DNBs resultat i fjerde kvartal 2024 var 12 675 millioner kroner etter skatt.
DNBs resultat i fjerde kvartal 2024 var 12 675 millioner kroner etter skatt. Det er 3 271 millioner kroner, eller 34,8 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor.
– Norsk økonomi går godt, og det gjenspeiles i DNBs resultater. Vi så et tydelig taktskifte i sommer, og aktiviteten har tiltatt gjennom høsten. Vi går inn i 2025 med økende aktivitet i boligmarkedet og stadig flere kunder som ønsker finansiering, sier DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen.
DNB har gjennom kvartalet hatt utlånsvekst på 2,5 prosent, med positiv utvikling i alle kundegrupper.
– God vekst over hele linjen er resultatet av at vi har hjulpet mange selskaper både i og utenfor Norge med sine prosjekter. God rådgivning bidrar til å skape verdi både for kundene og for DNB. Dette ser vi blant annet i inntektene fra andre områder enn utlån, der resultatet i fjerde kvartal viser at mange kunder etterspør kompetansen vår, sier Braathen.
Personkundesegmentet hadde en særlig sterk utvikling i andre halvår.
– Vi merker økt interesse fra kunder, og vi ser at mange velger oss fordi vi oppleves som en god rådgiver for kundene i viktige faser i livet. Mange tar kontakt på grunn av endringene i utlånsforskriften som kom på tampen av 2024, og vi har også kommet unge i møte ved å doble UNG-milliarden, sier Braathen.
Nordmenns sparing har vært høy de siste årene, og i DNB var netto tegning av fond på det høyeste noensinne i desember. Kundene økte fondssparingen sin i 51 av årets 52 uker.
– Kundene våre håndterer økonomien sin godt. Vi har svært lite mislighold, en lav og fallende andel boliglånskunder med avdragsfrihet, og vi ser at mange har rom for sparing. Antallet spareavtaler har fortsatt å vokse gjennom året, sier Braathen.
Inntektene fra andre kundeaktiviteter enn utlån og innskudd (provisjonsinntekter) endte på 3 287 millioner kroner dette kvartalet – drevet fram av god inntektsvekst i DNB Markets og innen kapitalforvaltning og pensjon. Inntektene var 12,3 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor, og resultatet var det beste noensinne i fjerde kvartal.
Ifølge DNB Markets' siste prognoser er aktivitetsnivået i den norske økonomien ventet å øke ytterligere i årene framover, og DNB har et solid grunnlag for fortsatt lønnsom vekst. Samtidig er den geopolitiske situasjonen uforutsigbar.
– Norge er en liten, åpen økonomi som er avhengig av god tilgang til våre viktigste eksportmarkeder. Samtidig er det viktig å understreke at norsk økonomi har klart seg veldig godt i møte med høye renter og usikkerhet i verdensøkonomien – og at vi har et robust fundament med god aktivitet i de fleste næringer inn i 2025, sier Braathen.
De sterke resultatene bidrar til at DNBs styre vil foreslå for generalforsamlingen at det utbetales et utbytte på 16,75 kroner per aksje for 2024, i tråd med konsernets ambisjon om nominelt stigende utbytte per aksje.
– Rundt halvparten av DNBs utbytte går direkte tilbake til det norske samfunnet gjennom statens eierskap, Folketrygdfondet og Sparebankstiftelsen DNB. Med det foreslåtte utbyttet vil det for disse tre aktørene alene innebære omkring 12,2 milliarder kroner som går tilbake til fellesskapet, sier Braathen.
Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 13,5 milliarder kroner (12,3)
Resultatet var 12,7 milliarder kroner (9,4)
Resultat per aksje var 8,21 kroner (5,93)
Egenkapitalavkastningen var 19,0 prosent (14,6) Kostnadsgraden var 37,9 prosent (38,5)
Ren kjernekapitaldekning var 19,4 prosent (18,2)
Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 56,1 milliarder kroner (53,1)
Resultatet var 45,8 milliarder kroner (39,5)
Resultat per aksje var 29,34 kroner (24,83)
Egenkapitalavkastningen var 17,5 prosent (15,9)
Kostnadsgraden var 35,2 prosent (35,0)