Pensjon:
DNB har gjennomført en undersøkelse blant nylig avgåtte pensjonister. Her er deres fem tips til 40 åringene.
Pensjonsundersøkelsen går i hovedsak gjennom hvordan nyslåtte pensjonister opplever sin personlige økonomi.
– Hovedtrekket er at én av fire fikk mindre utbetalt i pensjon enn ventet, mens to av tre fikk som forventet. En av ti opplever at de ikke har økonomisk handlefrihet, mens fire av ti har delvis økonomisk frihet, sier Stian Revheim DNBs pensjonsekspert.
– Vi har også spurt de nyslåtte pensjonister om hvilke råd de vil gi til 40-åringer, sier Revheim.
Blant drøyt 1000 svar på dette åpne spørsmålet var det noen som gikk igjen. Her gjengir vi et utvalg av dem. Listen er basert på innspillene som kom gjennom undersøkelsen, men den er ikke nødvendigvis sortert eller vektet basert på antall innspill.
Noen av pensjonistene oppfordret oss til å jobbe i full stilling og stå i stillingen så lenge som mulig, gitt din helse og dine ønsker.
– Det slår to fluer i en smekk, det gir deg flere inntektsår og øker dermed utbetalingene, og det gir deg bedre økonomi mens du er i arbeidslivet, sier Revheim.
Flere oppga i samme moment at dersom du er uheldig og blir ufør så blir det svært stramt som pensjonist, og at det derfor er viktig å ta vare på helsen.
– Vi tilbyr uføreforsikring som dekker inntektstap og sikrer levestandarden, og livsforsikring som hjelper gjenlevende dersom det som ikke skal skje, skjer, sier Revheim.
Han oppfordrer deg først til å finne ut hvilke forsikringer du har gjennom arbeidsgiver og deretter vurdere å dekke opp videre.
– Vi bør forsikre det vi ikke har råd til å erstatte; eiendom og bil er naturlig, men inntektsgrunnlaget vårt er jo også noe vi ikke klarer å erstatte på egen hånd, sier Revheim.
Mange skriver at vi bør være gjeldfri eller investere i eiendom, og mange skrev opp en kombinasjon av disse to.
– Ved å ha egen eiendom uten gjeld reduserer du bokostnadene, og eiendommen gir deg fleksibilitet. Samtidig kan du ikke spise grunnmuren, sier Revheim.
Enebolig med utleieenhet, utleie av bolig eller hytte kan gi gode bidrag til pensjon.
– Vi må ha et sted å bo, og det er mange fordeler ved å eie egen bolig, men jeg syns mange glemmer å legge en plan for hvordan de skal finansiere de andre ønskene du har i pensjonstilværelsen, sier eksperten.
Han minner om at det å finne en egnet bolig til alderdommen i rett tid kan innebære å faktisk kjøpe en enda dyrere sentral leilighet i noen tilfeller.
Han peker på at flere i samme moment nevner tæring etter næring, det betyr blant at vi bør unngå forbruksgjeld og annen dyr gjeld.
– Mange oppga av du bør sjekke hvilken pensjon som du får gjennom arbeidsgiver, flere tok også til orde for å aktivt velge en arbeidsgiver med god pensjonsordning eller aktivt forsøke å presse opp innskuddssatsen fra lovens minimum, sier Revheim.
Se hvilke bransjer som har best og dårligst innskuddspensjon.
– Pensjonistene oppfordret oss også om å få en beregning på hvor mye du kan regne med å få utbetalt som pensjonist, sier Revheim.
Sjekk DNBs pensjonskalkulator.
De oppfordrer oss til at dersom du finner at anslåtte pensjonsutbetalingen gitt fra pensjonskalkulatoren er for lavt, da er det naturlig å vurdere om du bør selv spare til pensjonen privat.
Det å spare var helt klart tipset som pensjonistene gjentok oftest, i tillegg ble det ofte lagt til at vi bør begynne tidlig. Mange ga også, om noe sprikende, tips om at vi bør spare langsiktig i aksjer og aksjefond, samtidig som buffer- og sparekonto også er på topp 20 over de mest vanlige tipsene.
– Det er gledelig å se at pensjonistene har mange av de budskapene som jeg og forteller mye om. Det er mye enklere å spare opp til en god pensjonisttilværelse dersom du begynner tidlig, og langsiktig sparing til pensjon bør gjøres i aksjefond, sier Revheim.
– Vi har vært vitne til flere endringer i pensjonsordningene bare siden tusenårsskiftet og flere av kundene advarte om at de tror dette vil fortsette. De fleste mente at pensjonen ville fortsette å komme under press og bli dårligere, sier Revheim.
– De har jo rett, pensjonsforliket innebærer en plan om at pensjonssystemet vurderes hvert tiende år, sier Revheim.
Det er riktignok ikke bare ordningene rundt oss som endrer seg. Det kan være at det skjer uforutsette ting for deg personlig, og det var det flere som minnet oss om. Ufør, sykdom og passe på helsa ble nevnt. I tillegg, som ikke ble nevnt, kan det skjer ting i nære relasjoner. Eksempelvis har det vært flere oppslag om den «den grå skilsmissen», altså at par skiller seg rett før pensjonsalderen, eller at din partner faller fra. Enkelte av pensjonistene oppfordret oss til å være selvstendige og ikke være avhengige av nåværende ektefelle i pensjonsalderen.
– Flere tar også til orde for å både nyte livet her og nå, og balansere med framtidig behov, det syns jeg er en flott filosofi, avslutter Revheim.
Kilde: DNB-undersøkelsen "Økonomien blant dagens pensjonister" gjennomført september 2024 med kunder født i 1956 og 1957.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.