Fond og sparing:

Er norske aksjer attraktive?

– Det tre ting vi vektlegger: makroøkonomi, fundamentale forhold og selskapenes inntjeningspotensial, sier Einar Johansen.

BRA FUNDAMENT: – De fundamentale forholdene på Oslo Børs ser relativt bra ut, sier Einar Johansen. Foto: Stig B. Fiksdal
Publisert 19. mar 2025
Artikkelen er flere år gammel

– Den norske økonomien påvirkes mye av det som skjer internasjonalt, spesielt fordi mange selskaper på Oslo Børs er internasjonale og selger produktene sine i utlandet, sier Einar Johansen som forvalter aksjefondet DNB Norge.

Inflasjonen har flatet ut internasjonalt, men er fortsatt over to prosent i de fleste økonomier. Det er for høyt. I Norge kom inflasjonstall langt over forventet for februar. Aktivitetsnivået har bedret seg i Europa, mens det er blandet i Kina og usikkert i USA. Samlet sett er makrobildet blandet, og det er mer usikkerhet omkring den norske sentralbankens rentekutt i år.

– De fundamentale forholdene på Oslo Børs ser relativt bra ut. Norske selskaper har god inntjening, og estimatene for 2026 har blitt revidert opp med cirka tre prosent siste tre måneder. Verdivurderingen har vært stabil siden 2023, med en P/E-multippel rett over ti. Dette er forholdsvis fornuftig, og Oslo Børs er dermed omtrent riktig priset mens store deler av verdens børser kanskje er litt høyt priset, sier Johansen. 

Særnorsk sammensetning

Energisektoren er viktig for Oslo Børs. Equinor utgjør omtrent 15 prosent av Hovedindeksen, sammenlagt utgjør energisektoren rundt 28 prosent. Finanssektoren er nest størst med 19 prosent, deretter kommer industri på 16 og stabilt konsum på 14.

Investeringer på Oslo Børs gir deg vesentlig mer eksponering mot energi, og mindre i IT enn snittet globalt. Dette er viktig å være klar over i tider med store geopolitiske omveltninger og høye svingninger i aksjemarkedene. Siden IT-sektoren er høyt priset mens energi framstår rimeligere, så trenger ikke det være galt. 

Om forsikring, finans, fisk og forsvar

– Forsikringssektoren er defensiv og har økt prisene på grunn av økte skadekostnader. Banksektoren har hatt en positiv utvikling, men norske banker har ikke fulgt helt samme opptur som europeiske banker, sier Johansen.

– Vi har valgt forsikringsselskaper som Sampo, og på banksiden har vi størst overvekt i Nordea, sier Johansen.

Bankene har hatt medvind med økte renter, og lønnsomheten er på topp nå. Derfor foretrekker Johansen forsikring, før han svinger innom fisk

– Sjømatsektoren har hatt biologiske problemer som begrenser volumet og kvaliteten, men prisene har vært høye, sier Johansen.

En del av selskapene har enten måtte selge til lavere pris eller ikke fått solgt så mye på grunn av utfordringene.

– Nå er det bedre tilstand i merdene og fiskeprisene holdt seg godt en stund, samtidig ser vi at fiskeprisene har falt litt og dratt med seg selskapene, sier Johansen.

Vingling rundt toll

Den amerikanske presidenten vingler mye rundt tollsatser og det er vedvarende usikkerhet knyttet til toll.

– Sjømatsektoren er ikke den mest utsatte, det er vanskeligere for eksempelvis for stål- og aluminiumsprodusenter, sier Johansen.

– Kongsberg Gruppen er høyt priset, men forsvarsvirksomheten er tematisk riktig. Aksjen er priset svært høyt, med en P/E-multippel over 40 ganger, noe som er forholdsvis friskt, sier Johansen.

Halvparten av det de selger er knyttet til forsvar, mens resten er den maritime divisjonen, som ikke er like mye i vinden. 

Shipping under press

– Shippingsektoren er under press på grunn av økte tollsatser og redusert verdenshandel. Segmenter som stortank og tørrbulk er det vi foretrekker, mens vi ser på bilfrakt og produkttank som mer usikre, sier Johansen.

Han forklarer at bilfrakt har en stor ordrebok hos skipsverftene, og flåten vil øke med 30–40 prosent i årene som kommer, noe som vil sette ratene under press. Produkttank har en betydelig høyere ordrebok enn stortank og er mer eksponert mot endringer i handelspolitikken.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.