Aksjer og renter:
– Du må være der pucken kommer til å være, ikke der den er nå, sier forvalter Torje Gundersen.
Det er en svært utfordrende miks som treffer markedene om dagen. I normale tilfeller pleier rentefond å dempe smertene når du eier en portefølje av både rente- og aksjefond. I år har det vært en kombinasjon av, til dels uventet, store rentehevinger og et fallende aksjemarked.
– Sentralbankene har en svært utfordrende oppgave å balansere rentehevingene med tingenes tilstand i markedet, sier Torje Gundersen.
Gundersen leder et team av forvaltere innen taktisk aktivaallokering, de forvalter DNBs kombinasjonsfond og i ferdigpakkene DNB Aktiv, hvor du velger aksjeandel og forvalterne gjør resten, forvalter de etter sitt rådende markedssyn. I en direktesending snakket Gundersen med aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper om utsiktene for aksje- og rentemarkedet.
– Sentralbankene forsøker å få til en myk landing, dessverre har de ikke historikken med seg, de har bare klart dette én gang før, sier Gundersen.
– Rentehevinger innarbeides over tid, det tar jo seks til atten måneder før rentehevingene får gjennomslag, skyter Harper inn.
Både Harper og Gundersen mener det er en klar risiko for at sentralbankene strammer inn for hardt og at når sentralbankene innser dette, så er det allerede for sent til å unngå resesjon.
– Det er svært utfordrende markeder nå, sier Gundersen.
Han forteller at dette begrepet blir brukt for ofte, men mener at det markedet vi er i nå står i en helt særstilling.
Gundersens team har et bredt spekter av verdipapirer de kan bruke.
– Vi syns høyrisiko-obligasjoner gir mer gunstige avkastningsforventninger i forhold til risiko enn mange aksjer, sier han.
Han utdyper at de har bare en liten undervekt i aksjer og at de ikke kjører aksjeandelen fra grøft til grøft, men at han syns syv prosent avkastning i høyrisikoobligasjonene er attraktivt i dagens marked. Rentefondene han har investert i har heller ikke så lang rentebinding, noe som gjør at høyere rente raskere slår ut i høyere effektiv rente og ikke sender obligasjonskursene ned i like stor grad.
– Det er umulig å «time» markedet, da vi gikk undervekt aksjer var vi bekymret for en påfølgende sprett opp, noe som også kom, sier Gundersen.
Gundersen forklarer at fordi timing er vanskelig, men at det kan være gunstig å kjøpe verdipapirer når mange dårlige nyheter er priset inn, kan det være smart å sette opp en spareavtale som kan jevne ut noen av humpene.
– Det er en ganske bred konsensus om at vi er inne i en «dead cat bounce», men når alle er på den ene siden av båten, så er det ingen flere igjen til å selge, å da trenger du bare noen få til å bli mer positiv før tyngdekraften flytes i en mer positiv retning, utdyper Harper.
Gundersen forteller at de har taktisk overvektet europeisk energiselskaper på grunn av de ekstreme gassprisene.
– På grunn av det grønne skiftet, tror vi ikke på sektoren på lang sikt, men nå vil disse selskapene få svært høye utbytter, i tillegg til tilbakekjøp av aksjer, det gjør at kontantstrømmen kommer raskt, noe som er verdsatt i dag, tror Gundersen.
– Energisektoren følger ofte makroøkonomien, det betyr at oljeprisen faller ofte med aktiviteten i økonomien, unntaket var på 1970-tallet hvor høye energipriser var årsaken til resesjon, sier Harper.
Harper forteller også at det er likhetstrekk med dagens situasjon hvor Europa har ekstremt høye energipriser, spesielt på gass.
– Oljeprisen svinger mye avhengig av hva som skjer, nylig annonserte OPEC+ at de kan vurdere kutt i oljeproduksjonen hvis volumer fra Iran kommer tilbake i markedet, og da spratt oljeprisen rett opp, sier Harper.
Harper og Gundersen får spørsmål om det nå er på tide å investere i grønne bransjer og hvordan man bør gjør det.
– For aksjeinvestorer bør du gjøre grundige vurderinger fra selskap til selskap. Nå som rentene har gått opp, har det gått hardt utover vekstaksjene. Alle «powerpoint»-selskapene, selskaper med inntjening ti år fram i tid, men bare en powerpoint presentasjon med ambisjonene nå, har hatt en svært tøff tid, mens mer modne selskaper som allerede er lønnsomme har hatt en bedre opplevelse, sier Harper.
– Vi har lett etter en inngang i grønne investeringer, og nå har renteøkningen punktert ballongen som vi så for halvannet år siden, og vi øker gradvis inn i grønne investeringer, sier Gundersen.
Han forteller at lønnsomheten ikke alltid er på plass, men at det gjelder stort sett fornybar energi, og at det finnes svært lønnsomme selskaper som også bidrar til overgangen til lavutslippssamfunnet.
– Isolasjon, varmepumper, betong, det er mange områder som vi kanskje ikke tenker over som påvirkes av det grønne skiftet. Siden døgnet bare har 24 timer, har vi investert i fondet DNB Miljøinvest for denne typen investeringer, avslutter Gundersen.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.