Fond og sparing:
De første sju månedene steg et globalt indeksfond med over 22,5 prosent målt i norske kroner. Disse fondene kjøpte vi.
Før nyttårsrakettene ble sendt opp, så var det mange som diskuterte om USA, Europa og andre markeder ville få en myk eller hard landing i 2023 som følge av svært raske rentehevinger. Foreløpig har vi klart å unngå en landing i det hele tatt.
– I sommermånedene juni og juli så vi god nettotegning i fond fra DNBs privatkunder, sier Behnaz Ganji.
Hun er spareekspert og har tidligere vært finansiell rådgiver hos DNB. På tross av økte renter, og svingninger i både norske kroner og annet, så steg et globalt indeksfond med over 22,5 prosent de første sju månedene.
– Vi ser det svinger litt fra måned til måned om kundene har kjøpt eller solgt rentefond inn på topp ti listen, sier Ganji.
Med sterkt stigende styringsrenter i den vestlige delen av markedet, har dette tatt med seg rentenivået i obligasjonsfondene oppover.
– DNB High Yield A er på tredjeplass denne gangen, det er verdt å huske at selv om rentenivået er høyt, er dette et rentefond som kan falle relativt mye under markedsuro, sier Ganji.
Hun oppfordrer dermed at du investerer i slike fond som en del av en helhetlig portefølje og at du er oppmerksom på at det kan svinge mer enn andre rentefond.
Mange av indeksfondene er derimot gjengangere på topplistene over kjøp, det gjelder spesielt DNB Global Indeks.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.