Fond og sparing:

Fortsetter fondssparing i samme spor

– Kvinner og menn har nettotegnet bemerkelsesverdig likt beløp i 2023, men aktiviteten er høyere for menn, sier Behnaz Ganji.

STABILE TALL: – Kvinner har hatt positiv nettotegning alle måneder i 2023, mens menn nettosolgte i tre av dem, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Tall fra DNB viser at privatkundene har spart mer enn vi kanskje kunne forvente gitt at det meste har blitt dyrere. I fond så kan du splitte volumet inn i kjøps- og salgstransaksjoner, mens vi som regel omtaler nettotegning, altså sammenlagt kjøp og salg, for å få et inntrykk av sentimentet blant private fondssparere. Den viser demed hvilke grep sparerne har gjort i perioden som undersøkes.

– Vi ser at nettobeløpene for kvinner og menn de første elleve månedene i 2023 har vært bemerkelsesverdig like, men menn har bruttokjøpt og -solgt for nesten det dobbelte av kvinner, sier Behnaz Ganji.

Hun er spareekspert i DNB. 

– Kvinner har hatt positiv nettotegning alle måneder i 2023, mens menn nettosolgte i mars, august og oktober, sier Ganji. 

Hun mener dette kan være en indikasjon på at menn prøver å time markedet mer enn kvinner.

– Kvinner er flinkere til å holde seg til spareplanen, slår eksperten fast.

Sterk november

Verdensindeksen, MSCI World, steg 5,5 prosent i november, mens Oslo Børs Hovedindeks steg 1,8 prosent. Den norske krona styrket seg fra svake nivåer, verdensindeksen steg hele 9,4 prosent målt i amerikanske dollar.

– Verdensindeksen har steget 29 prosent målt i norske kroner de siste 11 månedene, det er knallsterkt, sier Ganji.

Hun er rask til å gjøre oppmerksom på at i underkant av halvparten av oppgangen skyldes en svekkelse av den norske krona. Målt i dollar har verdensindeksen steget 18 prosent.

– I fjor på samme tidspunkt så markedet ganske så annerledes ut, det viser hvor viktig langsiktighet er i aksjemarkedet, sier Ganji.

Det er vanskelig på forhånd å vite når de beste månedene er i aksjemarkedet.

– Dersom du mister de beste månedene kan det gi merkbart svakere avkastning selv på lang sikt, derfor syns jeg det er smart å holde på månedssparingen inntil målene dine endrer seg, sier Ganji. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.