Økonomiske Utsikter 2024:

Fortsatt strukturell motvind for norskekrona

– Den norske kronen er den valutaen blant de ti viktigste valutaene som har svekket seg mest så langt i år, sier Magne Østnor.

SVAK KRONE: – På lengre sikt mener vi de strukturelle faktorene fortsetter å tynge kronen framover, sier valutastrateg Magne Østnor. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 22. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Makroøkonomene i DNB Markets har lansert en ny utgave av rapporten Økonomiske Utsikter, som publiseres to ganger i året. Rapporten dekker norsk og internasjonal økonomi fra ulike aspekter.

– Den norske kronen hadde tidligere fordelen av positive renteforskjeller mot mange andre valutaer, men dette endret seg da inflasjonen steg raskt etter pandemien. Renteforskjeller er fortsatt en viktig driver for kronen, men samvariasjonen mellom de to har falt de siste årene, forteller Magne Østnor.

Østnor er valutastrateg i DNB Markets og han følger særlig den norske kronen. Norskekronen har lenge vært følsom dersom det kommer markedsuro eller en form for flukt til sikkerhet.

Overraskende endringer trekker i kronekursen

– Kronen beveger seg også når vi ser overraskende endringer i innenlandske renter enten fra en sentralbankbeslutninger eller inflasjonstall som avviker fra forventningene, sier Østnor.

DNB Markets forventer at Norges Bank holder renten på dagens nivå lenger enn andre sentralbanker, men dette ligger allerede i markedets forventninger.

– Selv om vi ser en senere start på Norges Banks lettelsessyklus enn dagens markedsprising tilsier, forventes det rentekutt andre steder for aggressivt etter vårt syn, og dermed blir virkningene på rentedifferansene dempet, forteller Østnor.

Senere rentenedgang positivt for krona på kort sikt

Han mener riktignok at kronen vil dra nytte av medvind fra den sene starten rentekuttene i Norge.

– Så selv om vi forventer at kronen forblir risikosensitiv, er vi mindre sikker hvilke risikofaktorer som best forklarer utviklingen i kronekursen i tiden framover, sier Østnor.

Han forklarer at sammenhengen mellom amerikanske aksjer og kronen har endret seg, mens inflasjonsutsiktene og utviklingen i amerikanske renter i større grad har tatt over som den viktigste sammenhengen.

– At det amerikanske aksjemarkedet betyr mindre for krona, mener vi har sammenheng med hvordan frykten for en amerikansk resesjon svinger, sier Østnor. 

Krona og oljeprisen

Den tidligere tette sammenhengen mellom krona og oljeprisen har blitt svakere i det siste, og kronen fikk ikke drahjelp av oppgangen i oljeprisen i første kvartal i år. Selv om oljeprisen økte, så falt gassprisene i samme kvartal, og Østnor mener at gassprisen kan ha spilt en rolle gitt at halvparten av norsk petroleumseksport er gass.

– Vi advarte tidligere i år om muligheten for at OPEC+ kunne endre strategi til å se mer på markedsandeler enn priser. Det har trolig begrenset oppgangen for norske kroner som følge av stigende oljepriser.

Makroteamet mener at gradvis økt produksjon fra OPEC+ gir nedsiderisiko for oljeprisen inn i det neste året, noe som igjen vil kunne begrense styrkingen av norske kroner.

– Norske oljeinntekter har falt siden den europeiske energikrisen og underskuddet på statsbudsjettet er fortsatt høyt, slik at skatteinntekten fra oljesektoren er lavere enn kronebehovet som følger av budsjettunderskuddet, sier Østnor.

Det betyr at i sum vil vi kjøpe mer kroner som følge av petroleumsvirksomheten enn det selges.

Norges Banks transaksjoner gir sprikende utslag

– Vi har ofte blitt overrasket over kroneutviklingen som følger av sentralbankens transaksjoner, det gjør oss skeptiske til å legge mye vekt på disse nettokjøpene av kroner som en positiv faktor for kronekursen, sier Østnor, og utdyper: 

– Vi er fortsatt av den oppfatning at dagens nivå på kronen er ganske nær det som er langsiktig fundamental verdi. Et tiår med stadig svakere krone har ikke skapt vesentlige ubalanser i økonomien. Snarere har kronesvekkelsen vært en nødvendig faktor for å gjenopprette konkurranseevnen etter oljekrisen i 2014–2015, sier Østnor.

Langsiktig motvind for kronekursen

– Sparingen i husholdningene har lenge vært høy, og en stadig større andel av dette investeres i utlandet. Data tyder på at disse investeringene i økende grad ikke er valutasikret, det kan forklare noe av den store svekkelsen mot euro og amerikanske dollar, sier Østnor.

Han tror at en reallønnsvekst kan bidra til å øke sparingen opp til et normalt nivå, og at dette kan bidra med økt motvind for kronekursen.

– På kort sikt forventer vi en begrenset medvind fordi den norske sentralbanken senker rentene senere enn andre, på lengre sikt mener vi de strukturelle faktorene fortsetter å tynge kronen framover, avslutter Østnor. 

Les mer: Hele rapporten Økonomiske Utsikter finnes på DNB Alpha

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.