Morgenrapport 15. august 2022

Fire strake uker med børsoppgang

Børsene fortsatte å stige forrige uke.

BØRSOPPGANG: - Sterkest var utviklingen i USA, hvor uken ble avsluttet med at Nasdaq steg 2,1 prosent og S&P500 1,7 prosent, skriver Oddmund Berg. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 15. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Sterkest var utviklingen i USA, hvor uken ble avsluttet med at Nasdaq steg 2,1 prosent og S&P500 1,7 prosent. Dermed markerte Wall Street sin fjerde uke på rad med oppgang og både Nasdaq og S&P500 har kommet seg henholdsvis 24 og 18 prosent fra bunnen midt i juni. Det var oppgang også i Europa fredag, hvor Stoxx500 kun steg et par tideler. Så langt i morges har det vært noe blandet på asiatiske børser, med fall i Hong Kong og Shanghai, oppgang i Japan.  

Utviklingen i Asia kan muligens knyttes til nøkkeltallene som har kommet i løpet av natten. For japansk økonomi har det blitt rapportert relativt gode BNP-tall for andre kvartal, hvor veksten var noe lavere enn konsensus ventet, men kom på toppen av at veksten i første kvartal ble revidert opp. Fra Kina har tall for industriproduksjonen i juli kommet inn svakere enn ventet, på 3,8 prosent år/år versus 4,3 prosent forventet. Verst var det kanskje at detaljomsetningen bare steg 2,7 prosent fra i fjor. Her var det ventet hele 4,9 prosent vekst. Tallene reflekterer at veksten har vært rammet av nedstenginger i juli og indikerer at det foreløpig ikke ser ut som etterspørselsbildet i Kina blir en sterk bidragsyter til global vekst fremover.

Svensk inflasjon kom inn lavere enn ventet i juli som følge av fall i energiprisene. Konsensus hadde på forhånd estimert at KPIF skulle komme ned fra 8,5 til 8,3 prosent i juli, men resultatet ble enda lavere, på 8,0 prosent. Om vi ser på KPIF-XE, som renser for energipriser, steg inflasjonen i juli med 0,4 prosent fra juni. Årsveksten i KPIF-XE er dermed på 6,6 prosent, en oppgang fra 6,1 prosent i juni og hele 0,8 prosentpoeng høyere enn Riksbankens inflasjonsanslag. Mange tall å forholde seg til, men sluttsummen er at prisveksten i Sverige fortsetter i et høyt tempo og er bredt basert på tvers av forskjellige vare- og tjenestegrupper. Det bekymrer Riksbanken.

Vi tror den svenske sentralbanken vil heve med 75 basispunkter i september. Sentralbankrenten i Sverige ligger på lave 0,75 prosent og har trolig en stimulerende effekt på økonomien. Riksbanken har tidligere signalisert at de kan komme til å heve renten raskere i det korte bildet, selv om det kan bety at veksten rammes på kort sikt, for å unngå at prisveksten biter seg fast og blir et langvarig og skadelig problem for økonomien. Når prisveksten (utenom energivarer) har steget 0,8 prosentpoeng mer enn Riksbanken så for seg i juni, kan det se ut som vi er i et scenario hvor nettopp raskere hevinger kommer høyt på agendaen. 

Det er ikke bare hos søta bror sentralbankrenten ser ut til å stige mer enn ventet. Her hjemme har Norges Bank rentemøte denne uken, med annonsering av beslutningen på torsdag. Dette er et mellommøte, så det blir ikke publisert nye prognoser i forbindelse med rentebeslutningen, men Ida Wolden Bache skal snakke om norsk økonomi på Arendalsuka klokken 13:00 torsdag. Forrige uke kom inflasjonen inn langt høyere enn ventet og vi tror Norges Bank vil komme frem til samme beslutning som flere sentralbanker rundt har gjort i det siste, og sette opp rente noe raskere. Vi forventer nå at det kan komme et halvt prosent fra Norges Bank allerede torsdag, og om ikke det kommer store overraskelser i løpet av den neste måneden, kan det komme et halvt prosent til i september. Det er også konsensus-oppfatningen i øyeblikket. I følge Bloomberg har 9 av 11 spurte analytikere en forventning om at renten vil bli satt opp til 1,75 prosent på torsdag.

Det er et par viktige hendelser på nøkkeltallskalenderen denne uken. Onsdag morgen kommer det inflasjonstall fra Storbritannia. Det er ventet 9,8 prosent for juli, og skal vi tro Bank of England, vil det fortsette opp mot 13 prosent senere i høst. Onsdag kveld publiseres referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte i slutten av juli og vil gi innsikt i diskusjonene og vurderingene som ble gjort der. Torsdag kommer det BNP-tall for norsk økonomi i andre kvartal. Det ble fall fastlands-BNP i første kvartal på 0,6 prosent og vi venter en oppgang på 0,7 prosent i andre kvartal. 

LAVERE VEKSTTAKT I ASIA, LAVERE OLJEPRIS I EUROPA – CRAYN & NRC

Redusert bekymring for hvor mye og hvor raskt Fed må sette opp rentene for å få presset inflasjonen ned i retning av målet på 2% ga en jevn oppgang for det amerikanske aksjemarkedet på fredag. Ved stengetid hadde S&P500 steget med 1.7%. Dow stengte opp 1.3%, mens Nasdaq samtidig ble løftet med 2.1%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene begrenset seg til 75-87% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var fredag ned med 3.3% til 19.5 punkter. Futureskontrakten på S&P500 peker i morgentimene mot en åpning ned 0.2% når det amerikanske markedet åpner i ettermiddag. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i øyeblikket på 2.83%, ned 3 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.  

Makrotall lagt frem i Asia i dag viser at BNP-veksten for Japan i Q2 var noe lavere enn ventet. I Kina var boligprisene noe ned i juli, og samtidig var veksten både i industriproduksjonen, detaljhandelen og investeringene gjennom samme måned svakere enn ventet. Den kinesiske sentralbanken har svart med et kutt på 10 basispunkter i de viktigste rentene. Reaksjonene i de asiatiske markedene er blandet med Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid opp 1.2% og de viktigste kinesiske indeksene i intervallet fra -0.3% til +0.3%. Også i det norske markedet vil denne uken være fokus på rentene. Norges Bank er ventet å sette opp rentene når avholder sitt rentemøte på torsdag. Før vi kommer så langt får vi i dag norske handelsbalansetall for juli, oppdaterte tall for boligprisutviklingen i UK og i ettermiddag tallene for industriaktiviteten i New York-området så langt i august.       

I tillegg til at atomforhandlingene med Iran fortsatt skal vise fremdrift og dermed potensielt kunne bidra til å øke tilbudssiden i oljemarkedet legger nøkkeltallene sendt ut fra Kina i dag en dempe på etterspørselsforventningene. WTI-prisen i USA var fredag ned USD 2.20 til USD 91.99 pr fat og har i morgentimene i dag kommet videre ned på USD 91.19 pr fat. Brent-prisen ligger før åpning i dag på USD 97.17 pr fat, og er dermed ned USD 0.52 pr fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen.

Crayon legger frem Q2-tallene på onsdag denne uken. I denne forbindelse venter en bruttofortjeneste på linje med konsensus, venter en justert EBIT på NOK 316 mill mot konsensus på NOK 283 mill, og estimerer en EPS på NOK 2.45 mot konsensus på NOK 2.41. Sammenlignbare og samarbeidende selskaper innenfor sektoren har allerede levert positive rapporter de siste ukene og på våre estimater ser Crayon ut til å kunne oppnå en noe høyere inntjeningsvekst enn disse gjennom de neste årene. Kursen stengte fredag på NOK 153.80 pr aksje og verdsettelsen er på være estimater for 2023-2024 noe lavere enn for andre aktører i sektoren. Vi har en kjøpsanbefaling på Crayon med et kursmål på NOK 210 pr aksje. Lock-up perioden for enkelte større aksjonærer som tidligere i år solgte ut deler av beholdningene har nå utløpt og inntil det er avklart hva de ønsker å gjøre med den gjenværende delen av aksjene kan dette bidra til å legge en demper på kursutviklingen.

NRC Group vil i tillegg til å rapportere Q2-tall også arrangere en kapitalmarkedsdag på torsdag denne uken. Når det gjelder Q2-tallene venter vi en omsetning på NOK 1.7 mrd og en EBIT på NOK 32 mill.  Vi er dermed rundt 4% over konsensus på topplinjen, men samtidig 25% lavere når det gjelder estimert EBIT. Q2 er lavsesong for selskapet. I forbindelse med kapitalmarkedsdagen venter vi at interessen i første rekke vil være rettet mot målsettingen knyttet til EBIT-marginen. Selskapet har tidligere kommunisert en målsetting på 7% i 2024.  NRC Group stengte fredag på NOK 20.60 pr aksje og basert på våre forventninger om en marginforbedring på opp mot 4.5% for 2024 har vi her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 35 pr aksje.

Skrevet av Ole-Andreas Krohn, DNB Markets.