DNB Seniordagen 2022

Slik forbereder du deg til å bli pensjonist

Mange skal være pensjonister i 20 - 25 år. Her er de beste rådene for overgangen, både økonomisk og mentalt.

DNB SENIORDAGEN: - Det er utrolig mange valg som skal tas før du blir pensjonist, og vi bidrar med våre beste råd, sier Ståle Frausing, DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. nov 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Det er utrolig mange valg som skal tas og kan tas før du blir pensjonist. I gamle dager sluttet man å jobbe ved 67 år, men nå kan du velge å gå av fra 62, 65 eller 70 år, velge om du skal ta ut helt eller delvis pensjon, eller jobbe samtidig som du tar ut pensjon, sier Ståle Frausing, direktør i DNB for pensjon.

Mange skal være pensjonister i 20-25 år
Ståle Frausing

Nylig arrangerte DNB Seniordagen 2022 med tips til hvordan du kan forberede deg på overgangen – både økonomisk og mentalt.

- Når du blir pensjonist skal 1800 timer i året erstattes med noe annet, og mange skal være pensjonister i 20-25 år – «den tredje alder» som vi sier. Vi ønsker å bidra til at folk får en god tid som pensjonist, sier Frausing.

- Pass på pensjonsknekken

Hallgeir Kvadsheim, ekspert i privatøkonomi, deltok også på Seniordagen og er opptatt av at seniorer forstår at pensjonsinntekten blir lavere enn arbeidsinntekten.

- Det er ikke sikkert at du kan videreføre det samme forbruket når du går fra å være arbeidstaker til å bli pensjonist. Pensjonsinntekten blir kanskje bare 60-70 prosent av det du var vant med før, selv om beskatningen er noe lavere.

Mange med innskuddspensjon opplever «pensjonsknekken» etter 10 eller 15 år
Hallgeir Kvadsheim

Kvadsheim oppfordrer til å ha litt ekstra sparepenger i bakhånd etter fylte 77 år fordi da slår den såkalte «pensjonsknekken» inn for alle med innskuddspensjon.

For de fleste som har jobbet i private bedrifter og har innskuddspensjon opphører tjenestepensjonen fra arbeidsgiver ved fylte 77 år. Men, har du jobbet i offentlig sektor er tjenestepensjonen din livsvarig.

- Framfor alt, pass på pensjonsknekken. Husk at folketrygden varer livet ut, men mange med innskuddspensjon opplever pensjonsknekken etter 10 eller 15 år, avhengig av når du begynner å ta ut pensjon, ved 62 eller 67 år.

Se flere økonomiråd fra Hallgeir Kvadsheim her.

PENSJONSKNEKKEN: - Framfor alt, pass på pensjonsknekken, sier Hallgeir Kvadsheim, privatøkonomiekspert. Foto: Privat

- Skaff deg oversikt

- Mange lurer på hva de vil få i pensjon, og det viktigste rådet er å skaffe deg en oversikt over alle ordningene dine og ikke sammenlign deg med andre. Fokuser på deg selv, og benytt deg av både NAV, Norsk pensjon og sjekk din pensjon via nettbanken din, oppfordrer Frausing.

Slik finner du ut hva din pensjon vil bli:

  • NAV - sjekk hva du kan få i pensjon med NAVs pensjonskalkulator
  • Norsk pensjon - få oversikt over dine samlede pensjonsavtaler
  • DNB.no