Børshandlede fond

I USA er ETF-er mer populære enn vanlige fond

I USA har investering i børsnoterte fond, ETF-er, økt kraftig de siste årene. – Det er det gode grunner til, sier Trym Smedsrud.

Trym Smedsrud i DNB mener det er et tidspørsmål før også nordmenn får øynene opp for ETFer. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 17. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Trym Smedsrud jobber til daglig på Aksjebordet hos DNB. Han hjelper aksjehandelskunder med handel av aksjer og ETF-er, og har god kunnskap om investering og porteføljebygging.

– ETF-salget i USA har vokst med 30 prosent det siste tiåret, forteller han.

Statistikk viser at amerikanske investorer nå setter mer penger i ETF-er hvert år, enn de setter i vanlige verdipapirfond*.

Smedsrud mener det er flere grunner til det. 

Hva er en ETF?

ETF står for Exchange Traded Fund. 

ETF-er gir deg fleksibiliteten til aksjer og risikospredningen til indeksfond. Andeler i en ETF handles akkurat som aksjer på børs, og kursen settes der og da. En ETF kan investere i alt fra råvarer til ulike aksjeindekser. 

Les mer om ETFer her

Du kan også se film lenger ned i artikkelen.

Fleksibilitet og risikospredning til en lav pris

Litt avhengig av hvilken type ETF du kjøper kan du få risikospredning på linje med et verdipapirfond, sier Smedsrud.

– Samtidig har du fordelen ved å kjøpe til kjent kurs, kursen settes der og da som et snitt av prisen på verdipapirene ETF-en består av.

En annen fordel er prisen. Det løpende forvaltningshonoraret er ofte lavere, og du slipper plattformavgift. Du må for øvrig betale kurtasje (*), altså noen tiere, ved kjøp og salg. I sum blir det gjerne rimeligere enn om du velger spare i vanlige fond.

ETF-er gir deg tilgang til markeder du ellers ikke ville kunne investere i
Trym G. Smedsrud - Execution Broker

Smedsrud mener det også er andre fordeler med i ETF-er. 

– Det finnes utallige typer av dem, sier han. ETF-er gir deg tilgang til verdipapirer i markeder du ellers ikke ville hatt tilgang til som privatperson, som kraftmarkedet, eller i ulike metaller.

I tillegg er ETF-er et kult produkt dersom du har lyst å prøve deg på handel på børs, men synes det er vanskelig å ta beslutning på enkeltselskaper selv, sier han. 

Ved investering i ETF-er kan du få tilgang til markeder privatpersoner ellers ikke får investert i, som i bærekraftig energi. Foto: NTB

ETF-er åpner dørene til flere markeder

Som sagt finnes utallige typer ETF-er, ikke bare pakketerte aksjeindekser, sier Smedsrud. 

Aksjeeksperten forklarer at en ETF også kan bestå av andre typer av verdipapirer. Verdipapirer som tradisjonelt sett kun har vært forbeholdt profesjonelle investorer. Det kan være aksjederivater, swaprenter og obligasjoner, råvarer eller kombinasjoner av disse. 

-Dette kan kanskje høres komplisert ut, men er det egentlig ikke, sier han. 

Smedsrud sier det viktigste som investor er å ha et bevisst forhold til hvilke markeder, produkter eller bransjer du har tro på, og så finne en ETF som gjenspeiler det.

Du må ha et bevisst forhold til hva du har tro på, så finner du en ETF
Trym G. Smedsrud - Execution Broker

Smedsrud sier at ETF-er gir deg muligheter slik at du kan bruke dem til å komplementere din vanlige fondssparing. 

– Du kan for eksempel finne ETF-er som er skrudd sammen for å tjene på ulike trender som AI, sirkulær økonomi, befolkningsvekst eller andre populære tema. Det finnes også ETF-er som gir eksponering mot råvarer, sier han.

Er rentemarkedet noe du følger, finner du flere ETF-er som opererer i obligasjonsmarkedet. Her finner du ETF-er spisset mot «maturity dates» og «coupon-utbetalinger». 

Mulighetene er med andre ord store for finne noe akkurat du har tro på framover, sier Smedsrud.

Hvordan komme i gang med investering i ETF? 

Dersom du ikke har tilgang til DNBs aksjehandel må du først bestille det, sier Smedsrud. – Det koster ingenting. I vår aksjehandel tilbyr vi et par tusen ETF-er som kan handles på aksjesparekonto.

Når du har tilgang så går du inn og bestiller «utenlandshandel». Det må du fordi tilnærmet alle ETF-er handles på utenlandske børser. Klikk på «Min side» når du er inne i aksjehandel, velg «utenlandshandel» og bestill derfra. Det går på et blunk.

Når tilgangen er opprettet kan du enkelt handle ETF-er på lik linje som aksjer. Det finnes søke- og screeningsfunksjoner som gjør det enkelt for deg å søke opp ETF-er ut fra tema, bransje osv. 

Du finner masse inspirasjon til ETF-er under menyen «marked» og «børsnoterte fond» inne i aksjehandel. 

MERK: Fra 1. oktober 2024 vil du ikke lenger kunne kjøpe ETF-er notert på nordamerikanske børser. Dette på grunn av ny lovgivning. Vårt store utvalg av europeiske ETF-er er imidlertid ikke påvirket. Les mer her.

Trym Smedsrud forteller og viser hvordan du kan finne en ETF som passer deg.

Lenker til andre artikler om ETF på DNB Nyheter:

*CNBC «ETF demand outstrips mutual funds» https://www.cnbc.com/2023/11/06/3-big-reasons-exchange-traded-funds-went-mainstream-with-investors.html

**For å se DNBs priser for aksjehandel (kurtasje), se prisliste.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer eller børshandlede fond (ETF-er) innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om personlige investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din økonomiske situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.