DNB Markets morgenrapport 31. mai:

Høyere inflasjon enn ventet i USA

Kjerneinflasjonen i USA overrasket nok en gang på oppsiden.

Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 31. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

I USA falt det reelle forbruket med 0,1 prosent fra mars til april etter en oppgang på 4,1 prosent i mars. Personlige inntekter falt med 13,1 prosent, og spareraten endte dermed ned med 12,8 prosentpoeng til 14,9 prosent. De store svingningene i disse tallene henger sammen med de store overføringene til husholdningene som var en del av American Rescue Plan som ble vedtatt i mars.

Kjerneinflasjonen i USA overrasket nok en gang på oppsiden. Tidligere hadde kjerneinflasjonen målt ved KPI overrasket markert på oppsiden med en inflasjon på 3,0 prosent i april. Det bidro til at analytikerne skrudde opp forventningene til PCE-deflatoren; priskomponenten i forbruksdataene. Likevel kom dette målet på kjerneinflasjonen ut med 3,1 prosent i april, som var høyere enn ventet og opp fra 1,9 prosent i mars. Oppgangen er i noen grad preget av baseeffekter, men det var også nye prisimpulser. Baseeffektene kommer til å gi noe bidrag til økt inflasjon i månedene fremover, men markedene kommer til å være svært opptatt av om nye prisimpulser fortsetter å trekke inflasjonen opp. Dersom for eksempel flaskehalser i leveranser og økte råvarepriser gir en bredere kostnadsdrevet oppgang i inflasjonen kan det får den amerikanske sentralbanken til å gjøre endringer i pengepolitikken.

Likevel steg ikke lange amerikanske renter på fredag, snarere tvert imot, og aksjemarkedene endte litt opp i både USA og Europa. I dag har imidlertid aksjemarkedene falt i Asia, der Nikkei 225 i skrivende stund er ned med 1,2 prosent og Hang Seng har falt 0,5 prosent. I valutamarkedene har dollaren endret seg lite mot euro siden fredag morgen, det samme gjelder for kronen.

I dag er markedene stengt både i USA og i Storbritannia. I Norge kommer tall for kredittvekst og Norges Bank vil hvor mange kroner den vil kjøpe for å dekke overføringene fra oljefondet. OECD vil legge fram sin rapport «Economic Outlook», i eurosonen kommer det tall for pengemengdevekst og i Tyskland kommer det inflasjonstall.

Det kom noen positive tall fra Norge på fredag. Detaljomsetningen steg med 0,3 prosent fra mars til april etter en flat utvikling måneden før. Oppgangen reflekterer at økonomien var noe mer åpnet opp i april, men det er ingen klare tegn til en normalisering av forbruksmønsteret. Vi anslo en nedgang på 0,5 prosent, til dels basert på egne transaksjonsdata. Detaljomsetningsindeksen steg for de fleste underkategorier. Et unntak var dagligvarene som hadde nedgang. Derimot steg netthandelen videre, noe som tyder på at stegene mot gjenåpning ikke fikk så stort gjennomslag i april. Slik sett ga indeksen et litt blandet bilde. Omsetningen holder seg fortsatt på et høyt nivå, mens tjenestekonsumet har vært lavt. Etter hvert som økonomien åpner opp, er det rimelig å forvente at varekonsumet avtar noe, mens tjenestekonsumet stiger.

Antall registrerte arbeidsledige avtok fra 4 prosent av arbeidsstyrken i april til 3,3 prosent i mai. Det er normalt at ledigheten avtar i mai, men nedgangen nå var større enn vanlig. Justert for slike normale sesongvariasjoner, hadde ledigheten holdt seg uendret på 4,0 prosent fra februar til april, før den avtok til 3,5 prosent i mai. I sin marsrapport anslo Norges Bank en gradvis nedgang i den sesongjusterte ledigheten til 3,6 prosent i mai. Ledigheten hadde altså holdt seg litt høyere før den i mai falt rett under Norges Banks anslag. Nedgangen i ledigheten er en viktig faktor for Norges Banks vurderinger av rentesettingen, og utviklingen så langt støtter dermed Norges Banks intensjon om å heve renten i løpet av andre halvår. Utviklingen i data så langt i år har imidlertid ikke gitt noen avklaring om når i andre halvår Norges Bank vil sette renten opp. Neste ukes tall fra regionalt nettverk, BNP for april og inflasjonen i mai kan kanskje gi en avklaring.

I Sverige steg BNP med 0,8 prosent fra fjerde til først kvartal. Det var ned fra et tidlig estimat på 1,1 prosent, men viser likevel en god start på året etter et svakt fjerde kvartal. Oppgangen var bredt basert med vekst for både vareprodusenter og i tjenesteproduksjonen, herunder personlig tjenesteyting. I april falt detaljomsetningen med 1,4 prosent fra måneden før. Oppgangen i tjenesteproduksjonen kan imidlertid peke mot at lavere detaljomsetning motsvares av økt tjenestekonsum. Det vil Q2-tallene kunne gi mer informasjon om. 

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Selv om makrotallene lagt fram både i Kina og Japan tidligere i dag reflekterer en fortsatt underliggende positiv utvikling for de respektive økonomiene ligger de likevel noe lavere enn forventet og bidrar sammen med en relativt uinspirerende avslutning i USA før helgen til at de regionale indeksene i hovedsak trekker ned ved innledningen uken. Mens Dow, S&P500 og Nasdaq fredag stengte opp 0.1-0.2% ligger Nikkei kort før stengetid i dag ned med 1.1 % og de viktigste kinesiske indeksene er ned inntil 0.5 %. Renten på den amerikanske tiåringen var fredag ned igjen med 1 basispunkt til 1.59 %, mens VIX-indeksen endte tilnærmet uendret på 16.8 punkter. Aksjemarkedene både i London og New York vil være stengt i dag.         

Det som ser ut til å kunne bli en litt avventende start på ukens handel innebærer imidlertid ikke at det ikke blir en god del nyheter å følge med på utover i uken. Etter noen uker med hovedfokus på selskapsrapportering og selskapsnyheter ser det ut til makroutvikling, renteutsikter og oljepris igjen kan ta en større andel av oppmerksomheten. I det norske markedet får vi i dag oppdaterte tall for kredittveksten, ute i Europa kommer det oppdaterte KPI-tall og i tillegg vil OECD legge fram sine vurderinger av de økonomiske vekstutsiktene. I morgen vil vi i tillegg til et OPEC-møte få en lang rekke innkjøpssjefsindekser både fra Asia, Europa og USA. Tirsdag og torsdag kommer det i tillegg oppdaterte ISM-tall fra USA. Torsdag og fredag legger så amerikanske myndigheter fram de ukentlige og månedlige arbeidsmarkedstallene.      
 
I oljemarkedet så vi fredag at WTI-prisen i USA var ned med USD 0.43 pr. fat til USD 66.42 pr. fat. Prisen ligger i morgentimene på USD 66.74 pr. fat, hvilket er ned USD 0.25 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen. Siden stengetid i Oslo på fredag er også Brent-prisen før åpning i dag ned med USD 0.10 pr. fat til USD 69.12 pr. fat. Med en rapportert økning i amerikansk riggaktivitet begrenset til 2 enheter forrige uke ser det neppe ut til at dette på helt kort sikt blir den største utfordringen for OPEC-landene når de møtes i morgen. Oppmerksomheten vil nok da i større grad være på vurderingene rundt en mulig økning og dermed behovet for en innfasing av eksport fra Iran.     


Flybransjen kan komme i fokus denne uken. Norwegian legger fredag fram trafikktallene for mai, Wizz Air rapporterte i helgen at selskapet innstiller virksomheten knyttet til norsk innlandstrafikk og Flyr vil på et tidspunkt åpne salget av billetter på sin første rute mellom Oslo og Tromsø. Sistnevnte har indikert en første flyging 30. juni og signalisert at salget starter rundt en måned tidligere. Norse Atlantic annonserte forrige uke en avtale med en amerikansk fagforening for flyverter og SAS presenterer i tillegg sine trafikktall for mai neste mandag. Som følge av at DNB Markets har hatt oppdrag for Norwegian i forbindelse med den nylig gjennomførte transaksjonen i selskapet har vi for tiden ingen anbefaling på aksjene i selskapet. I SAS har vi en salgsanbefaling med et kursmål på SEK 1 pr. aksje. Her stengte kursen fredag på SEK 1.92 pr. aksje.