Markedssynet for desember:

Full fest i aksjemarkedet

Globale aksjer steg like mye i november som det som var forventet for hele året, sier Torje Gundersen i DNB.

ETT ÅR: - Vi fikk nesten et helt års avkastning i november alene, sier Torje Gundersen, leder av taktisk aktivaallokering i DNB Asset Management. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 03. des 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det går mot lysere tider, mandag 21. desember er den korteste dagen på den nordlige halvkule. I markedene lysnet stemningen allerede i november.

- Oslo Børs steg 15 prosent i november, godt hjulpet av oppgang i oljepris og energiaksjer, forteller Torje Gundersen, lederen av taktisk aktivaallokering i DNB Asset Management.

Han forklarer at globale aksjer steg nesten like mye i lokal valuta, men at en styrket norsk krone gjorde at avkastningen endte på fire prosent i norsk valuta.

- Fire prosent er nesten et helt års avkastning basert på dagens moderate avkastningsforventninger, forklarer Gundersen. 

Fest også i kredittmarkedet

Forvalterne i teamet taktisk aktivaallokering i DNB Asset Management oppdaterer månedlig sitt markedssyn. Dette er en redegjørelse for hvordan de leser markedet nå, og hvor de mener å finne de beste avkastningsmulighetene.

Les mer:  Slik leser du markedssynet

I markedssynet for desember viser Gundersen blant annet til at rentene holdt seg i ro i november, og at avkastningen likevel ble hyggelig:

- Avkastningen i globale obligasjoner ble over to prosent som følge av krympende kredittpåslag. Den effektive renten ligger under to prosent, så det tilsvarer mer enn ett års forventet avkastning i løpet av en måned.

Kredittpåslagene er ekstrabetalingen utover trygge statsobligasjoner eiere av rentepapirene krever for å låne ut penger til blant annet bedrifter.

November var en måned med mange nyheter som bidro til den brede oppgangen, både avklaring av valgresultatet i USA, vaksinenyheter og stimulansepakke i USA. Teamet skimter også skallet av en avtale mellom Storbritannia og EU.

- November er et godt eksempel på at markedene ser fremover og at man bør følge børsvettreglene, sier Gundersen før han utdyper:

- Kortsiktig timing er vanskelig, og det lønner seg sjelden å gå helt ut av markedet.

Timing går ut på å velge verdipapirer som man tror vil stige og selge de som man tror vil falle i verdi. Faren er at man kommer på etterskudd og selger etter at markedet har falt og kjøper etter at det har steget igjen.  

Utsiktene for 2021

Gundersen peker på at ventes å komme et stort antall doser med vaksiner og på at tre av fire spurte sier de vil ta vaksine når den blir tilgjengelig.

- Den økonomiske veksten i andre halvår av 2021 kan bli svært sterk, spørsmålet da er hva som skjer med inflasjon og renter? spør han.

Gundersen forklarer at renten på 10 års amerikanske statsrenter har kollapset fra tre prosent i 2018 til under en prosent i dag.

- Det er en viktig årsak til at aksjemarkedet har hentet seg inn igjen så raskt. Lav rente medfører en strøm av penger ut fra obligasjoner og bankinnskudd og inn i aksjer.

I tillegg påvirker det verdsettelsen av aksjer positivt.

- For selskaper med mye av inntjeningen sin langt fram i tid slår dette særlig sterkt ut, som for eksempel teknologiselskaper. For sykliske aksjer og banker spesielt er effekten derimot mindre positiv ettersom lave renter gir signal om lavere lønnsomhet, forklarer Gundersen.

Teknologi har knust alt annet

Gundersen forklarer at sykliske aksjer har gitt svak avkastning relativt til resten av markedet de siste to årene.

- Avkastningen i teknologiaksjer har knust alt annet, se bare på grafen, forklarer han.

SYKLISKE: - Sykliske aksjer har gitt svak avkastning relativt til resten av markedet de siste to årene, sier Gundersen. Foto: DNB Asset Management

- Sykliske aksjer har gjort det bedre enn defensive siden markedet bunnet i mars. Vi tror denne trenden fortsetter, drevet av en moderat oppgang i lange renter, forteller han. 

Markedssyn desember 2020

Som følge av hvordan teamet til Gundersen leser markedet nå, har de ikke gjort store endringer i markedssynet.  

Endringene som ble gjort i november, står seg.

- Vi solgte oss ned i amerikanske aksjer, og kjøpte oss opp til markedsvekt i energi. Den sykliske innretningen ble forsterket og amerikanske dollar fikk lavere viktighet. Begge deler bidro positivt til avkastningen i november, sier Gundersen, og fortsetter:

- Renteporteføljen holdes uendret, etter at vi solgte obligasjoner med lav kredittrisiko og lang rentedurasjon, og kjøpte oss opp i kredittrisiko i oktober, forklarer Gundersen.

Det betyr at teamet tok ned risikoen for kursfall som følge av økte renter, i tillegg til kjøp av obligasjoner som har høyere risiko for at selskapet ikke makter å betale tilbake.

- Vi beholder nordiske høyrenteobligasjoner på overvekt. Avkastningen hittil har vært svakere enn global høyrente, men vi tror dette blir den beste renteplasseringen i 2021. Effektiv rente ligger på 7 prosent fordi kredittmarginen ikke har sunket like mye i dette markedet, forklarer han.

- Nordisk høyrente har en langt kortere rentedurasjon, det gjør plasseringen langt mindre sårbar for en oppgang i lange renter, avslutter han. 

DNB Asset Managements markedsyn: - Små endringer, sier porteføljeforvalter Torje Gundersen. Foto: DNB Asset Management

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.