Dagens morgenrapport:

Den norske kronen svekker seg

Den norske kronen svekker seg på markedsuroen etter fredagens svake amerikanske arbeidsmarkedstall.

SVEKKES: Den norske kronen svekker seg på markedsuroen etter fredagens svake amerikanske arbeidsmarkedstall. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Vi nærmer oss igjen en EURNOK-kurs på 12, i skrivende stund handles denne rundt 11,98. USDNOK og EURUSD noteres til henholdsvis 10,85 og 1.104. Bak kronesvekkelsen ser det først og fremst ut til å være svekket risikosentiment som er driveren, men også noe nedgang i lange norske renter trekker kronen svakere. Renten på 10-års amerikanske statsobligasjoner falt noen basispunkter gjennom gårsdagen og noteres nå rundt 3,70 prosent. 

Brent-olje har fortsatt sin svake prisutvikling, og handles nå rundt 72 dollar fatet. OPEC+ bekreftet i forrige uke at de utsetter den planlagte produksjonsøkningen med to måneder, men det ser ikke ut til at dette har hjulpet særlig på prisen. På fredag avsluttet prisen på et fat nordsjøolje (Brent) på sitt laveste nivå siden desember 2021, rett i overkant av 71 dollar. Den virkelige utfordringen forblir, nemlig at det ikke er plass til flere OPEC+ fat i 2025. For at OPEC+ skal lykkes med å støtte opp oljeprisen, tror vi de må skrote ambisjonen om å legge tilbake fat i markedet og være tydelige på viljen til å kutte ytterligere i produksjonen om nødvendig. 

Investortilliten i eurosonen svekket seg ytterligere i september, med Tyskland som den største bidragsyteren til nedgangen. Indeksen, som er basert på vurderinger fra investorer og analytikere om den nåværende og fremtidig økonomiske situasjonen, falt til -15,4 fra -13,9. Dette markerer det laveste nivået siden starten av året og indikerer en betydelig negativ stemning blant investorene. Ikke overraskende er det særlig utviklingen i Tyskland som tynger regionen. Tidligere denne uken viste tysk industriproduksjon ytterligere grunn til bekymring. Nedgangen i juli var mye større enn ventet og øker sannsynligheten for at den tyske økonomien kan falle tilbake i en teknisk resesjon i tredje kvartal. Indeksen viser imidlertid, på den mer positive siden, at det ikke forventes global smitte fra de økonomiske problemene i Tyskland.

Tyskland er et av landene i eurosonen som sårt trenger rentekutt, og vi forventer at ECB innfrir dette på torsdagens rentemøte. Flere medlemmer av rentekomiteen har uttalt at det er på tide å lette ytterligere på den restriktive pengepolitikken. De argumenterer for at inflasjonen er på riktig vei, samt at lønnsveksten ser ut til å moderere seg noe. Vi tror sentralbanken kutter renten med 25 bps til 3,50 %, i tråd med konsensusforventningen, og at de formidler en data-avhengig og forsiktig tilnærming til rentekutt i tiden fremover.

Norsk inflasjon for august publiseres nå på morgenkvisten. Vi forventer en tidel nedgang i norsk kjerneinflasjon til 3,2 prosent år/år, der en nedgang i maksprisen for barnehageplasser trekker ned. For totalinflasjonen forventer vi oppgang i elektrisitetsprisene, fra et fall på 10 prosent i fjor, og dermed en oppgang med en tidel i årstakten til 2,8 prosent. Se Kyrres forhåndsomtale her

I natt går den første presidentdebatten mellom Kamala Harris og Donald Trump av stabelen. De har aldri møttes før, verken til debatt eller ellers, men det ventes en tøff ordveksling. De siste målingene viser at presidentkampen fortsatt er svært jevn. En nylig meningsmåling fra New York Times viser imidlertid at flere velgere vegrer seg for å stemme på Harris, da de fortsatt er usikre på hvor hun står i en rekke spørsmål. Kveldens debatt, som også er Harris sin første, representerer derfor en mulighet for henne til å tydeliggjøre sitt politiske prosjekt.