Statsbudsjettet 2022:

Dette er endringene i formuesskatten

Regjeringen Solberg foreslår både lettelser og innstramminger i formuesskatten.

ØKER: Formuesverdien av fritidsboliger økes med 10 prosent. Foto: Tor Solberg
Lesetid 1 min lesetid
Publisert 12. okt 2021
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen foreslår å økte bunnfradraget til 1,6 millioner kroner, sammenlagt 3,2 millioner kroner for ektefeller. I 2021 var bunnfradraget 1,5 millioner.

Flere endringer for boligeiere

De dyreste boligene vil få redusert verdsettelsesrabatt i regjeringens forslag til statsbudsjettet.

- Regjeringen foreslår også å øke verdsettelsen av de dyreste primærboligene. For den delen av verdien som overstiger 15 millioner kroner, øker verdsettelsen fra 25 til 50 prosent. Boliger med lavere verdi enn 15 millioner kroner skjermes, og vil fortsatt ha en lav verdsettelse på 25 prosent, skriver Finansdepartementet.

I tillegg økes verdsettelsen av sekundærboliger fra 90 til 95 prosent og formuesverdien av fritidsboliger med 10 prosent.

Regjeringen foreslår ingen endringer i eiendomsskatteloven. Kommunene kan blant annet endre satser og bunnfradrag innenfor fastsatte rammer. 

Arbeidende kapital

- Regjeringen foreslår å redusere verdsettelsen av arbeidende kapital – det vil si eierskap av aksjer, samt driftsmidler som traktorer og fiskebåter – fra 55 til 50 prosent, skriver Finansdepartementet.

- Formuesskatten på arbeidende kapital er en skatt på norsk eierskap. Lavere skatt på arbeidende kapital gjør det mer lønnsomt å investere i norskeide bedrifter og arbeidsplasser, i hele landet. Regjeringen ønsker å legge til rette for norsk næringsvirksomhet og styrke det norske private eierskapet ytterligere gjennom nye lettelser i formuesskatten på arbeidende kapital, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Sammenlagt blir det lettelser

Netto innebærer endringene i formuesskatt i regjeringens budsjettforslag en lettelse på 500 mill. kroner., skriver Finansdepartementet.