Energimarkeder:

Ekstreme priser på gass

– Vi balanserer på en knivsegg. OPEC produserer maksimalt, og snart treffer EU sine oljesanksjoner, sier Helge André Martinsen.

KNIVSEGG: – Det er unntakstilstand i Europa, det er vanskelig å si hva som er taket på gassprisene, sier Helge André Martinsen. Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 06. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

Mens gassleveransene gjennom Nord Stream 1 har falt til null, har de som fortsatt leverer gass til Europa fått en ekstrem fortjeneste.

– Analytikerne tør ikke å legge til grunn at prisene skal fortsette på disse nivåene, men med hver dag hvor prisene er slik de er kommer det til å bli store overskudd hos gassprodusentene. Dette vil nok utbetales som utbytte rimelig raskt, sier oljemarkedsanalytiker Helge André Martinsen. 

Makroøkonomisk brems og politisert tilbudsside

Martinsen har justert ned anslagene for oljeprisen til 105 dollar fatet i inneværende år og neste år, 95 dollar i 2024 og 90 i 2025.

– Årsaken er de mørke skyene i horisonten. Makroteamet i DNB Markets har senket vekstanslaget for den globale økonomien, og det gir også utslag i svakere oljeprisanslag, sier Martinsen i Utbytte-sendingen.

Det som fortsatt holder oljeprisene høyt oppe er det faktum at OPEC produserer med full kapasitet og klarer heller ikke å levere på produksjonsmålet. En dypere enn antatt resesjon vil eventuelt gjøre at Martinsen må revidere oljeprisanslagene på nytt.

– I tillegg er det fortsatt mobilitetsbegrensninger, spesielt i Asia, noe som gjør at oljeetterspørselen er lavere enn den kunne vært, sier oljeeksperten.

En avtale med Iran kan få konsekvenser

Han peker på at en atomavtale med Iran kan gjøre at mye olje kommer på markedet.

– Russland har levert overraskende mye olje, samtidig treffer EU sin oljeembargo mot russisk olje og oljeprodukter i henholdsvis desember 2022 og februar 2023, sier Martinsen.

Han legger til at utfallsrommet har blitt stort, samtidig som OPEC sier at de vurderer å kutte oljeproduksjonen.

– Det kan tenkes det er et utspill for å forberede seg på en eventuell atomavtale med Iran. 

Energisikkerhet og mørke skyer

Europas energisituasjon er svært dyster grunnet krigen i Ukraina, og mangel på gassleveranser fra Russland. Situasjonen har blitt forverret av tørke og varme som har slått ut Frankrikes atomkraftverk i sommer.

– Kraftverkene vil prøve å bytte ut gass med olje for å komme seg vekk fra de høye gassprisene, sier Martinsen.

Det vil naturlig nok øke etterspørselen etter olje. Videre har det nå vært ekstra olje i markedet, fordi USA har åpnet de strategiske oljelagrene. Det er det snart slutt på.

– Det er en dragning mellom makrosvekkelsen som nå skjer og en god etterspørselsvekst i oljemarkedet.

Martinsen legger til at det er unntakstilstand i Europa, som gjør det er vanskelig å si hva som er taket på gassprisene.

– Det er en upredikerbar politisk risiko, det er tynn likviditet. Vi må tåle betydelige utfallsrom, det er nesten som man må si at det er upredikerbart marked, avslutter han. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.