DNB Markets morgenrapport 14. august:

Flere dystre nyheter for kinesisk økonomi

Nedgang i kredittimpulsen er et sykdomstegn for kinesisk økonom.

KINA: Nedgang i kredittimpulsen er et sykdomstegn for kinesisk økonom. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 14. aug 2023
Artikkelen er flere år gammel

Nedgang i kredittimpulsen er et sykdomstegn for kinesisk økonomi, og forrige fredag rapporterte Kina at kredittveksten i juli hadde trukket ned nok en gang. Selv om kredittveksten ofte minker i juli måned på grunn av sesongmessige faktorer, var nedgangen større enn vanlige sesongmønstre, noe som vekker bekymring. Utestående lån til husholdninger, hovedsakelig boliglån, gikk tilbake i juli. Samtidig ser etterspørselen etter kreditt blant private bedrifter også ut til å ha avtatt. Disse dystre nyhetene følger etter skuffende handelsstatistikker i juli og en negativ totalinflasjon.

Interessant nok har myndighetene i Kina så langt gjort relativt lite for å stimulere økonomien. Selv om det har blitt gjort løfter om nye tiltak i løpet av sommeren, har detaljene vært få. Noen viktige tiltak er byutviklingsprosjekter og fornyelse av boliger i byer og tettsteder ettersom det har potensial til å begrense nedgangen i byggebransjen. Men omfanget av disse tiltakene er fortsatt uklart og virker nokså beskjedent. Myndighetene har også uttrykt ønske om å hjelpe etterspørselen i økonomien, men det virker som de foreløpig ikke har tatt tak i de underliggende strukturelle problemene som legger lokk på husholdningenes forbruk og bedriftenes investeringsvilje.

I dag er det få nøkkeltall på kalenderen, men natt til i morgen blir flere kinesiske nøkkeltall for juli rapportert. Detaljhandel, investeringer og industriproduksjon vil trolig også gjenspeile den kjøligere temperaturen i den kinesiske økonomien. Det blir vel så viktig å følge utviklingen i nye boligsalg og -igangsettinger, samt boligprisene for juli måned. Innenlandske børsindekser som CSI-300 fortsetter å falle kraftig nå i morgentimene, mens den kinesiske valutaen holder seg nær sitt svakeste nivå i år. Country Garden, Kinas største utbygger som er særdeles eksponert for aktiviteten i mindre byer, trakk særlig ned på børsene. Det er økende bekymring rundt selskapets evne til å møte betalingsforpliktelsene knyttet til to av deres dollarobligasjoner.

Senere denne uken får vi nye inflasjonslesinger fra både Sverige og Storbritannia. Med nedgang i energipriser forventes en ytterligere nedgang i totalinflasjonen. Samtidig forventes kjerneinflasjonen å holde seg ukomfortabelt høyt. I Sverige hadde underliggende prisvekst (KPIF utenom energi) allerede i juni steget med mer enn det Riksbanken ventet, og slik sett kan nok en måned med høy prispress legge mer press på Riksbanken til å heve renta. For Storbritannia blir ukens arbeidsmarkedstall, og da særlig utviklingen i lønnsveksten, vel så interessant å følge med på. Forrige fredags nøkkeltall, som viste en vekst på 0,5 % måned over måned for britisk BNP i juni, indikerer at Storbritannia så langt har klart å unngå resesjon.

Ukens høydepunkt kan være Norges Banks rentemøte, som vil bli kunngjort under Arendalsuka. Etter inflasjonstallene forrige uke, forventer vi en renteøkning på 25 basispunkter både nå og i september. Siden nøkkeltallene fra den norske økonomien de siste månedene generelt har vært i tråd med Norges Banks forventninger, er det lite trolig at banken vil endre kurs nå. Norges Banks rentebane kunne tolkes enten i retning av en heving til i september eller en heller i november. Vi tror at det nå er mest sannsynlig at hevingen kommer i september, og forventer at Norges Bank vil signalisere dette mer tydelig. Se Kyrres forhåndsomtale her.

Krona har svekket seg en god del videre. EURNOK og USDNOK noteres i morgentimene til 11,44 og 10,46, henholdsvis 10 og 14 øre høyere enn fredag morges. Fallet i de norske renteforventningene var trolig den utløsende faktoren, men dette har altså tiltatt.  Japanske yen har svekket seg mer, og ved disse nivåene fører det til spekulasjoner om den japanske sentralbanken skal gripe inn.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn
Høyere rapportert kostnadsvekst enn ventet reverserte noe av lettelsen over de noe mer positive KPI-tallene tidligere i uken og bidro dermed til en sidelengs utvikling for det amerikanske aksjemarkedet på fredag. Mens Dow ved stengetid fortsatt var opp 0.3 % stengte S&P500 og Nasdaq ned henholdsvis 0.1 % og 0.7 %. VIX-indeksen falt samtidig med 6.4 % til 14.8 punkter, mens volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene begrenset seg til 70-80% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I et gjenåpnet japansk marked indikerer futureskontrakten på S&P500 i øyeblikket en åpning videre ned 0.2 % i USA i ettermiddag. Avkastningen på den amerikanske tiåringen ligger samtidig på 4.17 %, opp 5 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen.

Aktørene i markedene ser nå i økende grad ut til å rette oppmerksomheten inn mot risikoen knyttet til vekstutsiktene for kinesisk økonomi. Mens investorenes tro har vært større enn tvil på at en gjenåpning og nye stimuleringstiltak ville bidra med solid drahjelp også til den øvrige globale økonomien ser det nå ut til at denne balansen er i ferd med å tippe over i motsatt retning. Hvilken videre retning disse forventningene nå på helt kort sikt vil ta kan vi få svar på etter at kinesiske myndigheter i morgen tidlig har lagt fram tallene for blant annet industriproduksjondetaljhandel og ledighet i juli. I mellomtiden ser vi at det japanske markedet i dag har innledet uken med en nedgang på rundt 1.2 %, mens de viktigste kinesiske indeksene faller med inntil 2.8 %. I det norske markedet vil oppmerksomheten denne uken også være rettet mot torsdagens rentemøte i Norges Bank. DNB Markets venter at vi i denne runden får en renteøkning på 25 basispunkter. Den amerikanske sentralbanken legger allerede før dette, på onsdag, fram referatet fra sitt forrige rentemøte. Fed avholder neste rentemøte i siste halvdel av september, og tolkningen av referatet vil dermed i første omgang kunne påvirke forventningene til hva sentralbanksjefen vil kommunisere ved den årlige sentralbankkonferansen i slutten av august.

Brent-prisen ligger i morgentimene i dag på USD 86.01 pr. fat og er med det ned USD 1.01 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet på fredag. WTI har gjennom helgen samtidig kommet ned med tilsvarende USD 1.02 pr. fat og ligger i øyeblikket på USD 82.41 pr. fat. Nedgangen ser i morgentimene i første rekke ut til å være drevet av bekymringene for en svekket kinesisk vekst. I tillegg har nyhetsbildet når det gjelder oljemarkedet og Iran de siste dagene trukket i begge retninger. På den ene siden ser amerikanske myndigheter ut til å ha justert opp advarslene knyttet til risiko for iranske aksjoner mot eksporten gjennom Hormuzstredet, men samtidig tyder en avtale om frigivelse av amerikanere i iransk fangenskap i bytte mot noe lettelse i sanksjonene på at det kan være fremdrift i forhandlingene om fornyet iransk tilgang til verdensmarkedet.

2020 Bulkers presenterer Q2-rapporten onsdag denne uken. Her ligger vi inne med en estimert topplinje for kvartalet på USD 16.6 mill. mot konsensus opp USD 19.1 mill., samt en estimert EBITDA for perioden på USD 10.6 mill. mot konsensus på USD 12.8 mill. Selskapet har tidligere annonsert og allerede utbetalt et samlet utbytte på USD 0.19 pr. aksje for kvartalet. Etter å ha nedjustert rateforventningene for andre halvår har vi tatt EBITDA-estimatene for hele 2023 ned. Nedjusteringen skyldes lavere volumer, vekst i den samlede flåten og noen lettelser i flaskehalsene knyttet til blant annet havnekapasitet. Kursen stengte fredag imidlertid på NOK 102 pr. aksje og med en estimert verdsettelse i forhold til netto underliggende verdier på 0.8x samt en løpende direkteavkastning på rundt 8 % mener vi dette ser attraktivt ut. Vi gjentar en kjøpsanbefaling på 2020 Bulkers men har på grunnlag av estimatendringene tatt kursmålet ned fra NOK 161 til NOK 151 pr. aksje.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.