DNB Markets morgenrapport 3. februar:

Finansmarkedene er nå lettere tilgjengelig for hvermansen

Hendelsene rundt GameStop-aksjen er en nyttig påminnelse om de strukturelle endringene som har funnet sted i finansmarkedene.

SNAKKIS: Reddit-forumet WallStreetBets medlemmer har gått sammen om å kjøpe GameStop-aksjer for å ødelegge for hedgefondene sin shorting av aksjen. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. feb 2021
Artikkelen er flere år gammel

Det er også en påminnelse om hvordan reguleringer kan ha både heldige og uheldige konsekvenser og hvordan den teknologiske utviklingen gjør at denne typen ustabilitet kan bygges opp over kort tid.

Elektronifiseringen har gjort finansmarkedene lettere tilgjengelig for hvermannsen. I takt med at en stadig større del av omsetningen har blitt flyttet over på elektroniske markedsplasser, har utbudet av alternativer for mindre aktører økt. Riktignok er det særlig de store aktørene som banker og større investorer som står bak mye av den kraftige veksten i omsetning i finansmarkedene, men også såkalte retail investorer er blitt stadig mer aktive. Innen både aksjer, valuta og råvarer har vi sett en hel bråte med markedsplasser vokse fram med småinvestorene som målgruppe.

Ikke lenger støtdempere

Regulatoriske krav har endret bankenes rolle i markedsplassen. I kjølvannet av finanskrisen har myndighetene vært opptatt av at bankene skal bygge kapital. Det har gitt mer solide banker, men også endret bankenes rolle. Høyere kapitalkrav gjør det dyrere for banker å ta risiko, hvilket betyr at bankene ikke lenger er de støtdemperne de pleide å være i sin rolle som mellomledd mellom kjøpere og selgere. Samtidig har finanskrisen bidratt til at kravene til sikkerhetsstillelse for handel i finansmarkedene har økt for å redusere motpartsrisikoen og muligheten for at mindre problemer fort vokser seg store. 

Her ligger forklaringen til mye av kritikken mot markedsplassen Robinhood de siste dagene. Når svingningene i GameStop-aksjen øker kraftig, øker de statistiske forventningene til tap og dermed også kravene til hvor mye sikkerhet man må stille for å handle i denne aksjen. Robinhood har dermed sett seg nødt til å begrense muligheten for sine kunder til å handle i enkelte aksjer og samtidig hente ytterligere egenkapital som sikkerhetsstillelse til sine egne motparter.

Brannsalg

Den samme mekanismen var sentral i den brutal kronesvekkelsen i mars i fjor. Da var det norske forvaltere som måtte stille mer sikkerhet til sine motparter fordi markedsverdien på valutasikringene av deres investeringer i valuta falt når kronen svekket seg. Som sikkerhet har det stort sett vært kontanter som gjelder. Etter hvert ble forvalterne dermed nødt til å selge verdipapirer i et fallende marked. Det ble brannsalg. 

Samtidig ble det hele forsterket av at verdifallet i aksje- og obligasjonsmarkedene gjorde at man hadde valutasikret et for stort beløp, og ønsket å tilpasse denne forsikringen gjennom salg av kroner. For en inngående beskrivelse av denne dynamikken i obligasjons- og valutamarkedet i Norge i mars, anbefales Norges Bank sitt Staff Memo publisert på fredag «Bond market fire sales and turbulence in the Norwegian FX market in March 2020».

Små tuer kan velte store lass 

Selv om de mindre investorene ikke står for den største delen av omsetningen, er det som skjedde i forrige uke et eksempel på rollen disse aktørene kan spille. Tidligere har vi eksempler fra valutamarkedet hvor mindre investorer og deres posisjoner har vært viktige brikker i kortvarige sjokk i valutamarkedet. I Japan har de gjort seg fortjent til et eget kallenavn, Mrs. Watanabe og var ifølge sentralbanken i Australia svært sentrale da yenen styrket seg over 3 prosent på noen sekunder for to år siden.

God dag på børsen

Gårsdagen ble nok en god børsdag, med oppgang i de fleste aksjeindekser. I USA har demokratene bekreftet at prosessen med å stemme gjennom Bidens hjelpepakke med simpelt flertall (såkalt reconciliation) er startet parallelt med forhandlingene med republikanerne. Samtidig har både Alphabet (Google-eier) og Amazon levert sterke kvartalsresultater. At GameStop-aksjen falt 60 prosent i går, blir dessuten av mange tolket som om støyen rundt aksjen er i ferd med å legge seg. Lange amerikanske renter stiger litt igjen, og 10-årig statsrente er igjen over 1,10 prosent. Oljeprisen stiger videre, og handles nå over 57 dollar fatet. Valutamarkedet fulgte imidlertid ikke det vante mønsteret, og så noe sterkere dollar og en svekkelse av den norske kronen, særlig mot den svenske.

I dag publiseres tjeneste-PMI-er som trolig vil vise at nedstengningene treffer sektoren hardt, og at USA er bedre stilt. Norske boligpriser blir trolig litt mindre viktige etter at nye smitteverntiltak de siste ukene og utsatt vaksinering betyr at oppsvinget kan la vente på seg litt lenger.