Fond og sparing:

– Sektoren har mer enn doblet seg siden 2021

– Det er 20 prosentpoeng høyere enn det brede markedet, sier Kjell Morten Hjørnevik.

STØRST: – Den største industrigruppen vår er finanstjenester, de er større enn bankene og forsikringsselskapene, sier Knut Bakkemyr. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 23. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

Under et direktesendt webinar gikk forvalterne Kjell Morten Hjørnevik og Knut Bakkemyr gjennom den globale finanssektoren. Duoen forvalter aksjefondet DNB Finans.

– Multippelen på finansaksjene har ikke økt, årsaken til avkastningen i sektoren er inntjeningsvekst og utbytte, sier Hjørnevik.

Han forteller at finanssektoren har en P/E på rundt 13, mens det globale aksjemarkedet har en P/E på rundt 20. Finanssektoren er med andre ord priset lavere enn det generelle aksjemarkedet.

Lær mer om P/E-multipler her

Sammensatt gruppe selskaper

Han forteller finans er en sammensatt gruppe med selskaper, og det er ikke alle finansselskaper som tjener på høyere renter.

– De tradisjonelle bankene tjener på økte renter, men i andre deler av finanssektoren er det mer komplisert. En økt rente kan redusere aktiviteten innenfor eksempelvis transaksjoner, og etterspørsel etter finansiering kan være mer moderat, sier Hjørnevik.

Korte renter er fortsatt på et relativt høyt nivå, og forvalterne tror rentene skal nedover. Noen sentralbanker har startet kuttingen av styringsrentene.

– Vi skal være ydmyke for å spå styringsrentene, men det er et bakteppe som er viktig å ha med seg, sier Bakkemyr. 

Spesielt bakteppe

Fra finanskrisen og framover hadde vi null og negative renter, som er spesielt krevende for bankene.

– Det var noen spesielle drivere i etterkant av finanskrisen som vi ikke tror gjentar seg. Mye produksjon ble satt til lavkostland, høy gjeldsoppbygging fram til finanskrisen førte til påfølgende gjeldsreduksjon som var med på å holde veksten nede. For å få opp veksten ble renten satt til null og sentralbankene kjørte på med kvantitative lettelser, dette var en veldig spesiell periode, sier Bakkemyr.

Sårbarhetene ved å sette mye av produksjonen til lavkostland ble tydelige under pandemien, og de store variasjonene i produksjon, etterspørsel, geopolitisk uro, og stimulanser gjorde at vi fikk en voldsom inflasjonsøkning som sentralbankene måtte reagere på. De har i stor grad har lykkes med å stagge inflasjonsveksten.

– Vi har ikke lenger de samme driverne som vi hadde i etterkant av finanskrisen, og vi tror at de lange rentene vil holde seg omtrent på dagens nivå, mens vi tror de korte rentene kommer ned. Det betyr en bratting av rentekurven, noe som gir en normalisering av terminpremien, sier Bakkemyr.

I normale rentemarkeder er den flytende renten lavere enn fastrente med ulik løpetid, nå har det vært motsatt.

Finanssektoren toger på?

– Et scenario er at styringsrenten i USA settes ned mot tre prosent, det bør gjøre at aktiviteten tar seg opp, sier Hjørnevik.

Med bakteppe om lavere renter, blir spørsmålet hvordan dette påvirker finanssektoren framover.

– Vi forventer økt transaksjonsvolum, høyere utlånsvekst og lavere utlånstap, volumvekst i forsikringssegmentet, sier Hjørnevik.

Han peker på at så lenge det ikke er nullrente eller negative renter så vil finansbransjen ha gode arbeidsvilkår framover og han forventer dermed fortsatt inntjeningsvekst, riktignok ikke like høy som den har vært de siste tre til fire årene.

– Vi er positive, sier Hjørnevik. 

Finansielle tjenester

Finanstjenester vil også kunne dra nytte av lavere rentenivåer ettersom transaksjonsvolumene går opp.

– Den største industrigruppen er finanstjenester, de er større enn bankene og forsikringsselskapene, sier Bakkemyr.

Finanstjenester er selskaper innen betalingsteknologi, slik som Visa, MasterCard og PayPal, så har du børser og informasjonstjenester slik som London Stock Exchange, Nasdaq, FactSet, S&P Global nevner duoen.

– Dette er kapitallette selskaper i kontrast til banker og forsikringsselskaper, og de har hatt høyere vekst og høyere prising, sier Bakkemyr.

Finanstjenester inneholder også selskaper innen forvaltningspareplattformer, investeringsbanker, og investeringsselskaper slik som Berkshire Hathaway.

Les mer om børsselskapene her

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.