Fond og sparing:
– Spørsmålet er hvor store utlånstapene blir, vekstbildet i verden og utviklingene i finanssektorens kostnader, sier forvalterduo.
Finanssektoren har klart seg bra relativt til det brede aksjemarkedet de siste par årene. I DNB Asset Management sitter det to forvaltere, Knut Bakkemyr og Kjell Morten Hjørnevik, og forvalter aksjefondet DNB Finans, som utelukkende investerer i finanssektoren.
– Finanssektoren er opp tre prosent, mens det brede aksjemarkedet ned fem prosent så langt i 2022 målt i norske kroner. Det gir en meravkastning i sektoren på åtte prosent, så er det også viktig å huske på at denne sektoren gjorde det bra i fjor med en oppgang på 30 prosent, sier Bakkemyr.
Selv om finanssektoren har gjort det bra i lengre tid er prisingen fortsatt lav i forhold til det generelle aksjemarkedet. Ifølge Morningstar har DNB Finans en P/E på 9,6, mens MSCI World har en P/E på 14,8, begge tall per 31. oktober 2022.
Les også: Hva er egentlig en P/E-multippel?
– Finanssektoren har vært upopulær helt siden finanskrisen, sier Hjørnevik.
Han peker på at selv om det har vært en tøff periode, spesielt i Europa med negative styringsrenter, så er styringsrenten i Europa nå positiv for første gang siden 2014.
– Finanssektoren har brukt perioden til å bygge kapital, bankene har mer egenkapital og solvenskapitalen hos forsikringsselskapene er på høye nivåer, det betyr at bufferen til å stå imot tøffere tider er større enn på lenge, sier Hjørnevik.
Han peker på at banker også er en av ytterst få sektorer som klarer seg godt i perioder med stigende styringsrenter.
– Negative renter har vært en bremsekloss for bankenes inntjening. Stigende renter gjør at de nå får gode marginer også på innskuddene, sier Hjørnevik.
I tillegg har næringen blitt møtt med mange nye krav og reguleringer som har bidratt til å løfte kostnadene.
– Forsikring er mer defensivt enn bank og diversifisert finans, sier Bakkemyr.
Det har gjort at forsikringssektoren er opp 16 prosent i 2022 ved inngangen til desember, klart høyest i sektoren.
– Vi justerte risikoen i porteføljen i etterkant av invasjonen av Ukraina, hvor vi økte vektingen av forsikring i porteføljen, sier Bakkemyr.
DNB Finans har per 6. desember 2022 fire stjerner hos Morningstar.
– Reassuranse, altså markedet for fordeling av risiko, har vært preget av seks år med svært store kostnader etter naturskade, sier Bakkemyr.
Det gjør at forsikringsselskapene setter opp forsikringspremiene og kundene møter et «hardt marked».
– I USA steg bruktbilprisene svært mye og inflasjonen rammer også forsikringsselskapene, men, som vi alle kjenner, de er gode til å øke premiene for å ta hensyn til de økte kostnadene, sier Bakkemyr.
Han peker på at forsikringsselskapene vurderer hvordan klimaendringene påvirker forsikringsporteføljene og hvordan klimarisiko skal prises framover.
Direkteavkastning er et begrep som omfatter utbytte og tilbakekjøp av egne aksjer. Utbytte blir betalt til fondets konto, mens tilbakekjøp av aksjer øker eierandelen ved at det finnes færre utestående aksjer i selskapet.
– Etter mine beregninger ligger direkteavkastningen i sektoren nå på omtrent åtte prosent, det er ikke rekord, men det er høyere enn gjennomsnittet historisk, sier Hjørnevik.
Han forteller at direkteavkastningen i finanssektoren også er merkbart høyere enn det generelle aksjemarkedet.
– Spenningen nå ligger i hvordan lånetapene vil utvikle seg for bankene, og hvordan kostnadsnivået vil utvikle seg sier, Hjørnevik.
Han forteller at prisingen av banker er rekordlav, fordi markedet forventer høye tap framover.
– I etterkant av finanskrisen kom det nye regler knyttet til føring av tapsavsetninger. Bankene må i større grad ta tap de forventer raskere enn tidligere. Tapsavsetningene hos bankene har kommet noe opp de siste kvartalene som følge av svekkede vekstforventninger, men realiserte tap er fortsatt nær rekordlave, sier Hjørnevik.
Og mange investorer er bekymret for at tap skal øke markant de kommende årene, fortsetter han.
– Men det vi står overfor nå er en “varslet krise” og kommer ikke like overraskende på bankene som finanskrisen og pandemien. Bankene har hatt tid til å gå igjennom låneporteføljen og har kunne ta grep på risikoutsatte engasjementer, fortsetter han.
– I deler av forsikringsbransjen er man også avhengig av utviklingen i rente- og aksjemarkedet, skyter Bakkemyr inn.
I samlepotten «diversifisert finans» ligger det alt fra ratingbyråer, børser og informasjonstjenesteselskaper, til investeringsbanker og konsumfinans.
– Dette er den delen av finans som er mest giret mot transaksjoner, økonomisk aktivitet og vekst, og har falt fire prosent i 2022, sier Bakkemyr.
Er dere bekymret i dagens marked?
– Det er alltid mye og bekymre seg over i aksjemarkedet. Selskapene i vår sektor fremstår imidlertid som mer robust enn på lenge samtidig som mye negativt er priset inn. Stigende sentralbankrenter og et rentenivå som er mer normalt, vil fortsatt gi “medvind” for inntjeningen i finanssektoren, avslutter Hjørnevik.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.