Dagens morgenrapport:
At Powell er truet, og Feds uavhengighet står på spill, er ikke godt likt av markedene, som allerede har nok å fordøye.
Den amerikanske sentralbankens uavhengighet settes på prøve. Et tema gjennom påskehelgen har vært Trumps stadig tydeligere angrep på den amerikanske sentralbankens uavhengighet. Det hele startet med at Powell, i en tale på Economic Club Chicago onsdag forrige uke, antydet at det ikke var åpenbart at inflasjonen som følger av økt import vil gå vekk av seg selv, og at det dermed kan bli nødvendig å sette renten opp for å unngå langvarige inflasjonsproblemer. Trump har i etterkant gått hardt ut mot Powell og ment at han nok en gang tar feil i sine analyser, og ikke kan vente til Powells periode er over. Videre har det blitt klart at Trump gjør konkrete undersøkelser av muligheten for å få Powell fjernet. For å fjerne Powell behøves en grunn, og et spørsmål nå er om administrasjonen vil klare å finne en grunn god nok til å fjerne ham raskt, for så å eventuelt ta kampen i domstolene senere.
Mandag kom Trump med nye utspill mot Powell, og konsekvensen ble en momentan svekkelse av dollaren. EURUSD hadde ligget i underkant av 1,14 hele forrige uke, men steg til 1,156 etter uttalelsene. I morgentimene handler den ikke langt unna dette nivået. At Powell er truet, og Feds uavhengighet står på spill, er med andre ord ikke godt likt av markedene, som allerede har nok med å fordøye strømmen av politikkendringer på andre fronter. Tanken på at sentralbankrenten for verdens viktigste valuta skulle styres av Trump og hans administrasjon, frister nok ikke mange. Å ha en uavhengig beslutningstaker med lang horisont og et mandat som styrer mot stabilitet fremfor kortsiktig gevinst, gir trolig best utfall for økonomien, noe markedet også er i favør av. Les gjerne Gina sitt notat om Feds uavhengighet som er tilgjengelig her.
Europeiske børser gikk inn i påskehelgen med en liten nedgang. Stoxx600 falt 0,1 prosent. Amerikanske børser avsluttet også uken litt lavere enn den startet, og fallet fortsatte da handelen gjenopptok i går. S & P500 og Nasdaq falt over to prosent, da stemningen ikke ble på topp av Trumps jakt på Powell. Så langt i dag er det blandet på asiatiske børser.
ECB kuttet som ventet renten på torsdag forrige uke. Det var det sjuende rentekuttet siden rentetoppen på 4,0 prosent, og nå er innskuddsrenten på 2,25 prosent. Ting har endret seg ganske mye i komiteen etter Trumps tollsatser, da flere komitémedlemmer ville ha stemt i favør av en pause for noen uker siden, men i stedet vedtok enstemmig å kutte nå. Interessant var det at ECB ikke lenger kommuniserte hvorvidt renten var innstrammende i forhold til et nøytralt nivå, og Lagarde kommenterte at slike betraktninger er fornuftige i en «sjokkfri» verden – noe vi på ingen måte lever i nå for tiden. All den tid inflasjonen ser ut til å være på vei ned, er ECB mer opptatt av at det er en signifikant risiko for svakere vekst i tiden fremover. Vi tror det vil komme et nytt kutt i juni. Les gjerne hele Kjerstis kommentar her.
I dag kommer det tall for svensk arbeidsledighet og forbrukertillit fra eurosonen. Kalenderen inneholder ikke de mest spennende nøkkeltallene denne uken, og det er uansett naturlig at fokus vil dreies mot de pågående forhandlingene om tollsatser, i tillegg til eventuelle andre utspill eller nyheter fra Trumps administrasjon. Det er også flere medlemmer fra sentralbanker som skal ut og snakke denne uken.