Flere kvinner på børsen
Det begynte med fond da rådgiveren i banken fortalte hvor dårlig pensjonen hennes kom til å bli. Nå er Astrid Mjøen en av flere kvinner som sparer i fond og kjøper aksjer.
Å være aksjeeier har i mange, mange år vært en typisk "mannegreie". Nå viser imidlertid fersk statistikk at kvinnene for alvor har kommet på banen når det gjelder aksjekjøp. Endelig, vil noen si.
- Hele 21.821 nye privatpersoner begynte å kjøpe aksjer i fjor og av disse var 5.500 kvinner, forteller daglig leder Kristin Skaug i AksjeNorge.
Tall per 2019. Du får flere slike fakta på siden www.huninvesterer.no
Fra 2018 til høsten 2019 har tilstrømmingen til børsen vært fire ganger så høy som i tidligere år, og aldri før har det vært så mange nye kvinner.
- Hele 70 prosent av kvinnetilstrømmingen skjedde i fjerde kvartal i fjor, etter at DNB gikk på med #huninvesterer-kampanjen, sier Skaug, som berømmer initiativet.
- Da dere klinket til med kampanjen fikk nok både kvinner, menn og alle konkurrentene deres en vekker.
Les også: Hvorfor i all verden skal vanlige folk spare i fond?
- Jeg har alltid likt å spare, og har spart i fond lenge, men trodde egentlig ikke at aksjer var noe for meg, sier Astrid Helene Mjøen. Vi treffer Mjøen utenfor Rikshospitalet i Oslo, der hun jobber som sekretær.
- Mitt livs første aksjer kjøpte jeg nå i desember, sier hun.
Hun startet med 1.000 kroner for å se hvordan det går. Tanken er å kjøpe for tusen hver måned framover, i store kjente selskap.
Jeg kan jo ikke være dårligere enn gutta. Målet er en formue på linje med menn!
- Det som trigget meg til å finne ut mer om aksjeinvesteringer var #huninvesterer-kampanjen. Jeg ble inspirert til å gå inn for å søke mer informasjon.
Og Astrid har satt seg et klart mål: Øke sin egen formue opp mot tallene på herresiden.
På huninvesterer.no leste Mjøen om aksjer, aksjeutbytte og hvilke verdier som ligger i det.
- Jeg bestemte meg kjapt for at en større bit av den kaka skulle bli min, sier hun og ler hjertelig.
Les også: Har du fylt femti? Da bør du ta den økonomiske 5-punktsjekken!
- Med pensjonsreformene i 2005 og 2011 ble det synlig at de fleste av oss må spare til egen pensjon, sier Kristin Skaug i AksjeNorge.
Skaug sier dette gjelder spesielt kvinner, som i snitt ligger langt bak menn på formue.
- Dessverre sparer altfor mange mest på bankkonto. Kontosparing har gitt veldig lave renter de siste ti årene. I samme periode har aksjemarkedet i snitt gitt 10-gangeren, hvert år, sier Skaug.
- Ved å spare forsiktig tar det lang tid å oppnå større beløp. Derfor er det så gledelig å høre om damer som Astrid, som både sparer i aksjefond og i aksjer, smiler Skaug.
- Fast månedlig sparing er jo det smarteste. Ved å kjøpe jevnt og trutt trenger du ikke tenke på timing. Du vil få et greit prisgjennomsnitt på aksjene dine, påpeker lederen av AksjeNorge.
Samtidig vil hun gjerne få fram at Oslo Børs nå er på rekordnivåer, og at det i en slik situasjon er det ekstra viktig å tenke langsiktig.
- Sitt litt på hendene dine hvis det begynner å svinge. For verdiene vil svinge med aksjesparing, sier Skaug
At Astrid har valgt å investere i store selskaper, synes hun høres klokt ut:
- De store svinger også, men informasjonen du får er god. Det er lett å følge med i nettbank eller i Spareapp, og kommer store negative nyheter, er det som regel greit å komme seg ut for en periode.
Det endelige dyttet i ryggen for å kjøpe aksjer, fikk Astrid Mjøen da hun var på Aksjekaffe, et kafétreff for jenter som interesserer seg for sparing og investeringer.
- Det var noen som sa: "Hvis du kjøper i et stort, kjent, solid selskap, så skal det litt til at dette går konkurs". Det fikk meg til å tenke at aksjer var noe også jeg kunne prøve meg på, sier Mjøen.
Min plan er langsiktig. Derfor har jeg valgt å kjøpe aksjer i store, stødige selskaper.
Det som var viktig for Mjøen som nybegynner, var å finne selskaper som var godt etablerte, som hun kjente til og har tro på. Helst skulle de også betale ut utbytte.
- På denne måten fant jeg fram til fem aktuelle selskaper. Så gikk jeg i nettbank og kjøpte aksjer i dem. Veldig enkelt egentlig. Det er jo litt sånn «learning by doing» også, smiler hun.
Nå er Mjøen virkelig bitt av basillen og er en ivrig deltaker i flere Facebookgrupper. Blant annet Facebook-gruppen #huninvesterer. Hun synes hun lærer veldig mye av de andre deltakerne og rådgiverne der.
- Det hender jo at jeg snakker med venner og kollegaer om fond og aksjer også, men i de sammenhengene er det jeg som er "eksperten", sier hun og ler godt.
Finn ut hvilke selskap du vil kjøpe i. Det ligger f.eks. mye informasjon inne på aksjehandelssidene til DNBs nettbank.
For å tjene penger på aksjene dine må du selge dem til en høyere pris enn du kjøpte dem for. Følg med på aksjekursen og selg når du har gevinst.
Har du ikke spart i fond tidligere kan det være greit å lese litt om de forskjellige typene først. Det kan du gjøre her.
Når du har bestemt deg for fondet eller fondene du vil spare i gjør du slik:
- Logg inn i nettbank: Velg "Sparing og investering" i toppmenyen
- Klikk deretter "kjøp fond" og du får opp en lang liste... tips: Bruk søkefelt til venstre for å finne det fondet du ønsker
- Klikk så på fondsnavnet på det fondet du vil kjøpe. Informasjon og felt for kjøp kommer opp.
- Du kan velge å kjøpe for en engangssum, engangskjøp, og/eller du kan legge inn et fast månedlig sparebeløp fra 100 kroner opp oppover.
- Legg inn beløp og klikk kjøp
- Du kommer nå inn på en ny side der du velger hvilken konto du vil spare fra. Vi anbefaler å spare fra Aksjesparekonto (ASK) fordi det gir skattefordeler. Velg konto, hvilken trekkdato (f eks din lønningsdato) og om du vil at fondsandelene skal ligge i eller utenfor ASK.
Vipps, du er i gang. Nå er det bare å følge med på verdiutviklingen under "Mine fond" eller i totaloversikten.
Det er ingen bindingstid i fond og du kan når som helst selge fondsandelene dine igjen.