Fond og sparing:

Hva er verdien av russiske aksjer?

- DNB Asset Management hadde minimalt med russiske aksjer før av invasjonen, kun en brøkdel av en promille, sier Knut Hellandsvik.

KRISE: - Dette er først og fremst en humanitær krise, sier leder for aksjeforvaltningen i DNB Knut Hellandsvik. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Geopolitisk uro får derimot også store konsekvenser for markedene. Som svar på krisen i Ukraina har vesten lagt på strenge sanksjoner. DNB har overordnet meget begrenset eksponering mot Russland og Ukraina.

- Dette er først og fremst en humanitær krise, alle våre tanker går til alle menneskene som blir berørt i Ukraina, starter lederen for aksjeforvaltningen i DNB, Knut Hellandsvik.

Sanksjonene som følge av aggresjonen har derimot også ført til selvsanksjoneringer blant private selskaper.

- Over natten har det blitt umulig å gjennomføre transaksjoner på Moskva-børsen, den er har blitt stengt. I tillegg er det blitt vanskelig å veksle rubler til vestlig valuta, sier Hellandsvik.

95 prosent lavere

I London har det derimot vært mulig å handle sertifikater i visse russiske aksjer inntil nylig.

- Det har vært et nedsalg i en skala jeg aldri har sett før. Gazprom var et av de mest verdifulle selskapene i Russland før krigsutbruddet; dette selskapet ble sist handlet i London på en kurs som var 95 prosent lavere enn for et par uker siden, sier Hellandsvik.

Vekstmarkedsfond aktiv mot indeks

DNB har hatt strenge regler for å investere i Russland etter landets annektering av Krim-halvøya i 2014.

- Våre forvaltere i vårt aktive emerging market fond, DNB Global Emerging Markets, har vært skeptiske til russiske aksjer en stund og var fremtidsrettet nok til å selge seg helt ut rett før det russiske aksjemarkedet stengte, sier Hellandsvik.

Les mer: Markedet forventet en diplomatisk Ukraina-løsning 

Hellandsvik peker på at det er annerledes med indeksfondene. Disse skal i utgangspunktet følge regelverket til indeksleverandøren, men at DNB legger til ekstra etiske rammer rundt forvaltningen.

- DNB har ett indeksfond, DNB Global Emerging Markets Indeks, som hadde 1,4 prosent av fondet i russiske aksjer, forklarer Hellandsvik.

Han forteller at vi valgte å ha en tilsvarende policy som NBIM. Det betyr at vi valgte å fryse de gjenværende beholdningene av russiske verdipapirer og arbeider med å selge ut de fryste beholdningene når situasjonen tillater det.

Forvalterne av DNB Global Emerging Markets har vært skeptiske til russiske aksjer lenge
Knut Hellandsvik

Hva skjer i resten av verdens børser?

Hellandsvik forklarer at selv før krisen i Ukraina var vi i en periode hvor investorene reduserte risikoen, men at dette tiltok da krisen ble åpenbar.  

- Det er en kraftig økning i råvarepriser, slik som energivarer, og det er inflasjonsdrivende. Inflasjon var et tema allerede før Ukraina-krisen. Det skaper press på sentralbankene til å sette opp rentene, forteller han.

Han peker på at dette kan føre til at vekstestimatene i verden tas ned og at europeiske aksjer rammes på grunn av sin nærhet til krigen og at mange europeiske selskaper har hatt direkte eller indirekte eksponering mot Russland.

- Lavere vekst og høyere inflasjon, det er ingen god kombinasjon for aksjemarkedet, sier Hellandsvik.

Han forteller at vi ser økende interesse for defensive aksjer som klarer å sende inflasjonen videre til kundene og dermed opprettholde veksten. Samtidig er det mange investorer som reduserer eksponeringen mot Europe til fordel for USA. 

Optimistisk scenario

Hva om situasjonen bedres seg i løpet av noen uker, spør Hellandsvik retorisk, før han peker på at aksjemarkedet i Storbritannia bunnet ut i sommeren 1940, før The Battle of Britain.

- Aksjemarkedet har vært svakt i hele 2022 og mange dårlige nyheter har blitt priset inn. Fortsatt er sentimentet at det er dårlig, forklarer han videre.  

- Vi må også huske at store deler av verden er i ferd med å åpne opp etter pandemien, noe som vil være en viktig vekstdriver i år, utdyper han.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.