Fond og sparing:

Energisikkerhet trakk fornybaraksjene opp

- Vi benyttet nedsalget til å kjøpe opp i fornybarselskapene som vi tror tjener på det det grønne skiftet, sier Christian Rom.

ENERGISIKKERHET: - Fornybar energi kan produseres lokalt og er ikke avhengig av noen få leverandører av olje og gass, sier forvalter Christian Rom Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 11. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Med rekordhøye priser på gass, olje og strøm har mange investorer sett mot tradisjonelle energiselskaper. Russlands invasjon av Ukraina har satt i gang en diskusjon om energisikkerhetspolitikk i Europa.

- Vi benyttet nedsalget i høst og vinter til å øke vektingen mot rene fornybar energiselskaper, sier Christian Rom.

Rom forvalter fondet DNB Miljøinvest sammen med Stian Ueland og Laura Natumi McTavish.

- Vi trodde at tidspunktet for kjøp av fornybare energiselskaper var godt, men trodde ikke at Russland skulle angripe Ukraina, sier Rom.

Han peker på at fondet han forvalter er rendyrket mot å investere i miljøaksjer, blant annet at innen gjenvinning og alle selskaper som bidrar til å løse miljøutfordringene. 

Mer attraktivt med fornybart

Angrepet på Ukraina gjør at energi igjen blir sikkerhetspolitikk og i Europa har blant annet Tyskland på kort tid avviklet Nord Stream 2 og markedet tror det vil innebære større investeringer i fornybart.

- Fornybar energi kan produseres lokalt og er ikke avhengig av noen få leverandører av olje og gass, sier Rom.

Han peker på at også høye energipriser vil gjøre at fornybart blir mer lønnsomt å bygge ut.

- Det har blitt en skarp reprising av fornybare energiselskaper i etterkant av invasjonen, sier Rom.

Han peker på at de har justert posisjonene som følge av denne skarpe oppgangen.

- Vi må hele tiden sørge for at vi har det vi mener er riktig størrelse på investeringene, sier Rom. 

EU vil sannsynligvis lansere en storskala fornybarsatsing

EUs ledere møttes i Versailles 10. og 11. mars for å diskutere en strategiske plan for å redusere EUs avhengighet av russisk olje og gass.

- Det vil kreve store investeringer i infrastruktur og involverer også flytende naturgass og biogass, men det viktige for våre investeringer er at det også store investeringer i fornybart, sier Rom.

Spesielt selskaper som Ørsted, Vestas, Scatec Solar har sett reprising av aksjene.

- Vi ser også en liten økning i oppkjøpsaktivitet, Cornerstone og Renewable Energy Group har begge blitt gjenstand for oppkjøpsprosesser, sier Rom.

Han peker på at de normalt sett selger en oppkjøpskandidater siden den relative kurs-oppsiden ofte blir liten.

- Når selskapene kjøper opp et selskap har de gjerne valget mellom oppkjøp og bygge opp selv. Med i vurderingen er da hvilken kompetanse og posisjon selskapene har, og hva det vil koste av tid og penger å bygge opp tilsvarende selv, sier Rom.

Han peker på at de tror prisingen av fornybarselskapene er attraktive nok til at etablerte selskaper kan se det som interessant å kjøpe selskaper istedenfor å bygge opp kompetansen organisk for å få sterkere eksponering mot det grønne skiftet. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.