Fond og sparing:

Fordeler og ulemper med spareavtale i fond

– Sparingen går automatisk og du trenger ikke en gang å spare veldig store beløp, sier Behnaz Ganji.

AUTOMATISK: – Den viktigste fordelen med spareavtale er at den rusler og går av seg selv, sier Behnaz Ganji. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 08. jul 2024
Artikkelen er flere år gammel

Sparing er utsatt forbruk, og det kan være en god sikkerhetsventil å legge sparing inn i budsjettet ditt.

– Sparing er jo et privilegium, det betyr at du har et overskudd du kan sette til side penger til en regnværsdag, sier Behnaz Ganji.

En betydelig gruppe med nordmenn har ikke mulighet til å sette noe til side, men det er også mange som har et handlingsrom til å ta små og store grep for å kunne sette litt til side.

– Det er bra å gå gjennom kostnadene for å se om det er steder du kan kutte uten at du føler det er noe stort tap, sier Ganji.

I tillegg er det også verdt å ta en samtale om lønn med arbeidsgiver. Det finnes mange måter å spare på, men det er to varianter som krever mindre innsats, sparekonto og fond.

– Hvis du ønsker muligheten for høyere avkastning bør du sette opp en spareavtale i fond, sier Ganji. 

Saken oppsummert
  • Spareavtale i fond: En måte å spare penger på jevnlig i et fond, som kan gi høyere avkastning enn sparekonto over tid.
  • Fordeler: Sparing går automatisk, reduserer svingninger i aksjemarkedet, og gir gode muligheter for langsiktig avkastning.
  • Ulemper: Tar lang tid å få stor portefølje, kan være mindre gunstig enn å investere alt på en gang, kan være kjedelig, og kan smerte hvis det kommer et fall på slutten av spareperioden.
  • Tre fondstyper: Rentefond, aksjefond og kombinasjonsfond, som har ulik risiko og avkastning. Aksjefond egner seg for sparemål som er minst seks år fram i tid.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet Microsoft Copilot og kvalitetssikret av DNB Nyheters innholdsprodusenter og desk før publisering.

Fordeler med spareavtale i fond

– Den viktigste fordelen med spareavtale er at den rusler og går av seg selv og du slipper å bekymre deg over om du investerer på riktig tidspunkt. Over tid kan det bli betydelige beløp, sier Ganji.

Ved å sette opp en spareavtale jevner du også ut noen av svingningene i aksjemarkedet.

– Du får flere andeler i fond etter at aksjekursene har falt. Du kan tenke på det litt som at du får mer for pengene på salg, sier Ganji.

I normale tilfeller kommer aksjemarkedet tilbake igjen innen noen år, men i spesielle tilfeller kan det ta relativt mange år. Tiden er din venn i aksjemarkedet; starter du tidlig trenger du mindre beløp hver måned fordi avkastningen kan ta en større del av løftene.

– Spareavtale er den beste måten å spare hvis du har overskudd hver måned, ofte er det smart å legge spareavtalen til rett etter lønning, sier Ganji.

Ikke spar det som du har igjen etter forbruk, forbruk det du har igjen etter å ha spart
Warren Buffett

–  Det virker også litt tryggere å begynne i det små, da blir du kjent med hvordan fondene fungerer og du kan lære samtidig som du investerer, sier Ganji.

Fordeler spareavtaler i fond
  • Automatisk sparing
  • Legg sparing inn i budsjettet
  • Reduserer svingningene noe
  • Justerer forbruket automatisk
  • Sparer i gode og dårlige tider
  • Kan «glemme» avtalen
  • Over tiår gir det gode muligheter

Tre fondstyper – velg riktig

– Fond finnes i mange varianter, men i hovedsak finnes det tre typer rentefond, aksjefond og kombinasjonsfond, altså som investerer i en miks av renter og aksjer, sier Ganji.

Før du setter opp en spareavtale i fond er det viktig å legge en plan for hva du ønsker å spare til, hvor lenge det er til du trenger pengene og om du klarer å se pengene svinge i verdi.

– Har du en god plan, da er det enklere å gjennomføre sparingen, sier Ganji.

Aksjefond egner seg for sparemålene dine som er minst seks år fram i tid. Det er ingen bindingstid, men for å redusere risikoen blir det anbefalt å spare i minst seks år.

– Tiden er din beste venn i aksjemarkedet så jo lengre jo bedre, sier Ganji.

Ulemper med spareavtale i fond

Hvis vi blir gitt valget mellom å spare en stor sum i dag eller å spre investeringene ut over lang tid, så er mest sannsynlig at du kommer best ut ved å investere alt på en gang. Når vi allikevel anbefaler å spre en sto sum over, eksempelvis, ti måneder, er det fordi den opplevde nedsiden og utryggheten ved å plassere store summer kan virke avskrekkende for mange. 

– Det kan virke skummelt med store verdier investert spesielt i aksjefond, hvor du kan se verdiene svinge. Det er viktig å velge et fond, eller en samling av fond, som du kan eie i tykt og tynt, sier Ganji.

Det viktigste er tross alt at vi får en god sammensetning av sparingen, selv om vi bruker litt tid på å komme dit. Hvis du føler på at aksjefond svinger for mye, kan et tips være å se til kombinasjonsfond med en aksjeandel du er komfortabel med eller rentefond. Du kan også få hjelp av DNBs finansielle rådgivere.

Grunnen til at avkastningen blir bedre, er egentlig ganske enkel; du får rentesrente på en større pott med penger over en lengre periode.

– Utfordringen kan være at dersom det kommer et stort fall, så er det vanskelig å ikke bli nervøs. Det kan bidra til at noen kaster kortene og selger på et dårlig tidspunkt, sier Ganji.

I starten blir spareavtale-beløpene små, men de akkumuleres og avkastningen begynner fra første krone.

– Det er jo litt som å se malingen tørke, det er ikke nødvendigvis slik at det er med sparepengene vi skal søke spenning, sier Ganji.

– Jeg mener det lønner seg å se på planen din og stole på prosessen. Det blir aldri helt som planlagt, men da gjør vi i alle fall så godt vi kan med den kunnskapen vi har i dag, sier Ganji

Ulemper med spareavtale
  • Tar lang tid å investere
  • Har du mye på sparekonto har det omtrent 70 prosent* av tilfellene vært mer gunstig å investere alt på en gang
  • Kjedelig?
  • Kan smerte hvis du får et fall på slutten av spareperioden»

* Kilde: Morningstar «Dollar Cost Averaging Truth and Fiction» 2019. Tallet avhenger av investeringshorisont, med lenger horisont øker sannsynligheten for at det er bra å investere alt på en gang. 

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.