Aksjer og marked:

Hovedindeksen: gode kvartalstall

- Det var gode fjerdekvartalstall, men ikke like sterke som tredjekvartal, sier aksjestrateg Paul Harper.

TREKKER OPP: Energi og materialer trekker opp estimatene for selskapene i Oslo Børs Hovedindeks, sier DNB Markets aksjestrateg Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 17. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

Equinor og baseeffekter trekker opp resultatveksten for Oslo Børs Hovedindeks.

- Resultat før skatt var opp 444 prosent og det er ni prosent bedre enn ventet, men det er drevet av Equinor. Uten det selskapet steg resultatene med 72 prosent, og det er 3,4 prosent under forventningene på forhånd, sier aksjestrateg i DNB Markets Paul Harper.

Baseeffekter betyr at resultatene øker mye fordi sammenligningsperioden starter på et lavt nivå.

- Et stort flertall selskapene opplevde kursfall på rapporteringsdagen, kun en av tre selskaper ga høyere avkastning enn hovedindeksen, sier Harper. 

Selskapers fortjeneste forventes økt

Analytikerne har økt resultatforventningene for 2022 siden starten på året med 8,7 prosent for selskapene i Oslo Børs Hovedindeks.

- Konsensusestimatene for 2023 har også økt med 5,5 prosent basert resultat per aksje, sier Harper.

- Revideringene av estimatene i etterkant av fjerdekvartal er mye høyere enn gjennomsnittet historisk, men lavere enn hva vi var vitne til i etterkant av tredjekvartalstallene, utdyper Harper.

Han peker på at materialer og energi er sektorene som bidrar mest til økningen i estimatene, men at mye av det kom før selskapene rapporterte tall fordi analytikerne oppdaterte råvarepris anslag i januar.

- Det er en lavere kvalitet på resultat før skatt revideringene, det blir indikert av lavere median EBIT-revidering på bare 0,1 prosentpoeng, sier Harper.

Reagerte negativt på rapporteringsdagen

Selv om flertallet av selskapene både i Norge og Norden som rapporterte enten bedre eller på linje med forventningene på inntekter, resultat før skatt og inntjening per aksje, reagerte markedet med å sende kursene ned på rapporteringsdagen.

- Flertallet av selskapene opplevde en kursutvikling som var svakere enn markedet på dagen de rapporterte fjerdekvartalstall, sier Harper.

Til tross for at markedet sendte aksjene ned kommer Harper med en ny kaldbøtte.

- Hovedindeksen er mer overvurdert enn hva du kan få et førsteinntrykk av, starter Harper.

Han mener at mangel på inntjeningsvekst i 2023 gjør at forventningene 12 måneder fram for inntjening per aksje blir misvisende.

- Ved å se på EPS-er to år fram i tid, så vil Hovedindeksens verdsettelse bare være noe lavere enn hva den var i sommeren 2020, sammenlignet med en 40 prosent reduksjon hvis vi ser på 12-månederstallene.

Harper avslutter med å peke på at dersom vi Oslo Børs Hovedindeks uten energi og materialer så vil nesten hele rabatten i forhold til den amerikanske S&P 500 -indeksen forsvinne. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.