Pensjonskonto

Derfor er pensjonskontoen gull for pensjonssparingen din

Bedre oversikt og mer effektiv forvaltning gjør at pensjonskontoen er viktig for pensjonssparingen din, mener pensjonsekspert.

PENSJONSKONTO: – Pensjonskonto samler innskuddspensjonen din fra nåværende og tidligere arbeidsgivere, sier Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

2,1 millioner nordmenn har sin egen pensjonskonto. På denne kontoen samles all pensjon du har opptjent – både fra nåværende og tidligere arbeidsgivere med innskuddspensjon. Dette skjer automatisk uten at du trenger å foreta deg noe som helst.

– Med en pensjonskonto forvaltes pensjonspengene mer effektivt, slik at du har bedre oversikt og mer pensjon for pengene, sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.

Med pensjonskonto har du bedre oversikt
Stian Revheim

Bedre oversikt

Siden tidlig 2000-tallet har flere og flere hatt innskuddspensjon som sin pensjonsordning fra arbeidsgiver, og hver gang man har byttet jobb har man fått et pensjonskapitalbevis. Noen har hatt mange pensjonskapitalbevis, kanskje fem eller mer. 

– Pensjonskonto samler innskuddspensjonen din fra nåværende og tidligere arbeidsgivere. Har du pensjonskontoen i DNB finner du oversikten i nettbanken og i Spare-appen, sier Revheim.

Mer pensjon

Pensjonskapitalbevis belastes en forvaltningskostnad og en administrasjonskostnad. Prisene varierer avhengig av hvor mye som er oppspart og hvordan pengene er plassert.

– Så lenge du er ansatt i en bedrift er det din arbeidsgiver som betaler kostnadene for pensjonen. Og siden de har en felles avtale som gjelder for alle ansatte, har de gjerne en pris som er lavere enn den du som en enkeltperson ville fått. Når pensjonskapitalbevisene dine, altså den oppsparte pensjonen fra dine tidligere arbeidsgivere, samles på pensjonskontoen din vil disse få den samme prisen som resten av pensjonen. Det er altså du som betaler kostnaden, men du får samme pris som den arbeidsgiver har fått, forklarer Revheim.

Gjelder arbeidstakere i privat sektor

Pensjonskonto ble etablert 1. februar 2021.

– Det er arbeidstakere mellom 13 og 75 år som jobber i privat sektor og har innskuddspensjon, som automatisk får en pensjonskonto. Pensjonskonto inkluderer derfor ikke ytelsespensjon og fripoliser, sier Revheim.

Flere muligheter

En annen egenskap med pensjonskonto er at du selv kan velge hvor og hvordan pensjonskapitalen skal forvaltes. Standarden er at pensjonskontoen følger der arbeidsgiver har sin innskuddspensjon, men du har også muligheten til å velge en selvvalgt pensjonskonto.

– Dersom du ønsker et større fondsutvalg enn det du har tilgjengelig gjennom arbeidsgiver, eller ønsker å flytte pensjonskontoen din, kan du velge å gjøre pensjonskontoen om til en selvvalgt pensjonskonto. I DNB kaller vi dette for Pensjonskonto Flex.

Med Pensjonskonto Flex får også tilgang til et bredt utvalg fond
Stian Revheim

Har du pensjonskonto hos DNB, som også er Norges største fondsforvalter, kan du velge mellom en rekke ulike investeringsprofiler for pensjonssparingen din.

– Med Pensjonskonto Flex får du også tilgang til et bredt utvalg fond, deriblant mange indeksfond og alle terningskast 6-fondene fra Dine Pengers kåring.

MULIGHETER: – Med Pensjonskonto Flex får du også tilgang til et bredt utvalg fond, sier Stian Revheim.

Du bestemmer selv hvordan pensjonen spares

Revheim er opptatt av at arbeidstakere setter seg inn i hvordan pensjonskontoen er plassert.

– Ta et aktivt valg med pensjonen din. Sett deg inn i hvordan pengene spares, det vil si hvilken pensjonsprofil du har. Vanligvis kan du velge mellom minst tre ulike pensjonsprofiler, med ulik andel aksjer - medium, standard eller høy.

Revheim anbefaler at du sjekker hvilken pensjonsprofil du har, og velger en annen dersom det passer bedre for deg. 

– Pensjonsprofilen din gjelder både innskuddene du får hos nåværende arbeidsgiver, samt for pensjonen som fra tidligere arbeidsgivere, sier han. 

Viktige pensjonsbegreper:

Innskuddspensjon: Arbeidsgiver betaler hver måned et beløp for deg som skal bli din pensjon den dagen du ikke lenger arbeider. Norske arbeidsgivere er pålagt å spare pensjon for sine ansatte, og de betaler en viss prosent av lønnen din til pensjonssparing. Bedriften må minimum betale 2 % av lønnen mellom 1 og 12 ganger G (folketrygdens grunnbeløp), men de har mulighet til å betale så mye som 7 % fra første krone til 7,1 G og hele 25,1 % for inntekt mellom 7,1 og 12 G. Innbetalingene fra arbeidsgiver og avkastningen du får på pengene som spares, utgjør til sammen pensjon fra arbeidsgiver. Det er du som bestemmer hvordan pengene skal investeres. Les mer om innskuddspensjon her.

Pensjonskapitalbevis: Et pensjonskapitalbevis er din oppsparte pensjonskapital fra en innskuddspensjonsordning hos en tidligere arbeidsgiver. Det er du som bestemmer hvordan pengene skal investeres, og du har mulighet til å slå sammen sparing fra ulike arbeidsgivere. Da vil du få lavere kostnader.  Du kan reservere deg mot at pensjonskapitalbevisene samles,  og du har  muligheten til selvvalgt leverandør. 

Slik får du full oversikt over din pensjon:

Se norskpensjon.no. Her ser du alle dine pensjonsrettigheter både fra arbeidsgivere, det offentlige og din private pensjonssparing. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.