Sparing i fond og aksjer:

DNB-kunde sparte 1,7 millioner på tre år

Truls Anthonsen (24) deler sine erfaringer og tips på hvordan spare smart.

SPAREENTUSIAST: Truls Anthonsen håper flere unge vil sette penger i aksjemarkedet. Foto: Tor Erik Schrøder
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 28. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Anthonsen har alltid hatt et fornuftig forhold til penger. Men det var ikke før han satte penger i fond og aksjer at han virkelig så verdien av å spare smart. 

- Jeg begynte å lese litt om aksjer og fond, og forsto fort at det var en smart måte å investere penger på. Om du setter deg inn i hvordan man sparer på denne måten i ung alder, kan du opparbeide deg en formue i fremtiden, sier Anthonsen.

Siden sommeren 2017 har Anthonsen spart opp rundt 700.000 kroner, og hatt en avkastning på drøyt 1 million kroner. 

Slik kommer du i gang med sparing i aksjemarkedet

Jeg begynte å lese litt om aksjer og fond, og forsto fort at det var en smart måte å investere penger på
Truls Anthonsen

Bli kjent med utvalgte sektorer

Anthonsen forklarer at han har vært opptatt av å spre risikoen, og startet derfor først å investere i aksjefond, før han etter hvert begynte å kjøpe enkeltaksjer. 

- Med enkeltaksjer medfølger det en større risiko, og det krever litt mer research. Strategien min har vært å tilegne meg kunnskap om noen få bestemte områder eller sektorer, istedenfor å prøve å beherske kunnskap om hele markedet. Kvalitet fremfor kvantitet, sier han.

På den måten mener 24-åringen det er bedre å ha færre, men gode selskaper i en bransje du kjenner godt, istedenfor å ha mange spredt i ulike sektorer.

Superenkel sparing med Spare-appen

VIL INSPIRERE: Anthonsen håper flere blir inspirert til å spare i fond og aksjer. Foto: Tor Erik Schrøder
Ha en fornuftig og realistisk tilnærming til sparing i fond og aksjer
Truls Anthonsen

Teknologi og fornybar energi

Anthonsen satser på selskaper innenfor fornybar energi og teknologi. Han er opptatt av hvordan fremtiden ser ut, og mener dette er sektorer som kommer til å bli mer og mer viktig.

- Det satses mye på fornybar energi om dagen, og teknologi har gått bra i mange år, og er en stabil sektor, sier Anthonsen. 

Få full oversikt over fondssparingen med aksjesparekonto

Tiden i markedet er din bestevenn
Truls Anthonsen

Tre sparetips

Anthonsen er opptatt av tre ting når det kommer til sparing:

  1. Ha en fornuftig og realistisk tilnærming til sparing i fond og aksjer. Det er alltid en sammenheng mellom risiko og avkastning. Vær tålmodig, og ikke tenk at du skal bli fort rik. Invester jevnt og trutt med penger du ikke trenger på minimum fem år.
  2. Start å spare så tidlig som mulig! Ikke bare reduserer det risiko, men du vil raskere oppleve kraften av rentes-renteeffekten, som Albert Einstein så kjent omtalte som "verdens åttende underverk". Tiden i markedet er din bestevenn, og er i de fleste tilfeller av større betydning enn beløpene du setter inn.
  3. Hold deg rolig og rasjonell. Dette er noe av det letteste å lære, men samtidig noe av det vanskeligste å utføre i praksis. Markedet vil svinge i verdi, og dine fond og aksjer vil svinge med det. Når markedet går ned er det ikke tid for å selge unna, men kjøp istedenfor mer. På den måten kan du kjøpe eksakt de samme aksjene og fondene du eier, bare til en rimeligere penge!
Man kan starte å investere litt, også lærer man seg mer etter hvert. Jeg er jo en amatør på børsen
Truls Anthonsen
LEGG EN PLAN: Behnaz Ganji sitt beste tips er å legge en plan for sparingen, og holde seg til den. Foto: Stig B. Fiksdal

Legg en plan for sparingen

Behnaz Ganji, som er finansiell rådgiver i DNB, mener at Anthonsen har gjort det meste etter boken når det gjelder sparing i fond og aksjer, og anbefaler nybegynnere å starte med aksjefond fremfor enkeltaksjer. 

- Enkeltaksjer krever mer av deg, men kan være fint, og ikke minst spennende å ha i en portefølje, sier hun. 

Ganji foreslår at man gjerne kan ha et aksjefond i bunn, og krydre porteføljen med din med enkeltaksjer. 

- Valget av enkeltaksjer faller ofte på hva du har troen på selv. Velg enkeltselskap eller bransjer, og konsentrer deg om dem. Ikke gap over for mye på en gang. 

Tidshorisont er en viktig faktor i sparingen. 

- Tiden er din beste venn i aksjemarkedet. Det vil svinge og i perioder vil det bety betydelig verdivariasjon, men en lang tidshorisont vil redusere svingningene over tid, og gjøre det lettere å holde fokus på målet ditt.

Kort oppsummert, sier hun: 

- Mitt beste tips er: Legg en plan som inneholder formål og tidshorisont, og hold deg til den. Alltid hold deg til planen. 

Ønsker du å komme i gang med enkeltaksjer, men er i tvil om hvilke aksjer du skal velge? Da kan du få DNB sine anbefalte aksjer hver mandag.

20-års perspektiv

Helt siden starten av sparingen, har Anthonsen tenkt langsiktig.

- Det er viktig for meg å være rasjonell og beholde roen. Selv om det har gått veldig bra med sparingen nå på kort tid, er dette penger jeg ønsker å ha i fond og aksjer lenge, sier han.  

Hva er planen videre for sparingen?

- De pengene jeg har investert, er penger jeg tenker å ha der i 20–30 år. Jeg vil at de skal godgjøre seg der så lenge som mulig, og generere en fremtidig passiv inntekt, forklarer han.

Anthonsen poengterer at når du har penger i aksjemarkedet, må du være villig til å se stor nedgang når som helst.

- Jeg har planer om å ha pengene mine i markedet lenge, og er forberedt på å oppleve store verditap underveis. Det er en del av gamet , sier han.

24-åringen legger til: 

- Samtidig vet jeg at med god nok tid, vil disse pengene gi en bra fremtidig avkastning.

Amatør på børsen

Anthonsen understreker at han ikke er noen ekspert, og har hatt mye flaks. Men det trenger ikke være så komplisert å spare i fond og aksjer.

– Du kan starte å investere litt, også lærer du seg mer etter hvert. Jeg er jo en amatør på børsen, sier han. 

24-åringen mener det er viktig å være tålmodig og ikke få panikk når man sparer i aksjemarkedet. 

Er du nysgjerrig på fondssparing? Ta spareveilederen her og få en anbefaling om hva du bør spare i. 

- Historikk tilsier faktisk at ved å kun ta mobilen opp av lomma og skyte inn 100 kroner i et globalt indeksfond, har du faktisk lik sannsynlighet til å oppnå lik avkastning i prosent som ekspertene på Oslo Børs, avslutter han. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.