av det man satser på når man kjøper en vanlig aksje, derfor er det svært risikabelt.
Han legger til at aksjemarkedet går oppover over tid, så tiden jobber også mot deg hvis du ligger short i en aksje.
- I tillegg er det jo slik at man risikerer at tapet blir veldig stort om du ikke håndterer risikoen.
Å shorte betyr å satse på kursfall i en aksje. Det betyr i praksis at du låner en aksje, og selger den, for å satse på å kjøpe den tilbake billigere senere. Se for deg at du låner en bok på biblioteket i desember og selger den for 100 kroner, i håp om å plukke den opp på januarsalget til 50 kroner, tidsnok til å levere den tilbake. Hvis det går etter planen har du tjent 50 kroner på denne shorten.
Levi begynte å lese seg opp på aksjer for et par år siden, og investerer små summer i ulike selskaper.
- Jeg ble interessert i aksjer og aksjemarkedet av flere grunner. Både det at det er veldig tilstede i mye av populærkulturen. Som i tv-serier og filmer, eller kjendiser som har investert i ulike selskaper.
Levi understreker at man må ha råd til å tape pengene man investerer, og at han derfor ikke har gått inn med de store summene enda.
- Man kan jo få et inntrykk av at «alle» tjener penger på aksjene sine, men det er jo ikke sant, sier han.
Om man er usikker på hvilke aksjer man skal velge, eller synes det er for risikabelt, mener Levi at man heller bør sette penger i et fond og la de proffe gjøre jobben for deg.
- Det er mange å velge mellom, og det finnes mye god hjelp der ute, forklarer han.
Levi spør Hans-Marius i hvilken grad man bør oppsøke informasjon for å oppdatere seg på aksjemarkedet.
- Jeg har selv fått gode idéer fra forum på nettet, og ulike podkaster. Det kan også være så enkelt som at du kommer over et godt produkt eller en god tjeneste, sier han.
Ludvigsen presiserer at det er viktig å finne en måte å gjøre research på som man selv synes er gøy, og velge selskaper man synes er interessante.
- I aksjemarkedet er det mange veier til rom, både for privatpersoner og profesjonelle. Der jeg bruker fundamental analyse så vil sikkert noen være like god på teknisk analyse og finne suksess på den måten, forklarer han.
Her er fondsforvalterens beste tips til deg som er ny i aksjemarkedet:
- Jeg mener at nøkkelen til å gjøre det bra i aksjemarkedet, er å starte i det forsiktige og ha det gøy! Invester i selskaper du synes er gøy å lese deg opp på, sier han og legger til:
- Og er det ikke gøy, er det nok et bedre alternativ å la oss som har dette som jobb ta seg av forvaltningen, så du kan gjøre noe annet du synes er gøy…
Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.