DNB Markets morgenrapport 13. september:
Norsk økonomi har sakket farten, men langt fra bukket under i møte med den markerte oppgangen i rente- og levekostnader sist år.
Gårsdagens BNP-statistikk viste at fastlandsøkonomien steg med 0,2 prosent fra juni til juli, justert for sesongvariasjoner. Utfallet var et hakk sterkere enn både våre (0,1 prosent) og Norges Banks (0,0 prosent) anslag, og støtter dermed opp om vår allerede solide overbevisning om at sentralbanken leverer et rentehopp på 25 basispunkter til 4,25 prosent neste uke.
Privat forbruk var en sentral bidragsyter, med en vekst på solide 0,9 prosent m/m, som først og fremst kom turistrelaterte næringer (både i inn- og utland) til gode. I tillegg ser vi sport av den ekspansive finanspolitikken gjennom positive vekstbidrag fra offentlig hold. På den negative siden har fallet i boliginvesteringene akselerert, tynget av kostnadsøkninger og laber etterspørsel etter nybygg.
Amerikanske småbedrifter strever fortsatt med høy kostnadsvekst og mangel på kvalifisert arbeidskraft, ifølge gårsdagens NFIB-undersøkelse. Andelen av bedriftseiere som har problemer med å fylle ledige stillinger lå på 40 prosent i august, et høyt nivå i historisk sammenheng. Andelen eiere med planer om å øke kompensasjonen til sine ansatte i løpet av de neste tre månedene gjorde et hopp i august, til 26 prosent, det høyeste nivået siden slutten av 2022.
Dagens viktigste nøkkeltall dreier seg om amerikansk inflasjon (KPI) i august måned. Både vi og konsensus venter at totalinflasjonen har steget med fire tideler til 3,6 prosent å/å, drevet av en 7 prosent m/m oppgang i bensinprisene i august og en tiltakende prisvekst på matvarer. I dagens situasjon er Federal Reserve aller mest opptatt av den underliggende inflasjonen, som utelater mat- og energivarer. For kjerne-KPI venter vi, i likhet med konsensus, en mer positiv utvikling; det vil si en videre nedgang på fire tideler, til 4,3 prosent å/å. Vi venter et videre fall i prisene på bruktbiler, og at husleiene, som har en vekt på over 40 prosent i kjerne-KPI, vil stige med 0,4 prosent m/m, samme takt som i de to foregående månedene.
Får vi rett, støtter det vår prognose om at den amerikanske rentetoppen er nådd. Men med fortsatt stramt arbeidsmarked og høy lønnsvekst bør vi forvente at renten blir liggende på dagens nivå en god stund til. Vi tror første kutt lar vente på seg til neste sommer.
Børsene endte stort sett i rødt i går. Europeiske Stoxx 600 var ned 0,2 prosent, mens S&P 500 og Nasdaq falt med henholdsvis 0,6 og 1,0 prosent. I rentemarkedene er endringene små siden i går morges. Renta på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid noteres til 4,28 prosent, mens toåringen har trukket marginalt opp, til 5,02 prosent.
Kronesvekkelsen som startet mandag morgen, utløst av rentefallet som følge av norske inflasjonstall, fortsetter. Onsdag morgen noteres EURNOK og USDNOK til 11,49 og 10,69, henholdsvis 6 og 5 øre høyere enn i går morges. At prisen på et fat nordsjøolje klatret 1,4 prosent til 92,2 dollar i går kan ha gitt litt motstand på veien opp.
Lønnsveksten i Storbritannia er oppsiktsvekkende høy. Gårsdagens statistikk viste en oppgang på hele 8,5 prosent å/å, godt over konsensusforventningen på 8,2 prosent. Selv om det hete arbeidsmarkedet ser ut til å kjøle seg ned (arbeidsledigheten stiger svakt, sysselsettingen avtar), vil Bank of England uten tvil øke styringsrenta til 5,50 prosent neste uke. Vi holder dessuten en knapp på at det vil komme et rentehopp til senere i år, til en topp på 5,75 prosent. Mer om det i Knuts forhåndsomtale som ligger her.
Energi- og teknologisektorene fortsatte å drive det amerikanske aksjemarkedet i hver sin retning i går, men nå med motsatte respektive fortegn av det vi så på mandag. En negativ teknologisektor bidro dermed sammen med en noe lavere bedriftstillit enn ventet og det høyere rentenivået til at indeksene snudde oppgangen fra dagen før. S & P500 lå ved stengetid ned 0.6 %, Dow endte ned 0.1 % og Nasdaq sluttet ned 1 %. VIX-indeksen steg med 3.1 % til 14.2 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 84-89% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.29 %, hvilket er uendret i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. Futureskontrakten på S & P500 indikerer samtidig at vi vil kunne få en åpning ned 0.1 % for det amerikanske markedet i ettermiddag.
Før handelen innledes i USA i ettermiddag vil imidlertid blant annet de oppdaterte KPI- og lønnsveksttallene for august få anledning til å påvirke stemningen i markedet. Tallene legges fram kl. 14.30 norsk tid og det er på forhånd ventet en amerikansk KPI-vekst på 3.6 % år/år. I Asia viser børsene i mellomtiden en avventende utvikling. Kort før stengetid trekker en Nikkei-indeks også tynget av utviklingen i den amerikanske teknologisektoren ned med 0.3 %. De viktigste kinesiske indeksene faller samtidig med inntil 1.5 %. I det svenske markedet vil H & M kunne få mye oppmerksomhet i forbindelse med at vi før åpning i dag får kvartalstallene fra de spanske konkurrentene i Inditex. H & M stengte i går på SEK 172.50 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på SEK 190 pr. aksje.
Runden med oppdateringer av de månedlige globale markedsutsiktene og de ukentlige amerikanske lagertallene vil fortsatt tiltrekke seg oppmerksomhet i oljemarkedet i dag. Markedsoppdateringer kommer i formiddag fra IEA og lagertallene legges fram av amerikanske energimyndigheter i ettermiddag. Oljeprisene har det siste døgnet fått et nytt løft av etterspørselsutsiktene inkludert i rapportene fra henholdsvis OPEC og EIA. Før åpning i dag ligger Brent- og WTI-prisene på henholdsvis USD 92.19 og USD 89.02 pr. fat. Det innebærer at prisene er opp rundt USD 0.10 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Både hos DNB Markets og hos andre markedsaktører er konferansekalenderen tett i perioden mellom Q2- og Q3-rapporteringen. Vi arrangerer i dag nordisk bygg- og eiendomskonferanse med deltakelse av de fleste større regionale selskapene innenfor sektoren. For å få en oversikt over deltakere, tema og program gjennom dagen kan man gå inn her. Neste anledning i regi av DNB Markets blir da Sjømatkonferansen som arrangeres i Oslo på tirsdag i neste uke. Mer informasjon om påmelding og agenda for dette arrangementet finner man her.
Det er fortsatt et godt stykke fram til Europris helt i starten av november legger fram sine Q3-tall. Etter en oppdatering av våre egne estimater for kvartalet ser det imidlertid ut som konsensusforventningene vil kunne bli justert noe oppover i tiden fremover. Vi får for perioden en estimert omsetning på NOK 2.2 mrd. mot konsensus på NOK 2.15 mrd. Videre estimerer vi en justert EBITDA på NOK 423 mill. mot konsensusforventninger i øyeblikket på NOK 384 mill. Innenfor sitt segment av detaljhandel, butikker med et bredt og variert utvalg, hadde selskapet i det norske markedet i 2022 en markedsandel på 45 % og oppnådde samtidig bedre marginer enn de øvrige konkurrentene. Etter vårt syn kan dette blant annet skyldes en forholdsvis høy andel på over 40 % av egne merkevarer i butikkene, lavere eksponering innen sykliske produkter samt at nesten 85 % av varene er priset fra rundt NOK 200 og lavere. Europris stengte i går på NOK 60.95 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 80 pr. aksje.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.