Investering for nybegynnere
Mange ringer og spør oss om hva forskjellen på aksjer og aksjefond er, sier Trym Smedsrud i DNB. – Her får du svaret!
Trym Gjerstad Smedsrud jobber til daglig på Aksjebordet der han hjelper aksjekundene i DNB med kjøp og salg av aksjer. Han har god kunnskap om verdipapirhandel og ulike aksjeprodukter.
Behnaz Ganji er autorisert finansrådgiver og jobber nå med forretningsutvikling av spareprodukter etter mange år som sparerådgiver.
– Du har kanskje hørt om aksjeselskaper, eller AS, spør Smedsrud og forklarer:
– Når noen ønsker å starte en bedrift, har de ofte ikke nok penger til å starte opp selv. Da kan de opprette et aksjeselskap, og selge eierandeler i selskapet for å få inn nok penger.
Her finner du noen nyttige sider for å lære mer om aksjer og fond:
En aksje er en eierandel i et aksjeselskap
Et annet ord for eierandeler i et aksjeselskap er nettopp aksjer.
– Når du kjøper en aksje, blir du altså medeier i en bedrift, forklarer megleren.
Semdsrud forklarer at bedrifter som trenger penger ofte henvender seg til investorer (folk som har penger å investere) i aksjemarkedet, fremfor å gå i banken for å ta opp et lån. Lån koster jo penger i form av renter, og det kan være at selskapet ikke ønsker den utgiften, sier han.
Smedsrud forteller at investorers motivasjon for å kjøpe aksjer gjerne er at de har tro på at et selskap vil gjøre det bra. Går selskapet bra vil investorene tjene på aksjene sine, enten i form av utbytte (*) fra selskapet, eller ved videresalg av aksjene på et senere tidspunkt.
– Gjør selskapet det godt, vil aksjene som regel bli mer attraktive og også øke i pris ute i markedet, sier han. Da kan investorene selge aksjene igjen, og få gevinst.
(*) Lurer du på hva utbytte er? Da kan du klikke her
Et aksjefond, litt enkelt forklart, er som en spareklubb, sier finansrådgiver Behnaz Ganji.
– En «klubb» som har en forvalter ansatt til å kjøpe aksjer på vegne av alle som sparer i fondet. Et aksjefond skal bestå av minst 16 ulike aksjer, og har dermed en større risikospredning enn en aksje vil ha alene.
Det finnes flere fondsselskaper i Norge som tilbyr ulike typer aksjefond, forvaltet av profesjonelle fondsforvaltere.
Fond er et flott alternativ for deg som ikke vil sitte å «plukke aksjer» selv, men heller overlate det til en profesjonell.
Ganji sier at det fine med et stort fondsutvalg er at du kan finne fond som investerer i noe du har tro på selv. Det kan for eksempel være miljøfond som investerer bærekraftig eller helsefond som investerer i selskaper som utvikler framtidens medisiner.
I fond investerer du i flere aksjer på en gang, noen ganger i hundrevis av selskaper
Et fond, eller et verdipapirfond som det egentlig heter, er underlagt strenge regler. Som sagt er et av kravene er at de minst må investere i 16 aksjer, helst flere. Årsaken til dette kravet er for å sikre fondssparere mot for høy risiko. Jo flere selskaper fondet investerer i, jo lavere risiko for sparerne.
– Det er jo mindre sannsynlig at 100 selskap går dårlig på én gang, enn at 16 gjør det, sier Ganji.
Som du vil se av fondssidene til DNB finnes det veldig mange ulike fond, hvor de fleste investerer i langt mer enn minimumskravet av selskaper.
Andeler i aksjefond øker i verdi når aksjene fondet har kjøpt øker i verdi, forklarer Ganji.
– Da kan du tjene penger på å selge fondsandelene dine for mer enn hva du kjøpte dem for.
Det er i hovedsak to måter du kan tjene penger på aksjer
Når det gjelder hvordan du kan tjene penger på enkeltaksjer, så er det på to måter:
Husk at aksjer like gjerne kan synke i verdi som de kan øke i verdi, skyter Smedsrud inn.
– Aksjefond anbefales derfor oftest for nybegynnere. For de som er interesserte i å lære seg mer om aksjer og børs vil jeg likevel anbefale å kjøpe en eller to aksjer i tillegg til fondssparingen.
Å begynne med en kombinasjon av fond og aksjer er fin måte å lære seg mer om aksjemarkedet på. Med både fond og aksjer i porteføljen din kan du observere forskjellene i svingninger, samtidig som du sikrer en god risikospredning med fondssparingen.
– Nei, når det gjelder utbytte, så er det heller ikke alle selskap som utbetaler utbytte, sier Smedsrud.
Han sier at det ofte er de store solide selskapene med god inntjening, som har en såkalt utbyttepolitikk.
DNB Markets har laget en oversikt over selskap som har varslet utbytteutbetalinger. Ved å ta en kikk der kan du se hvilke selskap som normalt gir utbytter.
Det er ofte de store solide selskapene som betaler ut utbytte
Det er generalforsamlingen i et aksjeselskap som bestemmer om utbytte skal utbetales. Ofte etter år med gode overskudd.
– Eier du aksjer i et selskap har du stemmerett på generalforsamlingen. Da kan være med og påvirke om utbytte skal betales ut eller ikke, fortsetter han.
Sparer du i fond er det forvalterne som stemmer på generalforsamlingen på vegne av alle fondssparerne, skyter Ganji inn.
– Og hvis fondet eier aksjer som mottar utbytte, går utbyttet inn i fondskapitalen til nye investeringer.
Aksjer
Aksjefond
Merk: Å kjøpe og selge aksjer og aksjefond innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.