Vil du komme i gang med langsiktig sparing?

Fond for nybegynnere

– Legg en spareplan og kom i gang, sier sparerådgiver.

SPAREMÅL: - Start med å sette deg et sparemål, sier Behnaz Ganji, sparerådgiveri DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Før du setter i gang med sparingen, skaff deg oversikt over økonomien din, sier Behnaz Ganji, som er spareekspert i DNB.

Gjelden din bør ikke være altfor høy, altså du må føle deg komfortabel med å sette av penger til langsiktig sparing. Og en bufferkonto må være på plass. Deretter gjelder det å legge en plan for hva du ønsker å spare til, og hvordan du skal komme dit. Jo mer konkret du er, desto lettere er det å komme dit.

Eksempler på sparemål er bryllup, konfirmasjon eller en dyr ferie, eller mer langsiktig som pensjon.

– Om man ønsker å spare i aksjefond, bør man ha en tidshorisont på 5–6 år eller mer. Altså en lang tidshorisont, presiserer hun. 

OVERSIKT: Ganji råder deg til å få oversikt over økonomien din før du starter sparingen. Foto: Stig B. Fiksdal

Dette bør spareplanen inneholde

Spareplanen din bør inneholde både formål, altså sparemålet ditt, og tidshorisont – hvor lenge det er til du trenger pengene. Begge disse faktorene avgjør hvilket spareprodukt du bør gå for.

– Vi skiller også mellom risikovillighet, som er kundenes ønske eller villighet til å se pengene svinge i verdi, og risikoevne – som betyr hvor mye økonomien din faktisk tåler å svinge i verdi, forklarer hun.

Spre risikoen for å redusere risikoen
Behnaz Ganji

– En av de største feilene mange gjør er at de er for forsiktige. Mange er redde for å ta for mye risiko, men hvis du har et sparemål om for eksempel 20 år, kan det være lurt å velge et fond med høy risiko. Velger du et fond som har mindre risiko, sier du fra deg muligheten for gevinst. 

Slik unngår du høy risiko ved å spare i fond

Om du ønsker å redusere risikoen, er dette rådene fra Behnaz:

  • Spar et fast beløp i måneden
  • Ha lang tidshorisont
  • Velg fond som investerer i selskaper på tvers av bransjer og regioner

For å illustrere at variasjon er viktig, forklarer Ganji det slik:

– Du bør kjøpe både paraply- og iskremfabrikker. Blir været fint vil folk kjøpe is, og begynner det å regne så trenger folk paraplyer. Da tjener du penger på begge deler. Velger du globale fond så får du denne spredningen i ett og samme fond. Enkelt og greit, forklarer hun og legger til: 

– Spre risikoen for å redusere risikoen.

En av de største feilene mange gjør er at de er for forsiktige.
Behnaz Ganji

Ganji skiller mellom aktivt forvaltede fond og indeksfond. 

– Om du ønsker at vi skal følge markedet for deg så bør du velge et aktivt fond. Hvis du er opptatt av lave kostnader og samtidig beholde muligheten for god gevinst, så er indeksfond et godt alternativ. 

Kjenner du deg igjen i én av disse sparetypene?

Om du vet at du vil starte langsiktig sparing, men usikker på hvor du skal starte, kan du se over disse sparetypene – kanskje det kan hjelpe deg på vei:

Sparetype 1: Du er ikke noe særlig interessert i aksjemarkedet og følger ikke noe særlig med. Er du denne sparetypen velger du kun ett fond, og er fornøyd med det.

Sparetype 2: Du er bevisst på sparingen din, og er det noe du er særlig opptatt av så gjenspeiler dette seg i sparingen. Er du interessert i teknologi eller helse, så utgjør dette en del av porteføljen din.

Sparetype 3: Du er interessert i aksjemarkedet, og liker å sette sammen din egen portefølje. Du setter sammen fundamentet i porteføljen selv, bestående av flere ulike fond. Denne sparetypen har som regel rundt 80 % globale fond, og 20 % spissede fond mot ulike bransjer eller sektorer.

Hvordan kjøpe fond – skritt for skritt

Du kan enkelt kjøpe fond i SPARE. 

  1. Trykk på "fond"
  2. Deretter "Finn og kjøp fond"
  3. Nå kan du sortere på fondstype, risiko, bransje og lignende
  4. Trykk på fondet du vil spare i
  5. Trykk på plusstegnet og deretter "kjøp"
  6. Velg engangskjøp og/eller spareavtale.
  7. Tast inn beløpet du ønsker å spare
  8. Legg inn dato og trykk "fullfør"

Hvordan kombinere fond og aksjer?

Dersom du har bestemt deg for å starte å spare i fond, men er også litt interessert i enkeltaksjer. Hvordan kombinere disse to?

– Fond bør være et fundament i porteføljen din. Da sprer du investeringen din på mange selskaper du kanskje ikke tenker på selv, eller hvor enkeltaksjer koster mye. Hvis du ikke vet hvor i verden eller hvilke bransjer du vil spare i – hvorfor ikke la fondet velge for deg? Det er enklere, rimeligere og krever mindre tid og kunnskap fra deg, sier Ganji.

– Dersom du har troen på noen selskaper som du er villig til å bruke litt penger på, kan det være fint å krydre porteføljen med enkeltaksjer. Du bør sette deg inn i selskapet du ønsker å kjøpe aksjer i. Du kan for eksempel følge med på børsmeldinger og fremtidsplaner til selskapet, avslutter sparerådgiveren. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.