Facebooks svake kvartalsrapport førte til et kraftig kursfall for Meta-aksjen. Nå mener eksperter at toppen kan være nådd.
Da Meta la fram resultatet for fjorårets siste tre måneder, ble det klart at markedet og analytikerne har overvurdert selskapet. Aksjekursen falt onsdag med over 22 prosent etter at rapporten viste kraftige kostnadsøkninger og et langt dårligere resultat enn året før. For første gang noensinne minsket dessuten daglige brukere sammenlignet med kvartalet før.
- Mark Zuckerbergs store hodepine nå er hvordan han skal få tilbake brukerne, sier Carl-Henrik Söderberg, analytiker i den svenske interesseorganisasjonen Aktiesparerna.
Rapporten ble lagt fram i en periode med mye uro på verdens børser. Selskaper som leverer greie rapporter, men ikke så bra som forventet, risikerer å bli hardt straffet.
- Det er dette som er bakgrunnen for reaksjonene som fulgte kvartalsrapporten, sier Johan Hagbarth, analytiker i banken SEB, til det svenske nyhetsbyrået TT.
Kvartalsrapporten viste et resultat på 10,3 milliarder dollar, noe som er nesten 1 milliard lavere enn samme kvartal i fjor. Samtidig var kostnadene steget med 38 prosent. På et år har antall ansatte økt med 23 prosent, til nesten 32.000.
Meta ser samtidig ut til å miste markedsandeler til andre plattformer, som kinesiske Tiktok.
Ifølge Hagbarth kom neppe Tiktoks framgang overraskende på markedene. Men han mener at utviklingen går fortere enn ventet, noe som er bekymringsfullt.
Da Facebook kjøpte Instagram i 2012, sikret selskapet seg millioner av nye brukere. Denne gangen er det umulig å kjøpe Tiktok, men Meta vil muligens forsøke å kjøpe andre selskaper for å ta opp kampen, mener Söderberg.
Tiktok er imidlertid ikke den eneste bekymringen for Meta. I våres innførte Apple en ny funksjon som innebærer at brukerne får velge om appene på telefonen skal kunne spore deres brukerdata eller ikke.
Endringen begrenser teknologigigantenes mulighet til å samle inn data fra brukerne uten samtykke for så å bruke informasjonen til å målrette reklame mot den enkelte bruker.
Meta beskriver det som en kraftig motvind for virksomheten.
- Det er interessant av vi nå tydelig ser virkningen på Facebook, sier Carl-Henrik Söderberg.
Den svake kvartalsrapporten fikk selskapets verdi til å rase med over 1.700 milliarder i løpet av noen timer. Fallet dro også med seg andre selskaper som er avhengig av annonseinntekter på sine sosiale plattformer, som Twitter, Pinterest og Snap.
Söderberg tror det kommer flere spredningseffekter.
- Facebook har levd litt i den beste av alle verdener i lang tid og tjent veldig mye penger. Men man må ikke glemme at de tross sin størrelse også har konkurranse, sier han,
Til nå har investorene regnet med fortsatt vekst for Meta, noe som har bidratt til den høye verdivurderingen.
- Det ligger et håp om framtidig positiv innbakt i verdivurderingen. Det vi ser nå, er en frykt for at selskapet har nådd sin topp. Har vi sett det beste nå? spør Söderberg.
Mark Zuckerbergs formue minket med nesten 30 milliarder dollar etter Metas børsras torsdag, ifølge CNBC. Han eier om lag 13 prosent av selskapet.
Facebook-eieren Meta hadde en aksjenedgang på 26,4 prosent på handelsdagen torsdag og mistet over 200 milliarder dollar i markedsverdi.
Fallet kommer etter selskapets kvartalsrapport som viste økte kostnader, færre brukere og et vesentlig dårligere resultat enn samme periode i 2020.
Ifølge Forbes er Zuckerberg nå god for rundt 84,3 milliarder dollar, tilsvarende rundt 734 milliarder norske kroner. Dermed er 37-åringen ute av lista over verdens ti rikeste for første gang siden 2015, ifølge CNBC.
Tapet er det nest største på én dag noensinne. Kun Tesla-gründer Elon Musk, som i november tvitret om å selge Tesla-aksjer og så tapte 35 milliarder dollar i verdi, har mistet mer.
Musk, som er verdens rikeste mann, mistet også 25,8 milliarder dollar forrige uke, ifølge Bloomberg.