DNB Bank ASA kjøper Carnegie

Akselererer den nordiske strategien og veksten i provisjonsinntekter.

DNB KJØPER CARNEGIE: DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen sammen med konsernsjef for Carnegie i Norge, Christian Begby. Foto: Edvard Karijord Arntzen
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 21. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

DNB Bank ASA ("DNB") har inngått en avtale om å kjøpe alle aksjene i Carnegie Holding AB fra Altor og minoritetsaksjonærene for et samlet vederlag på ca. SEK 12 milliarder ("Transaksjonen"). Transaksjonen krever tillatelser fra myndighetene i flere jurisdiksjoner og forventes å bli gjennomført i løpet av første halvår 2025.

Carnegie Holding AB er morselskapet i Carnegie Group ("Carnegie") - en ledende nordisk investeringsbank og kapitalforvalter med 850 ansatte, som har 56 % av inntektene fra investeringstjenester og 44 % fra kapitalforvaltning.

– Målet med overtakelsen av Carnegie er å tilby enda bedre løsninger til kundene våre. Sammen med Carnegie setter vi skikkelig kraft bak ambisjonen om å bli en ledende nordisk aktør innen investeringsbankvirksomhet, verdipapirmegling og -analyse, corporate banking, private banking og kapitalforvaltning. Carnegie er en perfekt match, i tråd med strategien vår, og oppkjøpet er et taktskifte på veien mot å øke andelen provisjonsinntekter for DNB totalt sett, sier Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB.

Som et uttrykk for Transaksjonens strategiske betydning kommer DNB Markets til å endre navn til DNB Carnegie, slik at selskapenes sterke omdømme og kultur videreføres under én felles merkevare. 

– For oss er DNB en perfekt samarbeidspartner for å bringe Carnegie videre som del av et større finanskonsern. Sammenslåingen av Carnegie og DNB Markets til DNB Carnegie vil sette oss i vesentlig bedre stand til å betjene de nordiske kundene våre med et utvidet produkttilbud, samtidig som vi ivaretar gründerånden og den kundesentriske tilnærmingen vår, sier Tony Elofsson, konsernsjef i Carnegie.

DNB Carnegies virksomhet innen investeringstjenester og private banking i Sverige, Danmark og Finland vil i hovedsak bli drevet gjennom Carnegie Investment Bank AB, som omdøpes til DNB Carnegie Investment Banking AB og fortsatt skal ledes av Elofsson.

– Carnegie-teamet er veldig motivert til å fortsette den nordiske suksessreisen sammen med våre nye kolleger fra DNB Carnegie. Gjennom omfattende forberedelser i forkant av oppkjøpet og tidligere transaksjoner har vi erfart at bedriftskulturene passer godt sammen. Virksomhetene våre er komplementære og det vil være til stor fordel for både kunder og ansatte, fortsetter Elofsson.

Bygger bro mellom Norden og internasjonale markeder

DNB Carnegie har ambisjoner om å styrke posisjonen innen investeringsbankvirksomhet, verdipapirmegling og -analyse på tvers av produkter og nøkkelsektorer i Norden, noe som vil forbedre kundetilbudet ytterligere i Norden og internasjonalt.

– Transaksjonen vil gi større skalerbarhet, og de samlede ressursene og den solide sektorkunnskapen vår vil sammen med vårt globale nettverk og tilbud bidra til at vi kan skape enda større verdier for kundene våre. Jeg ser frem til å ønske Carnegie velkommen, sier Alexander Opstad, leder for DNB Markets.

Virksomhetene utfyller hverandre svært godt, både geografisk, på bransjekunnskap og når det gjelder produkter. Gjennom den samlede tilstedeværelsen i Norge, Sverige, Finland og Danmark, kombinert med kontorer i London, New York og Singapore, vil vi være i stand til å koble de nordiske og internasjonale markedene bedre sammen. - DNB Carnegie får musklene til en stor, internasjonal investeringsbank, og samtidig som vi har med oss sterk lokal ekspertise, markedskunnskap og nettverk, sier Opstad.

Styrker Wealth Management

DNB Wealth Management har en sterk posisjon i Norge innen kapitalforvaltning, private banking, pensjon og sparing. Carnegies merkevare og historikk i dette segmentet, særlig i Sverige og andre nordiske markeder, vil skape nye muligheter for den kombinerte virksomheten i Norden.

– Denne transaksjonen styrker tilbudet vårt innen Wealth Management i hele Norden, og gjør at virksomheten kan vokse ytterligere. Produktene, tjenestene og distribusjonskanalene våre, som allerede er blant markedets beste, blir enda bedre etter Transaksjonen. Det vil komme kundene til gode. Sammen blir vi enda bedre rustet til å innfri og overgå forventningene til nye og eksisterende kunder, sier Håkon Hansen, leder for DNB Wealth Management.

Kjøpesum og tidslinje Kjøpesummen forventes å bli ca. SEK 12 milliarder, utbetalt som kontant vederlag. Vederlaget vil kunne bli gjenstand for enkelte justeringer og tar utgangspunkt i en normalisert kjernekapitalgrad i Carnegie på gjennomføringstidspunktet. Det vil bli justert for eventuell overskuddskapital i den endelige kjøpesummen.

Transaksjonen forventes å bli gjennomført i løpet av første halvår 2025, og vilkårene for gjennomføring inkluderer tillatelser fra myndighetene i flere jurisdiksjoner. Fram til disse tillatelsene er innhentet og transaksjonen er gjennomført, vil virksomhetene fortsette driften uavhengig av hverandre.

Finansielle nøkkeltall og påvirkning på DNBs økonomi

Carnegie hadde per 30. september 2024 SEK 436 milliarder til forvaltning i kapitalforvaltning og private banking. Så langt i år har Carnegie et resultat etter skatt på SEK 535 millioner og en egenkapitalavkastning på 18 prosent.

Framover forventes Carnegie å tjene på den positive utviklingen i markedet, helårseffekter av nylig gjennomførte oppkjøp og effektivitetsgevinster fra investeringer og omstillingstiltak, som har medført engangskostnader i rapporteringsperioden. Carnegies netto årlige resultatbidrag til DNB, før synergieffekter og andre transaksjonsrelaterte gevinster, forventes å være i overkant av SEK 1 milliard fra 2025, som tilsvarer en P/E-multippel på oppkjøpsprisen på ca. 12x.

Transaksjonen forventes å øke DNB-konsernets resultat per aksje og egenkapitalavkastning, og generere over 15 prosent avkastning på investert kapital. Transaksjonens viktigste verdidriver er vekstmulighetene som utløses av en sterkere kombinert nordisk plattform og bedre kundetilbud. Transaksjonen vil medføre effektivitetsgevinster på tvers av vår felles virksomhet.

DNB hadde ved utløpet av andre kvartal 2024 en ren kjernekapitalandel (CET1) på 19,0 prosent, mens det regulatoriske kravet var på 15,6 prosent og Finanstilsynet forventning (inkludert kapitalkravsmargin) var på 16,9 prosent. Transaksjonen forventes å redusere den rene kjernekapitalandelen med ca. 1,20 prosentpoeng og vil ikke påvirke utbyttepolitikken negativt.

Rådgivere DNB Markets og Morgan Stanley & Co. International plc har vært finansielle rådgivere og Mannheimer Swartling har vært juridisk rådgiver for DNB.