Turbulent start på året
I 2021 ble alle tidligere sparerekorder slått. I januar ser vi konturene av en noe mer forsiktig spareadferd.
DNBs privatkunder lot spareavtalene gå videre. Det bidrar til god nettotegning fra DNBs privatkunder.
- Vi ser noen gryende tegn til litt mer forsiktig spareatferd, men ingen tegn til panikk, sier Behnaz Ganji, spareekspert i DNB.
- Den gode nyheten er at vi så en kraftig vekst i spareavtaler i 2021, det er en god måte å spare langsiktig i aksje- og kombinasjonsfond, sier Ganji.
Hun peker på at du bør løsrive deg fra en kortsiktige vurderinger av aksjemarkedet og spare langsiktig over tid.
- Vi har over tid anbefalt å spare i spareavtaler, det er gunstig å investere med en gang lønningen kommer på konto.
Du kan se på effekten av månedssparing ved å se på et hypotetisk eksempel og anta at avtalen ble satt opp på «topp» rett før finanskrisen startet. Etter seks år er verdensindeksen tilbake på samme nivå, mens med månedssparing ville du hatt omtrent 50 prosent avkastning.
- Det viser hvor effektivt spareavtaler kan være selv i perioder med uro, månedssparing er en gunstig måte å spare i mange forskjellige markedsforhold, sier Ganji.
- Vi ser at det er mange av breddefondene med mye spareavtaler som ligger på topp, ser Ganji.
Et breddefond er fond som kan brukes alene i sparingen, for eksempel et globalt aksjefond, eller et kombinasjonsfond. Hun peker også på at vi ser at noen av fondene som dukker opp nå er kombinasjonsfondene, mens i fjor ble topplistene ofte dominert av fond med en høyere risikoprofil.
- Fordelen med kombinasjonsfond er at du kan velge ett fond med riktig aksjeandel for deg, sier Ganji.
Hun peker på at kombinasjonsfondene kan passe for de som har kortere tidshorisont og som ikke vil ha de store svingningene som et rent aksjefond kan oppleve.
Overordnet ble det satt inn mer penger i fond gjennom DNBs kanaler enn det ble tatt ut, men i spesielt grønne fond og teknologi tok investorene noen penger av bordet.
- Det var ikke noe dramatikk, men vi så at noen fond opplevde noe salg av fondsandeler, starter Ganji.
Flere av fondene har ganske mye kapital og nettosalget sett i forhold til størrelsen på fondene er små.
- Det er noen som ble litt skremt av teknologi-uroen på børsene og det har også vært litt mer turbulent for vekstfondene innen fornybar-sjangeren den siste tiden, sier Ganji.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.