Dagens morgenrapport:

De-eskalering i Midtøsten

Den norske kronen svekket seg også på lavere oljepris.

MOTANGREP: Lørdag morgen gjennomførte Israel et motangrep på Iran, men angrepet forårsaket begrenset skade. Foto: NTB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

Markedet har ventet på et israelsk motangrep som gjengjeldelse for det iranske rakettangrepet 1. oktober. I mellomtiden har land som USA forsøkt å påvirke Israel for å begrense responsen og en eventuell eskalering av konflikten. Angrepet lørdag morgen anses som de-eskalerende, ettersom Israel rettet seg mot luftforsvarssystemer og produksjon av langdistanse droner og missiler, og unngikk Irans olje- og atominfrastruktur. Israel signaliserer at alle mål ble oppnådd og at ingen nye angrep er nødvendige, mens Iran nedtoner skadene. Irans utenriksdepartement har imidlertid uttalt at de har rett til å forsvare seg, men at de også erkjenner sitt ansvar for regional fred og sikkerhet.

Prisen på et fat nordsjøolje (Brent) falt over fire prosent ved ukens åpning etter angrepet og handles nå rundt 71 dollar. På fredag begynte rykter å sirkulere om at et Israelsk motangrep var nært forestående, noe som førte til en liten økning i oljeprisen. Imidlertid falt prisen ved åpning i går da lørdagens angrep holdt seg til militære mål. Følgelig har markedet skiftet fokus tilbake til skuffende vekst i oljeetterspørselen, en svak oljemarkedsbalanse i 2025 og OPEC+ sin ambisjon om å gradvis oppheve produksjonskuttene fra desember av. OPEC-møtet 1. desember vil være avgjørende for oljeprisens utvikling i 2025.

Den norske kronen svekket seg også på lavere oljepris. USDNOK nådde 11.03 gjennom gårsdagen, det høyeste nivået siden starten av august, foruten en dag i forrige uke. USDNOK og EURNOK noteres i morgentimene til henholdsvis 11.00 og 11.89. Oslo Børs startet også uken med et fall, drevet av fall i oljeaksjene. I kontrast steg de fleste amerikanske og europeiske børsene. 

Renten på 10-års amerikanske statsobligasjoner handles nå rundt 4,26 prosent. Trenden har vært stigende i oktober, etter å ha startet måneden nærmere 3,70 prosent. Oppgangen fortsatte beskjedent i går, etter at en undersøkelse fra Dallas Fed viste noe mindre nedgang i industriaktiviteten enn forventet. Lange norske renter fulgte utviklingen til de amerikanske og steg med noen basispunkter.

Nylige meningsmålinger for neste ukes presidentvalg viser at løpet fortsatt er jevnt, selv om republikanerne vinner terreng i flere nøkkelstater. Bettingmarkedet plasserer Trump lengre foran. Hvis Trump vinner valget, og republikanerne sikrer flertall i Kongressen, kan den lovede økonomiske politikken fra valgkampen føre til betydelig inflasjonspress og økte underskudd. Vi mener at inflasjonen og rentene vil være høyere med Trump som president sammenlignet med Harris.

På dagens nøkkeltallskalender finner vi den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten JOLTS. Den månedlige rapporten gir innsikt i arbeidsmarkedet ved å måle antall ledige stillinger, ansettelser og oppsigelser. I august steg antall ledige stillinger til 8 millioner, mens oppsigelsene falt til 3 millioner. Oppsigelsesraten (oppsigelser som en prosentandel av sysselsettingen) ligger fortsatt nær 2 prosent, noe som indikerer at lønnskostnadsveksten fortsatt har rom for å avta. For september forventer vi at antallet ledige stillinger vil synke til 7,8 millioner, uten ytterligere nedgang i oppsigelser. Hvis tallene blir som forventet, vil markedsreaksjonene trolig være begrensede.