Fripoliser

Slik virker fripolisen din

– Ved å endre fripolisen din kan du selv bestemme hvordan pengene skal forvaltes.

DU KAN ENDRE DIN FRIPOLISE: – Med «fripolise med investeringsvalg» bestemmer du selv hvordan pensjonen skal forvaltes, sier Stian Revheim i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 24. jun 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Stian Revheim som er DNBs pensjonsekspert.

– En fripolise er en oppspart ytelsespensjon fra nåværende eller tidligere arbeidsgiver, og mange henvender seg til oss fordi de vil flytte sine fripoliser inn på pensjonskontoen sin, sier han.

– Du kan investere i aksjemarkedet

Revheim forteller at det dessverre ikke er mulig å flytte fripoliser over til egen pensjonskonto, men du kan få samme muligheter som på en pensjonskonto ved å endre avtalene til det som heter «fripolise med investeringsvalg».

– Med «fripolise med investeringsvalg» bestemmer du selv hvordan pensjonen skal forvaltes. Du kan plassere pengene der du mener du kan få best avkastning i forhold til risikoen du er villig til å ta, sier Revheim.

Pensjonseksperten forteller at forvaltningen blir den samme som på en pensjonskonto, der hver enkelt bestemmer hvilke fond en ønsker å spare i.

– Du kan altså ha dine fripoliser investert i aksjemarkedet, sier han.

Ulike regler

Det er flere årsaker til at det ikke er mulig å flytte en fripolise over på egen pensjonskonto, sier Revheim.

– For det første er det ulike regler som gjelder ved død. En pensjonskonto arves av de etterlatte, men en fripolise kan ikke arves. Dersom du dør, vil en fripolise gå tilbake til pensjonsfellesskapet og finansiere livsvarig utbetaling av andre fripoliser. 

Du kan altså ha dine fripoliser investert i aksjemarkedet
Stian Revheim

Revheim forklarer videre at avkastningen på en fripolise kommer fra det vi kaller en «garantert rente», som ofte ligger på 2-4 prosent.

For å få investeringsvalg på fripolisen må man si fra seg den garanterte renten for godt, og pengene vil bli i aksjemarkedet fram til pensjonen starter.

– Den andre grunnen er at pengene som står på din fripolise har en garantert rente, og alle kostnadene er forhåndsbetalt av arbeidsgiver. Men på pensjonskonto tar du eget investeringsvalg, og det gjelder alle pengene som flyttes inn, avslutter han.

Fakta om fripoliser
  • En fripolise er en oppspart ytelsespensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgiver.
  • Avkastningen fra en fripolise kommer fra det som kalles «garantert rente», det vil si en minimumsavkastning pensjonsleverandøren må tilføre hvert år for å sikre din avtalte pensjon.
  • Utbetalingsregler: En fripolise betales vanligvis ut fra du er 67 år. Men, du har muligheten til at fripolisen utbetales fra du er 62 år og helt fram til du er 75 år.
  • De fleste fripoliser er livsvarige, det vil si at du får utbetalt pensjon livet ut.  
Fakta om fripoliser med investeringsvalg
  • Du kan endre din fripolise fra å være en vanlig fripolise til å bli en «fripolise med investeringsvalg»
  • I en «fripolise med investeringsvalg» får du tilgang til et bredt utvalg av pensjonsprofiler og fond
  • Utbetalingsregler:
    • Utbetalingstidspunkt og utbetalingstid er de samme som var avtalt i den opprinnelige fripolisen.
    • Når utbetalingen av pensjonen skal begynne vil du på nytt kunne velge hva slags forvaltning pensjonskapitalen skal ha i utbetalingstiden. Du vil da kunne velge mellom:  
      • Forvaltning med garantert rente
      • Forvaltning med investeringsvalg
      • Hvis du ikke tar et valg vil pensjonskapitalen forvaltes med garantert rente.
  • Skatt: Du betaler ingen skatt på avkastningen før utbetaling, og pensjonskapitalen er fritatt for formuesskatt. Utbetalt beløp beskattes som pensjonsinntekt. Bytte av fond utløser ingen skatt på opptjent avkastning før utbetaling finner sted.
  • Når du vil endre fra vanlig fripolise til «fripolise med investeringsvalg» må du som kunde i DNB ta en rådgivingssamtale. Du må derfor kontakte oss og avtale et møte

Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.