Fond og sparing:
– Siden korona har vi sett en spareboom og nå får ferske fondssparere testet markedsfall på kroppen første gang, sier Behnaz Ganji
Alle hendelser i markedene har unike trekk ved seg. Dotcom-boblen, finanskrisen, gjeldskrisen i Europa, koronapandemi, krig, og nå innføring av høye tollbarrierer. De to siste er utløst av politikere i øst og vest.
– En ting er å se på en historisk avkastningsgraf og fortelle seg selv hva vi skal gjøre, noe annet er det å faktisk merke nervøsiteten på kroppen når vi ser fondene bli mindre verdt. Det er nå du virkelig får stresstestet sparestrategien din og hvem du er som investor, sier DNBs spareekspert Behnaz Ganji.
Det er ikke bare i Spare-appen du kan se røde tall, det skrives med svarte og røde krigstyper i alle medier. I mars ble det tatt ut omtrent tilsvarende det som kommer inn gjennom et år med spareavtaler i fond gjennom DNB og Sbanken. Uttak og innskudd svinger med markedene og hva det skrives om i mediene.
Listene over mest kjøpte og solgte fond finner du lenger ned i saken
Alle har en plan inntil de får et slag i trynet
Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcast eller Acast.
– «Hva skal jeg gjøre nå?». Det er det alle lurer på. Og det avhenger av deg og din situasjon, men noen fellesnevnere er verdt å vurdere. Er det fremdeles lenge til du skal bruke pengene anbefaler vi på generelt grunnlag at du puster med magen, holder deg til planen og ikke forsøker å time markedet, sier Ganji.
Ingen kan vite hva som skjer i markedene fra dag til dag, og de som forsøker, fokuserer kanskje nå aller mest på å forstå hva som skjer i den amerikanske presidentens hode.
– Historien er ingen garantist, men har vist at ting pleier å løse seg etter hvert, selv om det er svært vanskelig mens det står på. Noen av de beste dagene kommer også ofte midt i en markedsuro. Mister du disse kan det gå hardt utover den langsiktige avkastningen, sier Ganji.
– Jeg mener det viktigste du bør tenke over når du sparer er: Når trenger du pengene, hvor mye sikkerhetsmargin har du gjennom bankinnskudd, hvor stor er din totalformue og hvor høy risiko klarer du å leve med i perioder som nå, sier Ganji.
Hvis du blir påvirket og mister nattesøvnen under markedsuro slik som nå, og det gjør at du kjøper og selger, så bør du i det minste sjekke historikken din og se om det er en aktivitet det er verdt å gjennomføre.
– Kjøper du etter en sterk oppgang og selger når det blir tøft, sier det seg selv at du ikke vil få en god opplevelse. Erfaringen vår er at de som har en langsiktig plan i aksjefond ofte kommer godt ut over lange tidsperioder, sier Ganji.
Hun påpeker at det ikke er garantier i aksjemarkedet, og at veldig få klarer å forutsi hva som skjer i framtiden.
– Det er en klisjé å si det, men tid i markedet er så mye viktigere enn timingen. Ta deg fri fra å sjekke investeringene dine. Hvem vet, kanskje ting ser annerledes ut om ett år, sier Ganji.
Merk: Denne måneden inkluderes både DNB og Sbanken i listene ovenfor. Fondene er sortert fra høyeste til lavest absolutte tall. Det vil si at DNB Global Indeks A har størst uttak og DNB Europa Indeks A har størst nettotengning.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.