Dagens morgenrapport:

FED-sjef Jerome Powell vil trolig varsle rentekutt i USA

Dagens viktigste begivenhet blir Powells tale klokken 16:00 på Jackson Hole.

FED-SJEF: Sentralbanksjef Jerome Powell går inn til åpningsmiddagen på Kansas City Feds årlige økonomiske symposium i Jackson Hole, Wyoming i går. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 23. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Konferansen samler hvert år sentralbanktopper og forskere rundt et aktuelt tema. I år er tittelen: «Reassesing the Effectiveness and Transmission of Monetary Policy», mao. hvor er effektiv egentlig pengepolitikken. Fed-sjef Powell bruker som regel denne anledningen til å flagge retningen for egen pengepolitikk fremover. Dermed er det knyttet stor interesse til hva han vil si i ettermiddag. Vi venter at han vil signalisere tydelig at Fed kommer til å begynne å senke styringsrenten i september. 

Vi tror derimot ikke at han vil være tydelig på hvor mye og raskt renten kommer ned. Snarere ligger det an til at han fortsetter å vise til at dataene, spesielt for arbeidsmarked og inflasjon, vil bestemme tempoet i rentenedgangen. Vi venter en moderat oppbremsing av økonomien og gradvis lavere inflasjon, noe vi mener er konsistent med rentekutt på 25bp. på hvert av de kommende rentemøtene. Markedet priser inn mer enn som så, og tar høyde for nesten 100bp. før årsskiftet. Skal markedet få rett, må det komme svake tall for arbeidsmarkedet fremover. 

Markert lavere lønnsvekst i Eurosonen. ECBs indeks for forhandlet lønn viste et klart fall fra en vekst på 4,7 prosent i første kvartal til 3,6 prosent i andre. Statistikken gjelder lønn i kollektive avtaler, og omfatter rundt 80 prosent av de sysselsatte i Eurosonen. Nedgangen skyldtes i hovedsak lavere lønnsvekst i Tyskland, der sjenerøse tillegg for mange offentlige ansatte trakk veksten opp i første kvartal. Lønnsveksten avtok også i Frankrike, mens den økte noe i Spania og i Italia. Nedgangen styrker oss i troen på at ECB vil levere et nytt rentekutt 12. september. Det er også fullt priset inn av markedet, som også tar høyde for nesten to nye kutt innen årsskiftet.    

Norsk Fastlands-BNP økte svakt i andre kvartal. Oppgangen ble kun 0,1 prosent fra første kvartal, mindre enn det vi og andre anslo. Veksten i første kvartal ble dessuten revidert ned til kun 0,1 prosent. Samlet sett har utviklingen hittil i år dermed vært noe svakere enn det Norges Bank hadde lagt til grunn. Vi tror likevel ikke det betyr noe særlig for sentralbankens rentevurderinger. 

Norges Banks forventningsundersøkelse innebar enkelte justeringer. Partene i arbeidslivet anslår nå en lønnsvekst for neste år på 4,0 prosent. Arbeidsgiverne har justert ned sitt anslag med 0,5 prosentpoeng, mens arbeidstakerne har økt sitt anslag med 0,1 prosentpoeng. Antakelig har nedjusteringen sammenheng med lavere inflasjonsanslag for neste år. Til sammenligning anslo Norges Bank i juni at lønnsveksten neste år ville havne på 4,5 prosent. Undersøkelsen kan dermed tolkes svakt i retning av mulighet for noe raskere rentenedgang enn det sentralbanken signaliserte i juni.   

Høyere lange renter og fall i aksjemarkedet. 10-års statsrenter trakk opp rundt 5bp. i går, både i USA, og i de store landene i Eurosonen tross gunstige lønnstall. Amerikanske aksjemarkeder falt med 1,7 prosent for Nasdaq og med 0,9 prosent for S&P500. I Japan holder sentralbanksjef Ueda døren oppe for flere rentehevinger, noe som styrket yenen. Her hjemme svekket kronen seg noe mot euro i går og EURNOK handles nå rundt 11,77.