Investering for nybegynnere

Hva er utbytteaksjer, og hvorfor kjøpe dem?

– Økende interesse for utbytteaksjer er et sikkert vårtegn sier Trym Gjerstad Smedsrud i DNB. Hvorfor kan du lese om her.

HJELPER AKSJEHANDELSKUNDER: Trym Gjerstad Smedsrud gir deg svar på det du lurer på om aksjer og aksjemarkedet. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Trym Gjerstad Smedsrud jobber til daglig på aksjebordet i DNB. Han hjelper aksjehandelskunder med kjøp og salg av aksjer, og har god kunnskap om verdipapirhandel.

Den siste måneden har meglerne merket et økende interesse for utbytteaksjer.

– I vår bransje er det et sikkert vårtegn, smiler han.

Samtidig merker den unge megleren at mange nybegynnere i aksjemarkedet ikke helt vet hva utbytteaksjer er.

Hvilke selskaper betaler ut utbytte når?

Hvilke selskaper som betaler ut utbytte vil variere. DNB Markets har imidlertid satt opp en oversikt de forsøker å holde oppdatert til enhver tid:

Til utbytteoversikten

Utbytte er en kontant utbetaling per aksje 

Smedsrud forklarer at alle eiere i et aksjeselskap har rett på sin andel av verdien selskapet skaper. Når et selskap gjør det bra, kan generalforsamlingen beslutte å betale ut utbytte.

– Utbytte er rett og slett en kontant utbetaling per aksje du eier, sier han.

Utbytte gir deg en mulighet til å tjene på aksjer, uten å måtte selge dem
Trym G. Smedsrud

Gir mer fleksibilitet for investering

Den unge megleren sier at mange ønsker muligheten til å få penger utbetalt underveis for aksjene de eier, uten å måtte selge dem.

Mange erfarne investorer foretrekker også å inkludere utbytteaksjer i sin portefølje siden det gir mer fleksibilitet for investering, sier han.

– Hvis man klarer å plukke de riktige utbytteaksjene, kan man oppleve at aksjekursen henter seg inn igjen etter en utbetaling.

Smedsrud sier at da kan utbyttet i tillegg reinvesteres, enten i samme selskap eller i nye selskap, og gi ekstra avkastningsmuligheter. 

Når får du utbytte?

Det er generalforsamlingen i et selskap som beslutter hvorvidt, og når, utbytte skal utbetales. Har selskapet gjort det bra kan de beslutte å utbetale et visst kronebeløp per aksje. 

– Hvor mange aksjer du eier vil dermed avgjøre størrelsen på et eventuelt utbytte.

Det mest vanlige er å utbetale penger en gang i året, men det kan også skje halvårlig, kvartalsvis eller ekstraordinært, forteller Smedsrud.

For å ha krav på utbytte må du eie aksjene når utbetalingen besluttes
Trym G. Smedsrud

– For at du skal ha krav på utbytte må du eie aksjene på det tidspunktet generalforsamlingen bestemmer utbetaling, minner han om.

Datoen for når du mister rett til utbytte kalles eks-dato, eller ex-dato. Kjøper du aksjen før eks-dato, og beholder den til eks-dato, har du rett på utbyttet når utbetalingen skjer. Du finner eks-dato og utbetalingsdato i selskapenes finanskalender.

Følg med på utbyttevarsler

Smedsrud forteller at det er en del selskaper som går igjen på utbyttelistene år etter år, uten at det er noen fasit.

– For å finne ut litt mer nøyaktig hvis og når hvilke selskap vil gi ut utbytte, kan du følge med på DNB Markets utbyttekalender. Du kan også følge med på børsmeldinger eller utbyttekalenderen innlogget i vår aksjehandel, sier han.

Børsmeldinger og utbyttevarsler kan komme til ulike tider, så er du veldig interessert i aksjeselskap som betaler ut utbytte bør du lese DNB Markets' daglige morgenrapport. Morgenrapporten finner du innlogget i vår aksjehandel, under fanen «Analyser».

Du kan også følge med på nyhetssiden til Oslo Børs.

Du må se etter ord som "Dividend" eller dividende
Trym Gjerstad Smedsrud

Kjært barn har mange navn, og det gjelder også utbytte. Både direkteavkastning og dividende er utbytte. Dividende er utbytte i kroner og øre, mens direkteavkastning oppgis i prosent. Direkteavkastning tilsvarer renten det årlige utbyttet gir i forhold til børskursen på aksjen.

– Når du sjekker børsmeldinger etter utbytte, må du altså se etter ord som engelske Dividend eller norske dividende, sier Smedsrud. 

Kommer det opp meldinger om «Shareholder's meetings» eller generalforsamlinger kan det også ligge informasjon om utbytteutbetalinger lenger fram.

Hva med skatt, skattlegges utbytte?

Du må betale skatt på utbyttet du mottar, minner Trym om. Skatt på utbytte må betales påfølgende år, i likhet med skatt på eventuell gevinst fra aksjesalg. Unntaket er dersom utbytte betales for aksjer investert på en aksjesparekonto (ASK).

– Har du investert i utbytteaksjer gjennom ASK kan du utsette skattleggingen og investere de videre, sier Smedsrud.

Skatt på aksjeutbytte beregnes etter en egen metode kalt aksjonærmodellen. Du kan lese mer om dette på Altinns sider.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.